Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Algemeen

Harrison Kanesoë

Stade Brest, Angers, Al Wehda, Wydad, Qatar SC, Bari, Osasuna, Al-Ittihad…… Waar kijken we hier naar? Het CV van een ooit talentvolle, maar al snel vergeten en mislukt Frans voetbaltalent?
Manchester City, Real Madrid, Juventus, Barcelona, Internazionale, AC Milan, Paris St. Germain, Manchester United….. Waar kijken we hier naar? De kwartfinalisten van de laatste Champions League kwartfinales?
Welnee, we kijken hier naar Marokko tegen Belgie/Spanje/Portugal. Spelers van obscure kelderclubs tegen de gevestigde vedetten van het internationale voetbalkapitaal. In het meest fantasierijke scenario lukt het je dan om eens in de 100 wedstrijden een keertje te winnen. Nog meer fantasie? Dan gebeurt dat ook nog eens op een WK en sterker, je komt zomaar de poulefase door. De sensatie is compleet. Maar dat je fantasie zo op hol kan slaan, dat je ook een tweede en een derde opeenvolgende wedstrijd kan winnen, en ja, inderdaad, op een WK, begint gevaarlijk te worden. Er zijn mensen om minder in een strakke jas gesnoerd, afgevoerd en in een duistere en vochtige kerker vergeten.
Welnu, ik kan u vertellen: Kevin de Bruyne, Sergio Busquets en Cristiano Ronaldo zitten thuis, al dan niet in tranen, hun diepe teleurstelling te verdrinken. Hakim Ziyech zit in het altijd bruisende Doha met z’n broeders aan de dampende mintthee en de waterpijp dit onvoorstelbare voetbalsprookje uit 1001 nacht te vieren.

Voor iemand anders is vanavond het voetballeven ten einde gekomen. Harry Kane (‘He’s one of our own’) schoot de Engelse WK-droom het Al Bayt Stadium uit en de woestijn in. Een Engelse WK-droom die de wereldcup dichter bij huis bracht dan ooit tevoren sinds 1966. Na rust komt vanavond de Engelse machine op gang en zien we een Engeland zoals we dat vele tientallen jaren niet gezien hebben. De Fransen wankelen, het wachten is op een Engelse knock-out. Met in de halve finale de dappere Marokkanen als tegenstander, ligt een droomfinale tegen Argentinie voor het grijpen. Een droomfinale, jazeker. Maradona (‘scoort ie met de hand?’), de Falklands, David Beckham, zomaar een paar handvaten voor een uitgebreid betoog mocht het zover komen. Totdat daar ineens uit het niets de 1-2 op het scorebord staat. Maar dan legt de VAR de bal wederom op de stip en gaat Harry Kane Engeland alsnog uit de problemen helpen. U kent de afloop, ik omschreef hem al.
U kent ook de Engelse pers: de messen zijn vlijmscherp geslepen, Harry & Meghan verdwijnen van de voorpagina’s, er moet een zondebok worden aangewezen, een nationale Kop van Jut en die is makkelijk gevonden. The Sun en The Daily Mirror zullen Harry tot op het bot afbranden, afbreken, vermorzelen, zijn gezin en familie zullen niets meer met hem te maken willen hebben, zijn kinderen willen hem niet meer kennen, ze zullen hem verstoten, en Harry zal voorgoed uit beeld verdwijnen. Jaren later zal hij bij toeval worden aangetroffen op een verlaten eilandje in de Stille Zuidzee, berooid, broodmager, ongewassen, verdwaasd, een baard tot zijn navel. En niemand zal hem nog kennen.

De statistieken voor je puntentelling:
239. Marokko-Portugal
240. 1-0
241. 1-0
242. ja
243. 1
244. 4
245. 42 (41 t/m 43 is juist)

Dat levert over het algemeen magere scores op, met een paar uitzonderingen uiteraard. Met een juist voorspelde rust- en eindstand, met Portugal als voorspeld land en met 1 doelpunt met de juiste kleur broek, gaat de dagprijs meer dan verdiend met 12 punten naar het pittoreske Buitenpost. Adri den Hamer, hij komt je toe, gefeliciteerd.

246. Engeland-Frankrijk
247. 0-1
248. 1-2
249. nee
250. 2
251. 1
252. 10

Die gemiste pinantie werd hier en daar met gejuich begroet en ook werd er tevergeefs met smart gewacht op nog een of meerdere ‘buitenlandse’ invallers. Maar helaas, de Fransen wisselden slechts 1x, dat is dan ook wel weer heel bijzonder met zo’n bank vol vedettes. Maar hoe dan ook, er werd hier een stuk beter gescoord dan bij de middagwedstrijd. Betekent dat er door het hele land stiekem of minder stiekem wordt gehoopt of zelfs gerekend op de wedstrijdprijs. Dan zal ik iedereen op één na toch teleur moeten stellen. Gisteren pakte Yerren Handgraaf bij zijn totodebuut zijn 2e wedstrijdprijs en herinnerde ik hem er aan dat dit toch wel een heel rendabel spelletje is. Wel, Yerren, het kan nóg rendabeler, want jij pakt vanavond ook je 3e wedstrijdprijs met 18 punten. Gefeliciteerd, ik vrees dat je voor de volgende editie op de zwarte lijst komt te staan. Gekheid, gefeliciteerd, jongen, klasse gespeeld. Tante Margreeth zal gloeien van trots.

De kwartfinales zijn gespeeld, nog 4 wedstrijden te gaan, nog 23 algemene vragen en nog 10 vragen voor jokerland en jokerspeler. Kortom, er staan nog heel wat punten op het spel. Met deze wetenschap gaan we de laatste ronde van het toernooi en de toto in met deze kopgroep:

1. Peter Hogers 237
2. Martijn Naaktgeboren 232
3. Joost Buma (JK) 228
4. Rene Naaktgeboren 223
5. Lennard den Boer 222
6. Jasper Steenhuis 221
Mats Hogers (JK) 221
Toto Arie 221
9. Thijs Buma 220
10. Anthony de Jong 215

Aan de staart neemt de voorsprong van Maryse een beslissende vorm aan:
58. Maryse Eggink 116
57. Eva Mulder 128
56. Annelies van Turenhout 143

De eerstvolgende en laatste tussenstand verschijnt na de tweede halve finale op woensdagavond (wellicht donderdagavond).
Rest mij u een paar heerlijke rustdagen te wensen. Dinsdag Messi-Modric, woensdag Ziyech-Mbappé.
Tot dan. Welterusten.

Een laatste vraag aan Louis

De inspiratie is even op na 2 bloedstollende kwartfinales en 18 elfmeters. Maar toch vooral na de zelden vertoonde remontada van Oranje.
Wat een geniale vrije trap van Teun Koopmeiners. Excuus, Teun, ik heb je het hele toernooi afgeserveerd op de bank, maar als je in minuut 101 besluit om bij de allerlaatste kans niet zelf op goal te schieten, maar zo te durven steken op je spits, dan mogen we spreken over geniaal. Gelukkig had Louis de wetenschap er bij gehaald om er voor te zorgen dat een strafschoppenserie geen probleem zou zijn, maar ik weet niet welke charlatan hem deze wijsheden heeft verkocht, vermoedelijk Drs. Vijfje (voor de ouderen onder ons, jongens en meisjes).
Maar toch, Louis, mag ik je nog 1 laatste vraag stellen voor je zo meteen aan boord stapt van de KLM vlucht naar Amsterdam?
We spelen het hele toernooi zoals we speelden, we probeerden met z’n allen wakker te blijven en dan is het vandaag eindelijk zover, eerst Plan B en aansluitend Plan C moeten uit de kast worden getrokken. En wat blijkt, zonder wetenschappelijke onderbouwing? Het werkt! De Argentijnen zijn binnen een paar minuten het spoor volledig bijster, de paniek schiet uit hun ogen en vanaf dan wordt elke bal lukraak weg getrapt. Jouw favoriete sub Wout kopt raak en je laat je mannen nog eens extra aanzetten. Virgil mee en de Argentijnen worden gek. En dan, o wonder, valt ie. Het is 2-2, de Argentijnen vallen ontredderd in het gras, we gaan toch nog wereldkampioen worden.
Waarom, Louis, waarom, waarom ga je dan bij het begin van de verlenging niet gewoon zo verder? Op weg naar de 3-2, wie weet zelfs de 4-2, de Argentijnen zijn niet alleen rijp voor de sloop, ze zíjn al gesloopt, het is klaar, ze liggen er uit. Nee, je trekt je weer terug, haalt je handen van de strot van de donkerblauw aangelopen Argentijnen, je laat ze weer piepend ademhalen en brengt ze weer tot leven. Waarom, Louis, waarom?

De totocijfers van vandaag:

225. Kroatie-Brazilie
226. 0-0
227. 0-0
228. ja
229. 5
230. Om in de sfeer van Jan Rolfs, uit te spreken als Jan Roelfs, te blijven: Antony, Raphinha, Rodrygou, Vini jr, Pedrou, Richarlison, Alex Sandro, Militaou, Fred, Paquetá en 10 Kroaten die niemand had ingevuld.
231. Kroatië

Niemand de eindstand, niemand de 4-puntsvraag en vrijwel iedereen de 3-puntsvraag. Kleine verschillen dus en toch maar 1 winnaar met het hoogste puntentotaal, namelijk 11. Yerren Handgraaf, de volgende 50 euro komt jouw kant op. Gefeliciteerd, rendabel spelletje, vind je ook niet?

232. Nederland-Argentinie
233. 0-1
234. 2-2 (met een juichkreet en tegelijk een flinke tototraan hier en daar…..)
235. 2e helft
236. Spanje
237. 6
238. 101 (98 t/m 104 is juist)

Daar waar wordt gestreden om de poedelprijs is er 1 kandidaat die daar niet meer op wil wachten. Met 16 punten er bij speel je jezelf namelijk direct kansloos voor die eretitel. Maar wat kan jou het schelen, 50 euro in de pocket. Silvia van de Reep, je verdient ‘m. Gefeliciteerd.

Over naar de kop van het klassement. Bescheiden verschillen en verschuivingen, dat zal de koploper bevallen. Weer 2 wedstrijden afgevinkt.

1. Peter Hogers 220
2. Joost Buma (JK) 213
3. Toto Arie 210
4. Martijn Naaktgeboren 209
5. Lennard den Boer 208
Mats Hogers (JK) 208
7. Rene Naaktgeboren 207
8. Max Vendrig (JK) 204
Thijs Buma 204
10. Ton Vendrig 203

Met een wedstrijdprijs met 16 punten verdwijnt Silvia onderin natuurlijk uit het zicht van de anderen. Ondertussen pakt Maryse de ‘kop’ en moet Eva flink aan de bak om alsnog die prijs te pakken.
58. Maryse Eggink 113
57. Eve Mulder 115
58. Silvia van de Reep 129

Als iedereen dan morgen na een rusteloze nacht wakker wordt, schijnt gelukkig gewoon het zonnetje weer en verheugen we ons op Marokko-Portugal en Engeland-Frankrijk. Zoals Andries Noppert het vanavond al treffend verwoordde: ‘7 januari, RKC uit, het leven gaat verder…..’.
Slaap zacht.

Tussen achtste en kwart: de tussenstand

Fijn om te zien dat ook de Portugese bondscoach regelmatig deze website bezoekt en de adviezen van onze gastcolumnist El Sierd en van Toto Arie ter harte neemt. Wat schreven zij ook alweer aan het begin van dit toernooi?

…..Eerst zal Portugal collectief wenen en zal er nationale rouw worden afgekondigd. Totdat blijkt dat vanaf dat moment (dus zonder Ronaldo) de Portugese machine op gang gaat komen en onstuitbaar op weg gaat naar de WK-finale…..

…..Als Portugal echt wat wil op dit toernooi, dan doet bondscoach Fernando Santos er goed aan om Ronaldo op de plek te zetten die Erik ten Hag hem al had gegeven, namelijk een comfortabel zitje op de reservebank. Pas dan zullen al die andere Portugese sterren tot hun recht komen en pas dan is Portugal met deze selectie een serieuze kandidaat voor een plek bij minimaal de laatste vier…..

Ach, Ronaldo, zo langzamerhand toch de grootste droeftoeter van het hele toernooi. Wordt ie gewisseld (ik zou denken: gespaard) in een wedstrijd om des Portugese keizers baard tegen Zuid-Korea , gaat ie lopen pruilen en vol misbaar naar de kant. Wint Portugal in een galavoorstelling in de achtste finale, sjokt mijnheer na afloop direct het veld af, want oh, oh, de Greatest Of All Times (in Portugal dan) moest beginnen op het bankje. Dat minachtende lachje gezien toen ie mocht invallen en al die Arabische cliché ‘supporters’ zijn naam scandeerden? En dan de dag na de wedstrijd weigeren om met de wisselspelers mee te trainen en gewoon tussen de helden die gisteren de show stalen in de fitness gaan zitten. Als Fernando Santos verstandig is, zet ie hem heel gauw buiten de deur. Portugal is op weg naar iets unieks en deze rotste aller rotste appels is in staat om dat vanwege zijn gedeukte ego op het spel te zetten door zichzelf weer eens groter te wanen dan het team. Heel gauw de grens over, mijnheer Ronaldo, naar dat gezellige Saoedi Arabië. 200 miljoen per jaar…… Gelukkig gelooft er blijkbaar toch nog ergens een of andere vage voetbalsjeik in hem. En dan die familie die in de pers gaat lopen huilen….. zijn moeder, zijn zus…..ach, ze komen aan onze kleine Cristiano, wat een circus.

Zou Luis Enrique dezelfde wetenschappelijke strafschoppenstudie op zijn spelers en keepers hebben losgelaten als onze Louis? Als dat zo is, moeten we met z’n allen dringend aan het bidden slaan om te voorkomen dat we straks tegen een strafschoppenserie aanlopen. Elke Spanjaard heeft afgelopen jaar meer dan 1000 strafschoppen moeten trainen. En dan benut je er na een jaar dus precies nul. Hoe heb je die pinanties dan geoefend? Bij tafelvoetbal? Wat een heerlijk fenomeen is dat toch, zo’n strafschoppenserie. Fascinerend, dat loopje van de middenlijn naar de stip, op weg naar het schavot. Doe mij er nog maar een paar dit toernooi.

Dat Marokko gisteren won is weinig mensen ontgaan vrees ik. Als er zelfs bij Toto Arie in de Sneker buitengebieden brommertjes met Marokkaanse vlaggen door de straat scheuren, is het serieus feest.

Maar genoeg over voetbal, u wacht natuurlijk met smart op de tussenstand.
Maar eerst nog even een aanvulling/correctie op de antwoorden bij de wedstrijd Brazilie-Zuid Korea. Een attente deelnemer maakte mij er vanochtend op attent dat daar een antwoord ontbrak en dat doordoor de nummering bij een aantal vragen niet klopte. Excuses, het bij nacht en ontij publiceren eist soms zijn tol. Dat mag niet, maar gebeurt helaas soms wel. Maar gelukkig zonder erg.

204. Brazilie-Zuid Korea
205. 4-0
206. 4-1
207. geen van allen
208. Frankrijk
209. 7, 8, 9, 10, 20
210. 1

Zo is dat ook weer recht gezet. Dan nu de tussenstand.
De totalen zijn de optelsom van alle behaalde punten bij de vragen 1 t/m 224, de verdiende bonuspunten voor jokerland en jokerspeler, alle behaalde punten bij de 32 poulevragen en de behaalde dubbele punten bij de jokerwedstrijden.
Nog niet meegeteld zijn eventueel al behaalde punten bij de vragen over jokerland en jokerspeler, al behaalde punten bij de algemene vragen en punten behaald met het op de juiste plek invullen van een land in de kwartfinales.

* = wedstrijdprijs / periodetitel
JK = ook deelnemer in het jongerenklassement

1. Peter Hogers 203
2. Joost Buma (JK) 194 *
3. Mats Hogers (JK) 191 *
4. Lennard den Boer 190
5. Martijn Naaktgeboren 189 *
Max Vendrig (JK) 189 *
7. Jasper Steenhuis 188
Thijs Buma 188 **
Toto Arie 188
10. Rene Naaktgeboren 186
11. Ton Vendrig 185 *
12. Marcus Dotinga 184 *
13. Youri Vos 182 *
14. Sander de Heus 179 *
15. Lisanne Naaktgeboren 178
16. Jens Bogaard (JK) 177
17. Anthony de Jong 176
18. David Alderdice 174 *
19. Mitch Fransen 173 *
Sam Vermeij 173 *
Tjerk Nauta (JK) 173
22. Margreeth van Eersel 170 *
Yoerin & Angelique 170
24. Jessy Siemonsma 168
Marije de Roode 168 *
26. Adri den Hamer 167
27. Tim Valkhof (JK) 166
28. Erik Vos 165
29. WM Gé 163
30. Niels van der Woude 162
Roel Holvast & Sons 162
32. Inge van der Donk 161 *
Nino Pen (JK) 161 *
Youri Verschoor 161 **
35. Yerren Handgraaf 157 *
36. Kirsten Bach Nielsen 155 ***
37. Art van Onselen 153
Carolien de Roode 153 *
39. Niels van Haperen 151
40. Corine Leijen 149 **
Richard Driessen 149
42. Ad Vermeij 148
43. Myriam Hendriks 147
44. Lida & Vanessa 146
45. Sam Vendrig 141
46. Johan Spaans 140
Joost Koppelaar 140 *
48. Richard Dobbe 139
Sjoerd van der Werff (JK) 139 *
50. Bjorn Dam 133
51. Leonie & Rene 131 *
52. Vernanda Appelman 125
53. Lars Deiman 123 *
Sandra & Justin 123
55. Annelies van Turenhout 113 *
56. Silvia van de Reep 110
57. Maryse Eggink 105
58. Eva Mulder 97

Een afgetekende koploper, een grote compacte groep achtervolgers, topspanning in het jongerenklassement, een duidelijke staartgroep van 4 kandidaten voor die ene poedelprijs en zoals het hoort: de helft van de prijzen in het ‘linkerrijtje’ van het klassement, de andere helft in het ‘rechterrijtje’. Gelijke kansen voor alle deelnemers, dat blijkt gelukkig maar weer eens.
Tot vrijdagavond, dan kennen we de 1e halve finale. Nederland-Brazilie? Of toch de verwachte Zuidamerikaanse clash? Of kunnen de lepe Kroaten voor een geweldige stunt zorgen? Zin in, 2 heerlijke wedstrijden. Alvast veel plezier er mee.

So you think you can dance en een eenzame koploper

Vroeger, toen Toto Arie in de Dordtse polders als linkshalf (we spraken toen nog niet over 6, 8 of 10 en speelden gewoon jaar in jaar uit 4-3-3) het spel vorm gaf, werd er gewoon door elke speler op zwarte kicksen gevoetbald. Adidas, Puma of Quick, de keuze was bepaald niet reuze. Het was de tijd dat er heel voorzichtig wel eens een speler, ongetwijfeld de locale vedette, op witte muiltjes het veld betrad. Die had lef, maar niet voor lang. Die haalde meestal binnen 10 minuten het einde van de wedstrijd. Want u begrijpt dat wij als tegenstander zo’n primadonna natuurlijk op z’n nummer dienden te zetten. Dansen doe je maar op je witte lakschoentjes, voetballen is voor kerels. Dus zoals gezegd, die lag binnen een paar minuten kermend op de grond en als het moest een paar minuten later nog een keer. De tijden zijn veranderd, zeg maar.
Daar moest ik aan denken toen ik vanavond die enge Braziliaantjes al die ingestudeerde dansjes zag uitvoeren. Ik had nog net de tijd om een teiltje te pakken. Wat een stelletje verwende kleuters. Gewoon allemaal een gele kaart, volgens mij staat dat ook in de spelregels voor provocerend gedrag. Je zal toch maar de tegenstander zijn. Zo jammer dat die Koreanen zo braaf zijn opgevoed dat ze zelfs buigen naar het vijandelijke publiek bij een wissel. U denkt toch niet dat deze dansmariekes in onze tijd heelhuids het veld hadden verlaten?
Ik kan niet wachten op de halve finale. Oranje zal niet opgewassen zijn tegen Messi en zijn neefjes en dus wacht de Brazilianen de Zuidamerikaanse kraker tegen de Argentijnen. Met het mes tussen de tanden en in de voetbalkous gaat die vechtmachine dat stelletje kanariemietjes met een dikke grijns op het ongeschoren gezicht helemaal slopen. Wat zullen ze rollen, dat vinden ze toch ook zo heerlijk? Wat een fijn vooruitzicht.
Ach, hadden we maar een Brazilie als in 1970 of in 1982. Ik weet het, vroeger was alles heus niet beter, maar het Brazilie uit die jaren, ach, wat een voetbal, wat een passie en wat een voetbalvreugde. En zonder rare ingestudeerde danspasjes!! Kijkt u de beelden vooral toch eens een keer terug.
Maar vooruit, er zaten vandaag natuurlijk ook een paar juweeltjes tussen, zo eerlijk moet ik dan toch ook wel weer zijn.

En zo speelde Kroatie vanmiddag dan zijn 6e (!!) verlenging op vier achtereenvolgende eindtoernooien. Na de achtste finale op het EK van 2016, de achtste, de kwart en de halve finale in 2018 en de krankzinnige 3-5 tegen Spanje in de achtste finale op het EK van vorig jaar, mochten de Kroaten vanmiddag weer een half uurtje extra ballen. Heb je dus gewoon 2 extra wedstrijden gespeeld bij elkaar opgeteld. De enige knock-out wedstrijd vanaf 2016 van de Kroaten die niet in een verlenging eindigde was de WK finale van 4 jaar geleden. En oh, wat hadden ze die graag verlengd. Zo langzamerhand toch iets om rekening mee te houden bij het invullen van je toto formulier. Een knock-out wedstrijd van Kroatie altijd op een gelijkspelletje invullen dus.
Maar het loonde, Modric & Co zullen er ondanks de vermoeienissen staan tegen de Brazilianen. Rekent u daar maar op. Ervaren en geslepen ploeg met spelers die weten hoe je zulke wedstrijden speelt. Ik beloof u een kraker van een wedstrijd. Met een half uurtje verlenging uiteraard.

Over naar de totocijfers van vandaag.
Maar eerst nog even een fragment uit het Toto Arie wetboek, ook wel reglement genoemd, om daarmee vragen van vanmiddag van een aantal deelnemers over vraag 200 en 201 te beantwoorden:
* Bij vragen over doelpunten worden geldige doelpunten bedoeld, tenzij anders vermeld (geen doelpunten in strafschoppen-series).

197. Japan-Kroatie
198. 1-0
199. 1-1
200. nee
201. 0
202. 0
203. 55 (52 t/m 58 is juist)

Dat levert met 12 punten een bijzondere wedstrijdprijs op. En weer valt die in het gisteren al uitgebreid beschreven Bergerbos. Het hek lijkt daar nu toch echt van de dam te zijn. Bijzonder, waarom dan? Vanmorgen sprak ik een van mijn collega’s en zij vertelde mij dat het totoformulier inmiddels was verworden tot een opgefrommeld speelattribuut voor het peuternageslacht. Normaal altijd goed voor minimaal een subtop positie, is de klassering in de staart 5 dit jaar een forse tegenvaller. Hopende dat mijn opbeurende woorden dat elke wedstrijdprijs weer voor iedereen met 0 punten begint, haar weer enigszins de zin van het totoleven zouden doen inzien, hing ik op.
Maar wat nou opbeurende woorden? Gewoon direct de eerste de beste wedstrijdprijs pakken, Leonie & Rene. Wat wil je nou nog meer op pakjesavond? Gefeliciteerd, het formulier toch maar weer gladstrijken en naast de tv leggen.

204. Brazilie-Zuid Korea
205. 4-0
206. 4-1
207. geen van allen
208. 7, 8, 9, 10, 20
210. 1

Een lage wedstrijdprijs zult u denken. Nou, dat valt nog mee. Want 10 punten is toch een fatsoenlijke score. Als je met een 4-1 eindstand hier 5 punten pakt, ben je een grote speler. Dat je daarmee dan ook nog eens je 3e wedstrijdprijs van het toernooi verovert, maakt je zelfs een hele grote speler. Kirsten Bach Nielsen, gefeliciteerd, je speelt na 2008 het toernooi van je leven.

Zoals beloofd dan ook nog een tussentijdse Top 10 (een Top 11 vandaag). Er is gedemarreerd en flink ook. Zien we hier de eerste tekenen van een Vorentscheidung? Het eerste gat is geslagen, maar we weten inmiddels allemaal dat de koploper met een mindere dag zomaar weer in de schoot van de kopgroep kan terugzakken. Of speelt hij nog op reserve en heeft hij de definitieve eindsprint ingezet? Nog maar 10 wedstrijden te gaan tenslotte.

1. Peter Hogers 192
2. Toto Arie 185
3. Joost Buma (JK) 181
Max Vendrig (JK) 181
5. Martijn Naaktgeboren 180
6. Lennard den Boer 179
Thijs Buma 179
8. Mats Hogers (JK) 178
9. Marcus Dotinga 177
Rene Naaktgeboren 177
Ton Vendrig 177

De strijd om de poedelprijs toont nog steeds dezelfde Top 3:
58. Eva Mulder 92
57. Maryse Eggink 97
56. Silvia van de Reep 103

Morgen nog 2 heerlijke potjes. Kan Spanje ook in de ongetwijfeld kolkende Hel van Rabat de grote ronde spelen of gaat Hakim Ziyech historie schrijven? De Zwitsers zijn dit jaar eindelijk niet meer dat saaie Alpenwei ensemble, maar spelen heerlijk offensief en technisch verzorgd voetbal. Nieuwe bondscoach, he, de boekhouder zit thuis zijn administratie te doen, die heeft waarschijnlijk geen eens tijd om te kijken, kasverschilletje. Portugal gaat er een hele kluif aan krijgen. Wordt een intense Europese kraker, zeg ik u. Kijken dus. Want daarna, oh, zwart gat, 2 dagen zonder voetbal…. Nou ja, gaan we de economie maar weer even een paar dagen draaiende houden.
Slaap lekker, tot morgen.

Finale WK2018