Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Algemeen

Kurat alqadam taeud lilmanzil !!

Nog maar 8 weken voordat Ahmed Alaeldin of Enner Valencia de eerste bal op het WK 2022 laat rollen. Daar waar bij de vorige editie van 4 jaar geleden Oranje ontbrak, kan er nu door alle ruim 17 miljoen bondscoaches weer dagelijks worden gespeculeerd over de Oranje kansen, de selectie, de mogelijke opstellingen, de tegenstanders, partijdige scheidsrechters, de ideale route naar de finale en ga zo nog maar even door.
Tot groot verdriet van Toto Arie persoonlijk (en vele andere voetbalromantici) ontbreekt net als in 2018 de Squadra Azzurra, een schande natuurlijk voor de 4-voudig titelhouder. En een gemis voor toernooi, toto en echte voetballiefhebber.
Over voetballiefhebbers gesproken…. Niks Wembley, Maracana, San Siro of Bernabeu, maar Al Thumama, Al Janoub, Ahmad Bin Ali en Al Bayt….. Wie gaan daar voetbalgeschiedenis schrijven? Ja, met de FIFA kom je nog eens ergens.
Zo ook Toto Arie. De Friese koek en zopie wordt deze winter ingeruild voor chicken majboos en qahwa arabiyya, want Toto Arie zit natuurlijk zoals altijd live bij elke wedstrijd.

Wiens naam mogen wij op zondagavond 18 december (geen finale barbecue dit jaar….) graveren in de Toto Arie wisselbokaal als opvolger van Weltmeister Gé 2018 en Europees Kampioen Joost Buma van vorig jaar? Naar welke schoorsteenmantel verhuist de zo gewilde bokaal dit jaar? Is dit dan misschien het jaar van de eerste treble? Drie deelnemers pakten de bokaal al 2x, een derde overwinning zou een van hen onsterfelijk maken.
En wie volgt Joost Buma op als winnaar van het jongerenklassement? Of grijpt Joost zijn kans op deze prijs zelf nog een keer? Tijdens de afgelopen toto editie zijn er een aantal zeer serieuze jonge talenten boven komen drijven.

Voor de nieuwkomers het gebruikelijke stukje basiskennis totogeschiedenis: Toto Arie werd geboren in Hillegom in het voorjaar van 1988 op de kopieermachine van Cross Country Travels. Het was meteen raak. “We” wonnen eindelijk een prijs en het Leidseplein werd die zomer omgetoverd tot het Marco van Bastenplein. “We” werden Europees Kampioen! Iedere twee jaar daarna verscheen er een nieuwe toto, echter Nederland speelde nooit meer op de finaledag in Zaandam, Haarlem of later in Sneek. De eerstvolgende keer dat Nederland wel weer de finale haalde van een EK of WK (in 2010) bleef het stil in Sneek op de finaledag. Toeval?

Ondanks het feit dat Toto Arie een ernstige voorkeur heeft voor juni/juli in plek van november/december om een toto voor te bereiden en te organiseren, komt ie er toch weer aan: de enige echte Toto Arie WK 2022 Toto! Want vaste deelnemers zullen het je vertellen: een eindtoernooi zonder Toto Arie is geen eindtoernooi.
Er is ook deze keer zoals gebruikelijk weer heel wat te winnen en te verliezen! En bedenk: Qatar-Ecuador op 20 november komt er sneller aan dan je denkt…. Inshallah …….

Evenals bij de vorige editie gaan we streven naar 50 deelnemers. Onveranderd is er een kans van ca. 2 op 3 dat je minimaal je eigen inleg terug gaat verdienen. Want meer deelnemers = meer wedstrijdprijzen. Er is geen enkel ander kansspel waarbij die kans zo groot is. Speel dus (weer) mee en beleef het WK van een heel andere en geweldig leuke kant. Vaste deelnemers kunnen je daar van alles over vertellen.
Mocht het aantal van 50 deelnemers niet gehaald worden of worden overschreden (met een absoluut maximum van 60 deelnemers), dan wordt het prijzenschema aangepast aan het werkelijke aantal deelnemers, maar uiteraard altijd met behoud van je prijzenkans van 2 op 3.

Ook dit toernooi gaat Toto Arie weer geheel online op www.totoarie.nl en komt er geen papier aan te pas (al is het natuurlijk wel de bedoeling om het wedstrijdboekje met de door jou ingevulde antwoorden te printen voor bij de buis!!).

Op onze WK 2022 website zul je straks, naast het wedstrijdboekje en het spelreglement, nog veel meer wetenswaardigheden aantreffen. Zo zijn er de rubrieken van TotoArie en Webmaster Gé voor het laatste toto-nieuws en leuke weetjes (soms zeer nuttig, meestal absoluut nutteloos). Wij werken (wederom) nog aan de bijdrage van een gerenommeerde gast-columnist. Toto Arie heeft meerdere lijntjes open staan……..
Ongetwijfeld bedenken we nog een aantal andere ‘leukigheden’ voor op de site, dus kijk straks regelmatig even of er nieuws is.
En uiteraard tref je elke dag (soms de dag er na) de juiste toto antwoorden van die dag op de website aan.

Om tijdig een goed beeld te krijgen van het aantal deelnemers, hoor ik graag nu alvast of je wel of niet meespeelt. Dus ook als je niet meespeelt dit jaar, laat het me even weten.

Meedoen is straks weer heel eenvoudig: je krijgt een mailtje als de vragen op de website staan. Dan print je het wedstrijdboekje van de website www.totoarie.nl (onder het tabje ‘Vragen & Antwoorden’), vult je antwoorden in en typt ze over op het excelformulier wat je tegen die tijd ook kunt downloaden op de website (en wat Toto Arie je nog toemailt als extra service)
Dat excelformulier stuur je uiterlijk op donderdag 17 november om 23.59 uur via de mail terug aan Toto Arie. Lees vóór het invullen eerst het reglement op de website goed door!!
Het wedstrijdboekje zelf ligt straks natuurlijk een maand lang op schoot of naast je tv.
(LET OP: momenteel staan de oude vragen en antwoordformulier nog online!!!)

Wat vorig jaar tijdens het EK prima beviel: waar we in het verleden de winnaars van de wedstrijdprijzen pas op de finaleavond bekend maakten, doen we dat nu gewoon elke dag op de website!
Ook zullen we tijdens het toernooi 3x een tussenstand publiceren: na afloop van de poulefase (op 2 december), na de achtste finales (op 6 december) en na de halve finales (op 14 december).

En de traditionele finaleavond met alle deelnemers bij Toto Arie thuis dan? Wie weet, meer daarover in de loop van het toernooi.

Een korte uitleg van dit al sinds 1988 steeds maar weer populairder wordende spel.

De WK 2022 toto bestaat uit 350 vragen, verdeeld over een aantal onderdelen:

* 34 wedstrijden met 6 (vanaf de knock-out fase 7, in de finale zelfs 8) vragen, elke wedstrijd goed voor een wedstrijdprijs van € 50,- voor degene met de meeste punten tijdens deze wedstrijd behaald.
De behaalde punten tellen tevens mee voor het eindklassement.

Voor nieuwe deelnemers een willekeurig voorbeeld hoe dat er uit kan zien:
Duitsland-Portugal
1. ruststand (2 pnt)
2. eindstand (5 pnt)
3. welke kleur shirt draagt de scheidsrechter? (1 pnt)
4. hoeveel doelpunten scoort Cristiano Ronaldo? (2 pnt)
5. welk rugnummer krijgt de laatste gele kaart? (3 pnt)
6. wat is de minuut van het laatste doelpunt (+/- 3 min.)? (4 pnt)

* 30 wedstrijden met slechts 2 vragen (rust- en eindstand)
De behaalde punten tellen uitsluitend mee voor het eindklassement.

* 23 algemene vragen over het gehele toernooi.
De behaalde punten tellen uitsluitend mee voor het eindklassement.

* 4 vragen per voorronde-poule (8 poules, dus 32 vragen).
De behaalde punten tellen uitsluitend mee voor het eindklassement.

* 6 “joker”vragen over een door jezelf als “joker” te benoemen land.
De behaalde punten tellen uitsluitend mee voor het eindklassement.

* 6 “joker”vragen over een door jezelf als “joker” te benoemen speler.
De behaalde punten tellen uitsluitend mee voor het eindklassement.

* 1 “joker”wedstrijd, over een door jezelf als “joker” te benoemen wedstrijd.
De dubbel behaalde punten tellen uitsluitend mee voor het eindklassement.

* Er is 1 hoofdprijs voor degene met het hoogste aantal punten over het gehele toernooi behaald, te weten € 500,- !!
De winnaar krijgt zijn/haar naam gegraveerd in de Toto Arie wisselbokaal en mag die ruim anderhalf jaar lang op de schoorsteenmantel laten pronken. Dat krijg je met zo’n kersttoernooi, voor je het weet trappen we af voor het EK 2024.
De 2e prijs in het eindklassement bedraagt € 150,- de 3e plaats is goed voor € 100,-

Tenslotte is er nog een prijs van € 50,- te verdienen in het jongerenklassement. Dit klassement is voor deelnemers jonger dan 21 jaar, die zelfstandig aan de toto deelnemen.
Voor alle duidelijkheid: deelnemers onder de 21 spelen dus in 2 klassementen mee: het algemeen en het jongeren-klassement.
Belangrijk: het minimum aantal deelnemers voor het Jongerenklassement is 8. Mochten er minder dan 8 deelnemers jonger dan 21 jaar mee doen, dan vervalt dit klassement en zullen we in plaats daarvan een extra algemene prijs van € 50 bedenken.

Resumerend: er is bij 50 deelnemers dus een totale prijzenpot van € 2500,-, als volgt verdeeld:
– hoofdprijs € 500,-
– 2e prijs € 150,-
– 3e prijs € 100,-
– jongerenklassement € 50,-
– 34 wedstrijdprijzen a € 50,- € 1700,-

* Mochten er meer dan de “vereiste” 50 deelnemers meedoen, dan zullen er een aantal extra prijzen worden toegevoegd. Bij een kleiner aantal deelnemers zullen de prijzen naar rato worden aangepast. We houden je op de hoogte.

* Inleg voor het gehele toernooi € 55,- per persoon (met een winkans van ca. 2 op 3!).
Van dit bedrag is € 50 bestemd voor de prijzenpot en € 5 voor kosten website en organisatie.

* Vragen? Bel of mail Toto Arie: 06 – 13668391 of eriknaaktgeboren@hotmail.com

Wij hebben er zin in, jullie hopelijk ook.

Met sportieve totogroet,
Toto Arie & WM Gé

It’s coming home!!

Bleek het ondanks de overwinning van de Italianen toch te kloppen….. It’s coming home!!! Maar dan heb ik het natuurlijk over de Toto Arie wisselbokaal die anderhalf jaar lang op zolder bij Toto Arie thuis zal staan te pronken op de kast van de glorieuze winnaar Joost Buma.

Heerlijk dat in een volgepakte Wembley Arena onder het toeziend oog van keizer William en kroon-keizer George (wederom in keurig gestoomd en gesteven maatpakje met dito galgdas) Gareth’s Gladiators werden vermorzeld door de Romeinen.
Football’s coming home!! Wat een lachertje. Concrete is coming home!! zullen ze bedoelen. Wat een betonvoetbal, wat een afbraak, het zou toch schandalig voor de edele voetbalsport zijn geweest als de Engelsen op deze manier de titel hadden gepakt en een hele natie daardoor weer tientallen jaren met de bierbuik naar voren had gelopen.

Groot was de paniek op zaterdag 22 mei bij voetbalminnend Italië toen de Italiaanse rockband Maneskin zomaar het Eurovisie Songfestival wist te winnen. Einde titelkansen voor de Azzurri. Nog nooit won de winnaar van het Songfestival namelijk het daaropvolgende EK. Maar we kunnen wederom een leuk feitje aan dit EK toevoegen: de allereerste keer dat een land zowel het EK als het Songfestival wint.

Genoeg over voetbal, het is tijd voor de laatste cijfertjes.
Eerst maar eens de antwoorden op de algemene vragen:
292. Italie
293. Ronaldo, Schick
294. 142
295. Kroatie-Spanje
296. Bonucci
297. Engeland
298. De lijst is te lang deze keer. Punten werden gescoord met Jorginho, Rodri, Kane, Mbappé, Belotti en Morata
299. 6
300. Polen
301. Krychowiak, Ampadu, Wilson, de Ligt, Danielson en Freuler
302. Zwitserland
303. 3
304. Spanje-Zweden, Engeland-Schotland, Italie-Oostenrijk
305. Nederland
306. niemand
307. Zwitserland, Oekraine, Tsjechie, Portugal
308. Spanje en Italie
309. Denemarken en Spanje
310. Turkije
311. 21
312. Koopmeiners, Klaassen, vd Beek
313. 3
314. Immobile
315. Denemarken-Finland
316. 8
317. D
318. 3
319. 5
320. 4
321. C en F

De antwoorden bij je jokerland en jokerspeler mag je lekker zelf uitvogelen….

Na 321 vragen en evenzoveel antwoorden ziet het verdict er dan als volgt uit (* = wedstrijdprijs/periodetitel). Bij gelijk aantal punten telt het aantal juist voorspelde eindstanden en eventueel een volgend criterium uit het reglement.

1. Joost Buma 292 ***
2. Lisanne Naatgeboren 272 **
3. Mathys van der Meer 270 *
4. Lennard den Boer 264 *
5. Toto Arie 252
6. Sander Nauta 251 **
7. Anthony de Jong 251 *
8. Erik Vos 247 *
9. Marcus Dotinga 243
10. Niels van Haperen 239
11. Mats Hogers 234 *
12. Ton Vendrig 232
13. Tim & Zoë Valkhof 229 *
14. Rene Naaktgeboren 229 **
15. Tjerk Nauta 228 *
16. Yoerin & Angelique 222
17. Nino Pen 222
18. Richard Dobbe 220
19. Mitch Fransen 219 *
20. Hidde Nauta 218 *
21. WM Gé 216 *
22. Martijn Naaktgeboren 214
23. Lars Deiman 213 **
24. Melle Dreijling 211 *
25. Carolien de Roode 211
26. Jasper Steenhuis 210
27. Roel Holvast 208 **
28. Myriam Hendriks 208 **
29. Joost Koppelaar 208 *
30. Peter Hogers 207 *
31. Youri Verschoor 207
32. Gijs Holvast 207
33. Richard Driessen 206
34. Jessy Siemonsma 203 *
35. Bjorn Dam 203
36. Youri Vos 203
37. Sander de Heus 202 *
38. Marije de Roode 201 *
39. Ad Vermeij 201 *
40. Sam Vermeij 200
41. Kirsten Bach Schijffelen 199 *
42. Vernanda Appelman 198 **
43. Pjotr Schram 197
44. Leonie & Rene 196 *
45. Annelies van Turenhout 196 *
46. Sam Vendrig 196
47. Lida & Vanessa 194
48. Max Vendrig 194
49. Johan Spaans 193
50. Adri den Hamer 193
51. Lyanne van Loenen 190
52. Thijs Buma 184 *
53. Marcel Gritter 178
54. Art van Onselen 166
55. Inge van der Donk 162
56. Margreeth van Eersel 136 *
57. Madelon Seignette 130

Het Jongerenklassement dan:

1. Joost Buma 292
2. Mats Hogers 234
3. Tim & Zoë Valkhof 229
4. Tjerk Nauta 228
5. Nino Pen 222
6. Hidde Nauta 218
7. Gijs Holvast 207
8. Jessy Siemonsma 203
9. Pjotr Schram 197
10. Max Vendrig 194

Dat betekent dat de Toto Arie wisselbokaal naar Joost Buma gaat. Voor het eerst in de 33-jarige historie van Toto Arie pakt de winnaar van het Jongerenklassement ook de hoofdprijs. Een unieke prestatie, Joost, nogmaals van harte gefeliciteerd.

Ook een applaus voor de zilveren en bronzen winnaars, Lisanne Naaktgeboren en Mathys van der Meer.
De poedelprijs gaat na een felle strijd met titelverdedigster Margreeth van Eersel naar Madelon Seignette.

Omdat Joost Buma zowel het algemeen klassement als het Jongerenklassement wint, gaat hij met 2 trofeeën strijken. De geldpprijs van het Jongerenklassement gaat echter naar de nummer 2 van die ranglijst, Mats Hogers. Hij weet Tim & Zoë Valkhof, die met een eindsprint nog een reuzensprong vooruit maakten, en Tjerk Nauta nipt achter zich te laten.

Dan hebben jullie nog 1 prijswinnaar van mij tegoed en wel degene met de meeste punten behaald bij de poule-, joker- en algemene vragen. Omdat Toto Arie ondanks zijn leeftijd toch ook nog steeds aan zijn carriere moet denken, gaat deze 50 euro naar Ton Vendrig. Ton, op de valreep gefeliciteerd. Alle twijfel in de familie is verdwenen, senior is de echte kenner …..
De mensen met 70 punten of meer in dit klassement waren:
Ton Vendrig 81
Anthony de Jong 79
Carolien de Roode 75
Marcus Dotinga 74
Erik Vos 72
Lisanne Naaktgeboren 70

Dan wordt de prijzenpot dus als volgt verdeeld:

Joost Buma 1e prijs € 500 + 2 wedstrijdprijzen € 100 + 1 periodetitel € 50 = € 650
Lisanne Naaktgeboren 2e prijs € 150 + 2 wedstrijdprijzen € 100 = € 250
Mathys van der Meer 3e prijs € 100 + 1 wedstrijdprijs € 50 = € 150
Mats Hogers vervangende hoofdprijs jongerenklassement € 50 + 1 wedstrijdprijs € 50 = € 100
Sander Nauta 1 wedstrijdprijs € 50 + 1 periodetitel € 50 = € 100
Rene Naaktgeboren 2 wedstrijdprijzen €100
Lars Deiman 2 wedstrijdprijzen € 100
Roel Holvast 2 wedstrijdprijzen € 100
Myriam Hendriks 2 wedstrijdprijzen € 100
Vernanda Appelman 2 wedstrijdprijzen € 100
Madelon Seignette poedelprijs € 50
Ton Vendrig algemene vragen € 50
Lennard den Boer 1 periodetitel € 50
Joost Koppelaar 1 periodetitel € 50
Ad Vermeij 1 wedstrijdprijs € 50
Sander de Heus 1 wedstrijdprijs € 50
Jessy Siemonsma 1 wedstrijdprijs € 50
Hidde Nauta 1 wedstrijdprijs € 50
Melle Dreijling 1 wedstrijdprijs € 50
Thijs Buma 1 wedstrijdprijs € 50
WM Gé 1 wedstrijdprijs € 50
Mitch Fransen 1 wedstrijdprijs € 50
Erik Vos 1 wedstrijdprijs € 50
Leonie & Rene 1 wedstrijdprijs € 50
Anthony de Jong 1 wedstrijdprijs € 50
Marije de Roode 1 wedstrijdprijs € 50
Annelies van Turenhout 1 wedstrijdprijs € 50
Peter Hogers 1 wedstrijdprijs € 50
Tjerk Nauta 1 wedstrijdprijs € 50
Kirsten Bach Schijffelen 1 wedstrijdprijs € 50
Margreeth van Eersel 1 wedstrijdprijs € 50
Tim & Zoë Valkhof 1 wedstrijdprijs € 50

Alle prijswinnaars nogmaals gefeliciteerd. Ik zal proberen om vanavond al mijn schulden in te lossen, zo niet dan wordt het morgen. En voor alle deelnemers zonder sterretje achter de naam, zie hieronder. Nieuwe ronde, nog meer kansen.
Rest mij om jullie alle 56 enorm te bedanken voor jullie enthousiaste deelname. Zonder jullie geen Toto Arie.
Nu tijd voor een voetballoze vakantie, al zijn de 1e voorrondes van de Conference League al weer losgebarsten. Op naar het WK in Qatar, op naar de Kerstspecial van Toto Arie met een WK-finale op 18 december (en met maar liefst 62 wedstrijden)….. Eind oktober volgend jaar meld ik me weer.
Tot dan en een fijne anderhalf jaar gewenst.

De winnaars!!

Het is het holst van de nacht, Toto Arie heeft een bijzonder en bijzonder vermoeiend weekend achter de rug, dus kort voor nu. Morgen uitgebreide getallen. Forza Italia!!!!!!

De antwoorden van vanavond:
247. Italie-Engeland
248. 0-1
249. 1-1
250. Italie
251. 5, 7, 8, 9, 11, 16, 17, 20, 24, 25
252. 29
253. 5
254. 67 (64 t/m 70 is juist)

Er kan hier echt maar 1 winnaar van de wedstrijdprijs zijn. Met het juist voorspellen van de finalelanden, de ruststand, de eindstand en de laatste gele kaart gaat de 50 euro met 21 punten meer dan terecht naar onze jongste deelnemers Tim & Zoë Valkhof. Geweldig gespeeld, Tim & Zoë, jullie vader zal trots zijn. Gefeliciteerd!!

De grote vraag: wie mag tot eind volgend jaar de Toto Arie wisselbokaal afstoffen?
We hebben een winnaar met overmacht. Met maar liefst 20 punten voorsprong gaat de hoofdprijs voor het eerst naar een deelnemer aan het Jongerenklassement.
JOOST BUMA, je hebt een geweldig tweede deel van de toto gespeeld. Hij is terecht voor jou. Gefeliciteerd, jongen, Toto Arie is trots op je.

Lisanne Naaktgeboren eindigt voor de 2e keer als 2e en laat al die mannelijke zogenaamde kenners (op één na dan) achter zich. De 3e plaats is voor Mathys van der Meer. Allebei van harte gefeliciteerd met deze topprestatie.
Jammer, Lennard den Boer, je speelde een geweldige poulefase, maar komt op het eind toch net een paar punten te kort voor het podium.

Het Jongerenklassement wordt uiteraard ook gewonnen door Joost Buma. Maar omdat Joost bij de eerste 3 in het algemeen klassement eindigt, gaat de 50 euro van die prijs naar de nummer 2 in het Jongerenklassement en dat is Mats Hogers. Gefeliciteerd, Mats, een mooi toto debuut.

De poedelprijs wordt op de valreep in de wacht gesleept door Madelon Seignette. Je invulinzet beloond, Madelon, gefeliciteerd!

Tenslotte pakt Joost Buma ook nog even met overmacht de 5e periodetitel mee. Met 68 punten laat hij iedereen ver achter zich.

Morgen de winnaar van de prijs voor de poule-, joker- en algemene vragen. Ik zie het niet zo scherp meer……Bedtijd.
Morgenavond (laat) dus alle totalen. Tot dan. Slaap lekker.

De traditionele wedstrijdprijs en de National League North

Eerder deze week schreef ik een eerbetoon aan Antonín Panenka, de man van dé Panenka. Ik laat dat graag op deze plek volgen door een eerbetoon aan Jorge Luis Frello Filho, door zijn vrienden ook wel Jorginho genoemd. Na een heerlijk intense wedstrijd tussen 2 echte voetbalgrootmachten, volop spanning en strijd, zijn het dan toch de strafschoppen die het pleit moeten beslechten. En dan mag Jorginho de laatste Italiaanse strafschop gaan nemen. Raak, dan is de Europese titel nog 1 overwinning weg. Mis, dan wachten de hoon en de spot in de Gazzetta dello Sport en de Corriera della Sera. Hoe cool kun je zijn, zo tergend lang wachten tot Unai Simon echt een hoek in duikt en de bal dan als was het een terugspeelbal in de lege hoek schuiven. Wat een held!!

Doen ze in de Serie A trouwens niet aan buitenspel?, heb ik mij vanavond af zitten vragen. De grensrechter heeft vannacht een stijve arm in bed en dan heb ik het nog niet over alle keren dat de bal niet diep gegeven kon worden, omdat er alweer een blauw shirt in niemandsland stond.
Maar wat maakt het uit, mijn Italiaanse vrienden staan zondagavond aan de aftrap, het Italie-shirt hangt alvast over de strijkplank.

De cijfertjes van deze twee na laatste wedstrijdprijs:
233. Italie-Spanje
234. 0-0
235. 1-1
236. nee
237. 7 en 14
238. 1
239. 2

Ik zit er al het hele toernooi op te wachten, je weet gewoon dat ie nog moet vallen, maar op een gegeven moment ga je toch denken: het zal toch niet? Nee hoor, het heeft even geduurd, maar hier is dan met 15 punten de traditionele wedstrijdprijs voor Margreeth van Eersel. Als je Spanje in deze wedstrijd voorspelt, is dat natuurlijk toch ook gewoon verdiend. Gefeliciteerd, Margreeth, al breng je zo natuurlijk wel je poedelprijs in gevaar. Jammer, Erik Vos, ook jij pakt 15 punten, maar in jouw portemonnee zit nu eenmaal al € 50.

Darlington Football Club is een Engelse voetbalclub uit Darlington, Durham. De club komt tegenwoordig uit in de National League North en speelt haar thuiswedstrijden voor gemiddeld 1200 toeschouwers op Blackwell Meadows.
De club werd opgericht in 1883 en speelde aanvankelijk in regionale competities, en was een van de oprichters van de Northern League in 1889. In 1921 werd Darlington voor het eerst toegelaten tot de Football League, toen de Third Division North werd opgericht. In 1925 won het de eerste titel in de Third Division North en in 1926 werd de tweede plaats behaald in de Second Division. Dit is tot op heden de hoogst behaalde klassering voor de club. Sinds de toelating tot de Football League heeft de club het grootste deel van de seizoenen afgewerkt in de laagste divisie. In 1934 werd de Third Division North Cup gewonnen, wat de eerste overwinning in een nationaal bekertoernooi betekende. Tot twee keer toe bereikte Darlington de laatste zestien van de FA Cup en eenmaal, in 1968, werd de kwartfinale van de League Cup bereikt. In de vroege jaren 90 van de twintigste eeuw werd in twee opeenvolgende seizoenen het kampioenschap behaald: de Conference National in 1990 en de Fourth Division in 1991. In 2011 won Darlington de FA Trophy (de FA Cup voor clubs vanaf het 5e niveau), door Mansfield Town op Wembley met 1-0 te verslaan.
De grootste rivaal van Darlington is Hartlepool United. De kleuren van de club zijn van oudsher zwart-witte shirts, zwarte broek en zwart-witte sokken. Het logo bevat de Locomotion Nr.1, verwijzend naar de historische band van de stad met de spoorwegen. Tot slot bevat het logo een Quakerhoed, verwijzend naar de religieuze beweging die van groot historisch belang is geweest in Darlington. De bijnaam Quakers is dan ook afgeleid van deze beweging.
Beste vrienden en vriendinnen van Toto Arie: vanwaar dit stukje voetbalhistorie uit de krochten van de bakermat van het voetbal? Omdat er morgenavond een voor Darlington FC unieke wedstrijd op het programma staat. Bij de EK halve finale Engeland-Denemarken staan namelijk Kasper Schmeichel en Jordan Pickford als keepers onder de lat tegenover elkaar. In respectievelijk januari 2006 en januari 2012 maakten deze beide doelmannen als puistige junior hun debuut in het profvoetbal als keeper van ……. juist, Darlington FC. Hoe toevallig is dat?


We kijken uit naar een hopelijk net zo spectaculaire halve finale morgen als die van vandaag.
Slaap lekker, morgen weer vroeg dag.

Finale WK2018