Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 25: COSTA RICA

Hij werkte de voorbije maanden op de Nederlandse velden aan zijn WK-vorm. Bryan Ruiz staat te boek als één van de beste voetballers die Costa Rica ooit voortbracht, maar in Europa is de frêle technicus niet meer dan een subtopper. Bij Fulham kwam hij de afgelopen jaren nauwelijks aan bod, omdat hij niet paste in het fysieke geweld van de Premier League. In het PSV-shirt zagen we heel soms weer even de tovenaar van FC Twente aan het werk. Ruiz is een fijnbesnaarde speler die de bal het liefst zo zacht mogelijk raakt. Geen spits en geen klassieke nummer 10. Daarom noemen ze La Comadreja (De Wezel) in eigen land vleiend een mix tussen Paulo Wanchope en Walter Centeno, twee iconen van Los Ticos die samen het hart vormden van de WK-ploegen van 2002 en 2006.
De eindronde in Brazilië is voor Costa Rica pas de vierde mondiale deelname in de historie. Vier jaar geleden ontbrak de ploeg uit Midden-Amerika, nadat zij in een play-off was uitgeschakeld door Uruguay, dat deze keer één van de tegenstanders is in een loodzware WK-poule die verder bestaat uit Italië en Engeland.
Bondscoach Jorge Luis Pinto zal de komende tijd daarom gaan oefenen in een aangepaste formatie met vijf verdedigers. Alleen op die wijze denkt de trainer voor een verrassing te kunnen zorgen. Daarbij zal de linksbackpositie niet worden ingevuld door Bryan Oviedo. De speler van Everton is niet op tijd hersteld van een in januari opgelopen dubbele beenbreuk. Onder de lat staat met Keylor Navas een andere bekende naam. De 28-jarige keeper maakte dit seizoen in de Primera Division indruk bij Levante. Ruiz zal in de voorhoede worden geassisteerd door Joel Campbell. De 21-jarige aanvaller viel dit seizoen internationaal op als speler van Olympiakos Pireaus, dat hem had gehuurd van Arsenal. Campbell blonk vooral uit in het tweeluik met Manchester United in de achtste finale van de Champions League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018