Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 26: VERENIGDE STATEN

DaMarcus Beasley (31) gaat over twee weken geschiedenis schrijven. Als eerste Amerikaan zal de voormalige PSV-aanvaller voor de vierde keer op een WK-eindronde speelminuten maken, zo staat vrijwel vast.
Nadat icoon Landon Donovan (drie deelnames) vorige week bij de schifting was afgevallen voor de definitieve selectie van bondscoach Jürgen Klinsmann, is Beasley met afstand de meest ervaren speler van Team USA. Zijn teller staat inmiddels op 117 caps. Een verrassend hoog aantal voor iemand die in Europa nooit helemaal de verwachtingen kon waarmaken. Bij PSV (2004-06) speelde de linkervleugelspits weliswaar de nodige wedstrijden, ook in de Champions League, maar vanwege zijn zeer beperkte fysiek kon Beasley de leiding in Eindhoven niet volledig overtuigen. Daarop werd hij verhuurd aan Manchester City, destijds nog een club zonder al te grote pretenties. Nadien was ook bij Glasgow Rangers (2007-2010) en Hannover 96 (2011) zijn inbreng gering.
In het nationale elftal van de Verenigde Staten is Beasley, die tegenwoordig uitkomt voor Puebla in Mexico, een opmerkelijke verschijning. Voor het eerst sinds 1990 heeft de achterhoede namelijk geen WK-ervaring. Mede daardoor speelt Beasley nu linksback.
Vorig jaar maart keerde Beasley terug in Team USA. Na het WK van 2010 was hij mede door blessures en een bijrol op clubniveau in tweeënhalf jaar tijd niet verder gekomen dan vier invalbeurten. Maar als gelegenheidsback deed de linkspoot het dermate goed dat hij daar bleef staan. Voor de strijd om de Gold Cup benoemde Klinsmann hem zelfs tot aanvoerder.
Beasley is slechts één van de vijf Amerikaanse WK-gangers die er tijdens het vorige toernooi ook al bij waren, het laagste aantal aller tijden voor de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018