Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Algemeen

Oranje is coming home

Zoals de Engelsen de komende dagen zullen blijven zingen: ‘It’s coming home!’, is ook Oranje inmiddels dus onderweg naar huis. Je zou mogen zeggen: uitgeZwayerd door de man in het blauw. Wat de UEFA heeft bezield om deze warhoofd een halve finale te schenken, is mij een volslagen raadsel. Ja, achteraf makkelijk lullen, zul je zeggen, maar geloof me, mijn twijfels bestonden al eerder. Wie het internationale voetbal een klein beetje volgt, weet dat deze man nu niet bepaald bekend staat als een topper in fluitistenland. Je ziet hem Europees wel eens langs(z)waaien in de poulefase van de Champions League bij Lazio Roma-Victoria Pilzen of in de vroege knock-out fase in de Europa en Conference League ergens op een veld in Noorwegen of Bulgarije. Ook floot de goede man nog nooit een interland van enige importantie en zeker niet op dit allerhoogste knock-out niveau. Om nog maar te zwijgen over zijn matchfixing verleden en bijbehorende schorsing. Duitsland als thuisland uitgeschakeld, laten we ze dan maar een scheidsrechter geven die wel door is, zal de UEFA gedacht hebben.
Zonde dus, het was close, en natuurlijk gaan we hier niet de scheids van alles de schuld geven (maar wel een klein beetje natuurlijk), Oranje was gewoon niet goed genoeg. Uitgeschakeld worden als je wekenlang de voetbalwereld hebt vermaakt met één grote galavoorstelling is vreselijk, maar dat hebben we nou eenmaal niet. Natuurlijk hebben we ons vermaakt en was het spannend, maar dit scheelt ons in elk geval een vernedering zondag tegen Spanje. Laat nu die Engelsen maar voetballes krijgen. Olé!

Snel naar de toto, ik hou het kort, er wacht een werkdag, een tussenstand en een nieuwe penantieserie. Never a dull moment.

De cijfers zijn als volgt:

261. Nederland-Engeland
262. 1-1
263. 1-2
264. ja
265. 7, 9, 10, 11, 12, 18, 22, 26
266. 6
267. 7, 18, 91 (6 t/m 8, 17 t/m 19 en 90 t/m 92 zijn juist)
268. 13

En alweer noteren we hier een winnaar met een 2e wedstrijdprijs. Het is opvallend hoeveel dubbele wedstrijdprijswinnaars er deze editie zijn. Dat is leuk voor die winnaars, maar levert aan de andere kant helaas ook wat meer deelnemers met lege handen op. Sorry, in 2026 beter dan maar. Met 20 punten gaat deze wedstrijd prijs naar de hoofdstad. Sander Deutekom, gefeliciteerd. Rendabel totodebuut, zou ik zeggen.

De beloofde tussenstand volgt vanavond, dan weet iedereen hoe hij of zij bij de finale het veld opstapt. Ook vanavond de een na laatste penantieserie. Ook daar is de spanning te snijden.
Maak er een mooie dag van, dat gaat Toto Arie ook doen.
Tot ergens later vanavond.

Adieu Didier (quel bonheur)

En wederom vieren we gelukkig een overwinning voor het voetbal. Tussen code oranje hier boven ons hoofd bleek het gelukkig code rood voor de Haantjes.
Wat valt er dan op op zo’n avond?

– Om met de afloop te beginnen: inderdaad Didier, jij mag nu wat anders gaan kijken, enge man. Compleet disrespect voor de fans en de liefhebbers. Griezmann op de bank. Natuurlijk. Volgens mij zoeken ze ergens in Saoedi Arabie nog wel een trainer bij Al-Foetsjie of zo. Als je daar zo voetbalt als hier, doen ze niet zo moeilijk. Je kop er af nemen ze daar namelijk letterlijk, Didier. Bon voyage!

– Nee, dan de man aan de andere kant. De rust zelve. De uitstraling van je favoriete middelbare schoolleraar. Van zo’n man ga je toch beter voetballen? Geen zinloos geschreeuw en gezwaai langs de lijn, integendeel, een opgewonden Spaanse bank wordt met één bezwerend gebaar gekalmeerd en tot zitten gemaand. Deze mijnheer de la Fuente had geen gezeur in z’n klas, zijn leerlingen stapten met plezier het lokaal binnen. En eigenlijk is deze vergelijking helemaal niet zo raar, de la Fuente is namelijk geen befaamde clubtrainer geweest, maar al sinds meer dan 10 jaar coach bij de Spaanse jeugdselecties. Dus de meeste spelers die hij mee heeft genomen, heeft hij al eerder in zijn ‘klas’ gehad. Die jongens gaan voor meester de la Fuente door het vuur.

– Mbappé gezien? Wat een blamage. Wat een momentenvoetballer. Zwaar overschat, echt. Ga maar lekker de Galactico uithangen in Madrid, hoor.

– Beste voetballer ooit (volgens oude grijze mannen, met name in Zuid-Amerika) Pele is wederom een record kwijt. Ach, de man heeft er toch geen weet meer van. Waar hij op 17-jarige leeftijd in 1958 op het WK in Zweden de jongste doelpuntenmaker in een halve finale op een eindronde werd, pikte Lamine Yamal dat vanavond van hem af en ik denk zomaar voor de eeuwigheid. En zondag kan het in de finale zomaar weer gebeuren. Ik weet niet wat u deed toen u 16 was, maar Toto Arie zat achter de meisjes aan, rookte als een schoorsteen, dronk toen al teveel en vooruit, hij schoot er in de B1 van Oranje-Wit nog wel eens een knap balletje in, al was ie meer van de assists. Daar hield het wel zo’n beetje op. Maar ff serieus, wat een speler, wat een trap, wat een toekomst. En wat een verleden:

Voordat u er verkeerde fantasieën op gaat nahouden: in het kader van een campagne voor sponsor Unicef werden de spelers van Barcelona toendertijd geacht om met een stelletje koters van alle kleuren en gezindten op de foto te gaan. Een uniek collector’s item 16 jaar later. Het babyvet is trouwens wel verdwenen inmiddels.

– Die rechtsback Vivian is natuurlijk de broer van Harry Maguire. The Skipper. We missen hem. Die hadden we morgen goed kunnen gebruiken. Had die Depay misschien eens een keer kunnen shinen.

– Tackle op Morata gezien na afloop? Dat was een serieuze hoor. Lekker zo’n pitch invader die op z’n plaat gaat en jou dan met gestrekt been meeneemt. Dat is einde toernooi, zeg ik.

– Code Oranje in Dortmund vanaf nu.

– Zeker met het volgende bizarre feit in het achterhoofd:
Een Duitser fluit de EK-finale in 2004 / op het volgende EK 2008 Duitsland in de finale.
Een Italiaan fluit de EK-finale in 2008 / op het volgende EK 2012 Italië in de finale.
Een Portugees fluit de EK-finale in 2012 / op het volgende EK 2016 Portugal in de finale.
Een Engelsman fluit de EK-finale in 2016 / op het volgende EK 2021 Engeland in de finale EK.
Een Nederlander fluit de EK-finale in 2021 / ………
Dat kan morgen niet meer mis gaan toch?

Over naar de toto, want er moet morgen weer worden gewerkt. Was ik niet meer gewend…..

253. Spanje-Frankrijk
254. 2-1
255. 2-1
256. nee
257. 1
258. 2
259. 41 (39 t/m 43 rekenen we goed)
260. Duitsland

En dat leidt tot een breed scala aan punten, te beginnen met 0 hier en daar tot een topscore voor de wedstrijdprijswinnaar. Het is altijd leuk als er nieuwe deelnemers aan de toto meedoen. En het is nog leuker als ze zo enthousiast meedoen als Regina Stalman, zowel met de toto zelf als met het penantie schieten. En dan is het dus nog leuker als de wedstrijdprijs die kant op valt. Regina, met 18 punten pak jij vanavond de eerste wedstrijdprijs uit je carriere en gaat de € 50 voor het eerst in de rijke geschiedenis van Toto Arie naar Farmsum. Een lekker debuut zo. Hij is je van harte gegund. Gefeliciteerd.

Op naar morgen. Dortmund wordt overstroomd door Toto Arie deelnemers, eens zien of we morgenavond wat feest- en juichbeelden kunnen meenemen in de column. Naar links…… naar rechts ……
Ik wens iedereen een heerlijke avond bij deze klassieker en hopelijk spreken wij elkaar morgen in euforische sferen.
Bis Morgen.

Penantie schieten 7 juli

48 gespeeld, nog 3 te gaan. Wedstrijden. Eentje met Oranje. Of toch twee?
Het zou de tweede Toto Arie Oranje finale in de historie worden. Bij het debuut in 1988 was het direct hosanna, in 2010 was Toto Arie door omstandigheden niet van de partij. Nu dan maar.

Maar eerst nog 20 penanties te gaan. En een finale.
Om te beginnen de tussenstand van deze penantie competitie, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, begreep ik.
Zoals bekend, gaat de Top 3 na 8 series rechtstreeks naar de finale. Vanwege de overweldigende en enthousiaste deelname heeft Toto Arie besloten het aantal finaleplaatsen uit te breiden naar 6: de 3 rechtstreeks geplaatsten en 3 ‘wild-cards’. Die gaan bepaald worden na loting uit de fameuze Heineken hoed. Voor iedere benutte penantie in de series gaat er één lootje met jouw naam in de hoed. Hoe meer benutte penanties, hoe groter dus de kans op de finale. Je hoeft dus niet persé elke serie mee te schieten om kans te maken. Met minimaal 1 goed antwoord zit jouw naam straks gewoon in de Heineken hoed, dus wie weet.

De tussenstand halverwege:

Martijn Naaktgeboren 13
Carolien de Roode 11
Art van Onselen 11
Marco Naaktgeboren 11
Rene Naaktgeboren 10
Leonie & Rene 9
Marije & Jasper 8
Thijs Buma 8
Lisanne Naaktgeboren 8
Nino Pen 8
Roel Holvast 8
Regina Stalman 7
Lida & Vanessa 7
Joost Buma 6
Jessy Siemonsma 6
Mitch Fransen 6
Marcus Dotinga 5
Jens Bogaard 4
Vernanda Appelman 4
Silvia vd Reep 3
Sam Vermeij 2
Niels vd Woude 1
Richard Driessen 1
Sanne de Neef 1
WM Gé 1

Alvast vooruitlopend op een mogelijk gelijke eindstand bij de bepaling van de Top 3 posities: bepalend is dan het aantal juiste antwoorden bij de voorspelvragen 5, 10, 15, 20, 25 en 30 en raadvragen 35 en 40. Daarnaast zal ik in deze vijfde serie 1 extra voorspelvraag stellen die alleen gebruikt zal worden in het geval er ook dan nog steeds geen verschil is.

En dan wil je natuurlijk ook graag weten waarom je nu precies zoveel van je kostbare tijd besteed aan het nutteloos ronddwalen door de krochten van het internet op zoek naar iets wat in de verte lijkt op een juist antwoord.
Naast de eeuwige roem die je je leven lang mee zult mogen dragen, mogen de optimistisch ingestelde deelnemers alvast een plekje in hun prijzenkast vrijmaken voor het onderstaande stukje eremetaal.


De antwoorden die je nog tegoed hebt:

15. Er was in geen velden of wegen een gouden scheids te bespeuren, alleen 4 blauwe. Bijzonder.
16. Dit was bepaald geen makkie en de antwoorden liepen dan ook bijzonder uiteen. Dank voor jullie creativiteit. Zoals gezegd, makkelijk was ie bepaald niet, maar toch betreft het hier een van de grootste momenten uit de Oranje voetbalgeschiedenis, namelijk: Marco van Basten scoort de beslissende 2-1 tegen West Duitsland op het EK 1988. Het Volksparkstadion is van Oranje!
17. Dat de vrouwen van FC Twente die dag landskampioen werden, zal ongetwijfeld in Tukkerland geleid hebben tot het opentrekken van een extra Grolsch beugeltje, maar met alle respect, ik vrees toch dat deze gebeurtenis voor het het overige deel van het land stilzwijgend voorbij is getrokken. Ook het feit dat Memphis Depay blessurevrij en fit werd verklaard bij zijn club Atletico Madrid zal de economie in Nederland niet tot stilstand hebben gebracht. Zijn prestaties op dit EK (in elk geval tot nu toe) bewijzen het gelijk.
Nee, er was slechts één juist antwoord mogelijk. Op 11 mei won Zwitserland het Eurovisie songfestival. De laatste keer dat Zwitserland het songfestival won was in 1988. Anderhalve maand later werd Oranje Europees Kampioen. Een niet te negeren voorbode dus.
18. Daley Blind
19. Luxemburg, Malta, Cyprus
20. De heren Felix en Akanji bezorgden hun land een kater, zichzelf een trauma en de deelnemers met voorspelling 2 een benutte penantie.

Op naar de volgende 5, maar wel voorafgegaan door de ‘beslissende penantie’:

De beslissende penantie (deze zal ik alleen gebruiken indien er na alle eerdere criteria nog geen beslissing is voor de Top 3 plaatsen):
Wat is de hoogste minuut waarin er een doelpunt valt in een van de halve finales? 1 minuut noemen dus.
Indien deze vraag gebruikt moet gaan worden, is bepalend wie het dichtst bij het juiste antwoord zit. Als dan nog gelijk, dan wordt er geloot voor een finaleplaats.

21. Ik debuteerde in Oranje onder bondscoach Dick Advocaat. Toen ik Advocaat jaren later tegenkwam in de stad, herkende hij me niet, ondanks dat ik toch tot meer dan 50 interlands kwam. Wie ben ik? (voor en achternaam 13 letters)

22. Fotovraag: tegen wie kijken we hier aan?

23. Natuurlijk wordt er tijdens een EK- of WK-eindronde ook in de hoofdstad van het organiserende land gespeeld, vaak ook de finale. Maar toch niet altijd. Wat was de eerste officiële hoofdstad waar tijdens het betreffende eindtoernooi geen WK wedstrijd plaatsvond, hoewel dat land wel het WK organiseerde?

24. Links- of rechtsboven in je scherm staat tijdens de wedstrijden de tussenstand met elk land in 3 letters beschreven (bijv. ENG-SCH = Engeland-Schotland), Bij een interland tussen welke 2 landen (de wedstrijd werd 2x op een EK eindronde gespeeld overigens) vormen die 6 letters in beeld precies de naam van het ene land en de ontbrekende letters exact de naam van het andere land?

25. Geef de naam van een doelpuntenmaker in de halve finales.

Zoals je inmiddels gewend bent, is de deadline voor het inleveren van je antwoorden de publicatie van de volgende penantieserie morgenavond. Lever dus op tijd in en loop niet het risico dat je te laat bent. Zou toch jammer zijn.
Succes en tot morgen.

Affiches liegen niet

Een EK eindronde met op het affiche de halve finales Spanje-Frankrijk en Nederland-Engeland krijgt 3 slotwedstrijden die het verdient.
Maar zoals al eerder gezegd, affiches zijn van papier. In de praktijk is het natuurlijk een grof schandaal dat Frankrijk en Engeland niet allang thuis zitten. En ondanks een schitterend gevecht in de laatste 25 minuten heeft Oranje ons vanavond ook tot die tijd alleen maar in slaap gewiegd met een moderne versie van walking football.
Het is alleen Spanje dat ons vermaakt en dat die EK titel verdient. Tot nu toe dan. Ik laat me graag verrassen en dan bij voorkeur door het KNVB keurkorps.

Affiches dus vol historie:

Spanje-Frankrijk
EK 1984 finale 0-2 (het EK van Platini)
EK 1996 poulefase 1-1
EK 2000 kwartfinale 1-2
WK 2006 achtste finale 1-3
EK 2012 kwartfinale 2-0
EK 2024 halve finale …….

Nederland-Engeland
1907 vriendschappelijk 2-12
1909 vriendschappelijk 1-9
1977 vriendschappelijk op Wembley 2-0 (2x Jantje Peters, waar is die gebleven??; het beste Oranje ooit, volgens Britse kenners)
EK 1988 poulefase 3-1 (San Marco 3x)
WK 1990 poulefase 0-0
WK 1994 kwalificatie in Londen 2-2 (‘De elleboog van de Week’ van Jan Wouters aan Paul Gascoigne en de strafschop van Peter van Vossen)
WK 1994 kwalificatie in Rotterdam 2-0 (de niet gegeven rode kaart aan Koeman en de daaropvolgende 1-0 van Koeman)
EK 1996 poulefase 1-4
Nations League 2019 halve finale 3-1
EK 2024 halve finale ……

Er wacht ons veel moois.

Maar zoals het hoort, het bereiken van een halve finale dient gevierd te worden en dat doet Toto Arie dan ook as we speak. Maar eerst de totocijfers. Nog even scherp blijven.

237. Engeland-Zwitserland
238. 0-0
239. 1-1
240. ja
241. 2
242. 3
243. 17
244. 75 en 80 (74 t/m 76 en 79 t/m 81 zijn dus correct; best lullig als je 77 of 78 had ingevuld….)

Hier noteren we met 15 punten 3 kandidaat winnaars voor de wedstrijdprijs. Laten die nou alle drie al een wedstrijdprijs in the pocket hebben. Omdat Toto Arie er daar al 2 van in zijn bezit heeft, valt die af voor deze keer. Blijven over WM Gé en Jessy Siemonsma. Aangezien Jessy de eindstand juist voorspelde, treedt hier lid 2 van het reglement bij gelijk eindigen in werking en gaat de € 50 wederom naar deze lieftallige Groningse. Nou, Jessy, gefeliciteerd weer, Toto Arie sponsort je afstudeerfeestje. Proost!

En door.

Bij de wedstrijd Nederland-Turkije ontstond tegen het einde toch enige lichte totostress bij Toto Arie, en dat naast de nodige wedstrijdspanning. De weledelgestrenge heer Turpin wapperde ineens nog met allerlei kaarten naar mensen buiten beeld en bovendien was de maker van het laatste doelpunt lang onduidelijk. De UEFA site bracht gelukkig de noodzakelijke duidelijkheid.

245. Nederland-Turkije
246. 0-1
247. 2-1
248. nee
249. 2 (ter verduidelijking: Samet Akaydin scoorde eerder in eigen doel tegen Portugal en de 2-1 werd gemaakt door Mert Müldür en niet door Cody Gakpo. Müldür scoorde eerder tegen Georgie)
250. 0
251. Turkije
252. 76 (73 t/m 79 levert 5 dure punten op)

Een meer dan verdiende wedstrijdprijswinnaar hier. En een zeer succesvolle , want het is zijn derde op dit EK. Kandidaat voor speler van het toernooi zeg ik. Max Vendrig, als je hier als enige Turkije in deze wedstrijd hebt voorspeld en de laatste doelpuntenmaker ook nog eens uit de Turkse Süper Lig laat komen, komt die € 50 jou meer dan terecht toe. Met 11 punten pak je dus je derde prijs. Bravo!

Twee dagen de tijd om de batterij broodnodig op te laden voor de twee genoemde halve finales. En geen betere manier om je batterij op te laden dan met het oefenen en benutten van een paar penanties. Morgenavond is het weer zover. Serie 5 staat dan voor je klaar en we maken dan ook de eenmalige tussenstand van dit populaire spelletje bekend.

Voor nu: neem er nog eentje op Oranje en voor straks Gute Nacht, Freunde. Bis morgen.

Finale WK2018