Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Monthly Archives: november 2022

Klaas Vaak en de ayatollahs

Het is vanavond duidelijk geworden, Louis van Gaal is Louis van Gaal niet meer. Met het inbrengen van Teun Koopmeiners en Wout Weghorst heeft de goede man aangegeven de weg volledig kwijt te zijn. Teun Koopmeiners, een slechtere interland zoals tegen Ecuador heb ik een Oranje speler zelden zien afwerken. Wout Weghorst, met precies 3 balcontacten (langs de zijlijn op het middenveld) tegen Ecuador. Waarom neem je 26 spelers mee, Louis? Komt dat dan beter uit met de 11 tegen 11 partijtjes? Nee, dan hou je er nog steeds 4 over. Past dat dan mooier met klaverjassen? Zou kunnen, als de minister van keeperszaken Frans Hoek en Edgar aanschuiven. Of is het puur voor de gezelligheid omdat je met Xavi Simons zo kan lachten of omdat Luuk de droogste bakkenverteller is? Ik weet het niet, hoor, maar volgens mij neem je die spelers mee om ze af en toe in te brengen en een volslagen de weg kwijt zijnd elftal een opfrisbeurt te geven en de boel hopelijk wakker te schudden.
Maar nee hoor, niets van dat alles, al zal Louis vanaf nu elke kerst een mooie ansicht van Kenneth Taylor ontvangen. De bondscoach kiest voor ideale schoonzoon Teun en Appie Happie Woutje. Als we al kans zouden hebben om wereldkampioen te worden, dan toch zeker niet zo.
Heremetoet, wat een slaapverwekkende vertoning. Zoals een aantal van jullie weten, kom ik nogal eens op het Zuidersportpark bij ‘mijn’ cluppie ONS Sneek. Op sommige doordeweekse trainingsavonden spelen daar dan de teams uit de regio in een 45+ competitie. Zeven tegen zeven, half veld, zeg maar zoals de E-tjes op zaterdagmorgen. Die competitie is eigenlijk vooral in het leven geroepen als excuus voor de zogenaamde 3e helft. Zonder 1e en 2e geen 3e helft uiteraard. Ik kan u verzekeren dat de beleving en het tempo tijdens zo’n seniorenpartijtje vele malen hoger liggen dan vanavond bij Oranje. Het begint er zo langzaam aan op te lijken dat deze hele WK deelname ook één groot excuus is om maar even weg te zijn bij club en vrouw en om eens even heerlijk een paar weken in het St. Regis Doha te logeren. En ik kan u uit eigen ervaring verzekeren, een straf is dat allerminst.
Hieperdepiep, door naar de knock-out fase, nu gaat het toernooi pas echt beginnen, hoor ik. Gelukkig vliegt Oranje er dan gelijk uit, meer van dit soort voetbal kan ik echt niet meer aan. Waar is Ronald Koeman als je hem nodig hebt…… Vanaf volgende week maandag kan ie beginnen.
Jammer, Wim-Lex en Mark, daar gaat jullie logeerpartijtje bij de emir.

Mooi dat Afrika straks met een beetje mazzel 3 landen bij de laatste 16 heeft. De rituelen van de locale stamhoofden en medicijnmannen hebben hun uitwerking niet gemist. Ook leuk voor Jan Roelfs, ik stel voor dat hij zondag Engeland-Senegal doet. De man is helemaal gek van Afrikaanse trommels, dus je doet hem geen groter plezier dan dit.

De cijfertjes van Groep A

117. 0-1
118. 1-2

119. 1-0
120. 2-0
121. 0
122. 1
123. FRENKIE de Jong. En dat levert dan wederom een toto-invul-klassieker op. Zoals bekend zijn zowel Frenkie als Luuk de Jong van de partij in Qatar. Om hier punten te kunnen scoren is het antwoord ‘de Jong’ dus niet voldoende. We gaan bij Toto Arie natuurlijk niet op 2 paarden wedden. Dus jammer voor de 3 deelnemers die dit overkomt, in tegenstelling tot de deelnemers die wel een voornaam voor het antwoord de Jong plaatsten. Gelukkig heeft deze jurybeslissing (unaniem genomen door de 4-koppige onafhankelijke jury) geen gevolgen voor de toekenning van de wedstrijdprijs.
124. 9

poulevragen poule A
283. 3
284. 4
285. 7
286. Gakpo / Valencia

Een overtuigende wedstrijdprijs met 13 punten. Daar waar de winnaar eerder deze week zijn lootje niet als winnaar uit de Heineken hoed zag komen, laat hij deze wedstrijd het peloton achter zich en komt hij solo over de finish. Youri Verschoor, dik verdiende zege. Gefeliciteerd.

Er klopt vanavond ongetwijfeld een doodseskader van de Iraanse Revolutionaire Garde op de deur van de hotelsuite van scheidsrechter Mateu Lahoz, maar dat mag de pret niet drukken. Wat een heerlijke pot voetbal was Iran-USA. Wat een passie, wat een tempo, wat een energie. Een strijd op leven en dood, net als in het echt tussen deze 2 landen. En wat een enorme verademing na die Klaas Vaak partij van vanmiddag. De ayatollahs zullen vast en zeker een fatwa tegen deze en gene uitspreken, maar als deze bebaarde bejaarden ook maar enig gevoel bij voetbal hebben, dan zullen ook zij vanonder hun tulbanden met de bilnaad dicht geknepen hebben zitten kijken daar in Teheran. Dus kom op, mannen, wees een goede verliezer, haal je spelers als helden terug in huis en bedank ze voor hun strijd voor volk en vaderland…….. wakker worden, Toto Arie…..

Gelukkig spelen we zaterdag tegen de USA, dus dat gaat in elk geval geen walking football worden. Als die Amerikanen spelen zoals vanavond in de 1e helft gaat Oranje dat echt niet kunnen belopen. Alle hoeken van het veld worden dat, mannen. Laatste halte, zeg ik.
Het enige wat nog roet in het Amerikaanse eten kan gooien, zijn de blessures bij 3 van hun belangrijkste spelers. Eens kijken wat Louis deze keer uit de hoge hoed gaat toveren.

Wales-Engeland was op papier natuurlijk een kraker, maar vandaag alleen voor de statistieken. En voor Toto Arie natuurlijk.

125. 0-0
126. 0-3
127. nee
128. 11+20+11=42 (40 t/m 44 is juist)
129. 9
130. 68 (65 t/m 71 is correct)

131. 0-1
132. 0-1

poulevragen poule B
287. 2
288. 1
289. Iran
290. Rashford

De wedstrijdprijs voor Wales-Engeland gaat naar het Gooi, daar stonden ze tegen de gewoonte in nog droog deze keer. De combinatie van de juiste minuut en het aantal niet-Premier League spelers levert samen met nog een paar vragen 10 punten op. Met een afgetekende voorsprong is die 50 euro voor jou, Nino Pen. Gefeliciteerd, kerel. Nu nog een beetje klimmen in het klassement.

En dan sluiten we vandaag ook de 3e periode af. Na deze periode van 12 wedstrijden springen er 4 spelers uit. De 3e periodetitel wordt met een banddikte verschil beslist:
1. Ton Vendrig 43 punten
2. Rene Naaktgeboren 42
3. David Alderdice 38
4. Jasper Steenhuis 36
Gefeliciteerd, Ton, als je omkijkt zie je heel in de verte misschien nog je 2 junioren. En René, je moet maar zo denken: goede zaken voor het klassement.

Morgen aflevering 3 in de Missie van Messi en de vraag of de Aussies Denemarken kunnen uitschakelen. En kunnen de Saudi’s hun stunt vervolmaken door zich te plaatsen voor de achtste finale?
Morgen om deze tijd weten we meer. Tot dan.

Een glazen bol in Groningen

Schreef ik 4 dagen geleden al dat de hoop op de gebruikelijke rel bij een Afrikaanse deelnemer deze editie was gevestigd op Kameroen, werden we vanochtend wakker met het nieuws van het uit de selectie zetten van André Onana. Hoe voorspelbaar toch, onze Afrikaanse vrienden.
Lang bleef onduidelijk wat er werd bedoeld met ‘disciplinaire redenen’, de gemeenplaats waaronder elke misdraging van welke aard dan ook tegenwoordig wordt geschoven. Maar na de wedstrijd gaf bondscoach Song tekst en uitleg. Onana was het niet eens met zijn tactische rol binnen het systeem van Song. Niet eens met zijn tactische rol? Als keeper? Volgens mij is regel 1 voor een keeper het tegenhouden van de bal. Daar kan volgens mij geen onenigheid over bestaan. Maar wat wil Onana dan? Met de bal aan de voet opstomen en a la Frenkie het middenveld over dribbelen? Bij elke corner mee naar voren om a la Wout Weghorst oorlog te maken in de vijandelijke 16? Ik weet niet wat de man bezielt, maar heeft ie wellicht weer aan de verkeerde pilletjes van mevrouw Onana gezeten?
Maar goed trouwens dat invaller Vincent Aboubakar (altijd opstellen!!) Kameroen nog aan de 3-3 wist te helpen met een goal en een assist, anders was de volgende rel het ontslag van de bondscoach nog tijdens dit toernooi geweest. Had de bondsvoorzitter gewoon op de bank gezeten tegen Brazilie. Maar met dat ene punt mag ie nog even een paar dagen blijven hangen. Alleen een overwinning op Brazilie kan hem nog redden….

De teleurstelling in Kameroen was na de 1-0 nederlaag tegen de Zwitsers in eigen land gigantisch. De gemiddelde voetbalsupporter in Yaoundé is nu eenmaal niet behept met veel voetbalverstand, dus de voorspelling van bondsvoorzitter Eto’o dat Kameroen de WK finale ging halen werd natuurlijk voor gegarandeerd aangenomen door de man in de straat. Dan is zo’n eerste nederlaag tegen zo’n vaag Alpenland natuurlijk wel een dompertje. Het enige doelpunt in die wedstrijd werd gemaakt door Breel Embolo. U vroeg zich wellicht al of waarom deze doelpuntenmaker niet juichte na zijn doelpunt. Wel, dat kan ik u vertellen. Breel is namelijk geboren in Yaoundé en op 5-jarige leeftijd met zijn gescheiden moeder verhuisd naar Europa. Later belandde hij in Zwitserland en verkreeg daar de Zwitserse nationaliteit.
U voelt hem al aankomen, dat feitje zijn ze in Kameroen niet vergeten. De teleurstelling over de nederlaag en de woede over zijn verraad door te scoren tegen het land van zijn roots was daar zo groot, dat het huis van zijn grootouders werd belaagd en de ruiten werden ingegooid. Gelukkig wist de locale veldwachter aldaar deze intelligentia op tijd te verdrijven om zo erger te voorkomen.
Dat met de Kameroeneese voetbalsupporter niet moet worden gespot, bleek ook in het najaar van 2005. Tijdens de play-off wedstrijd tegen Egypte om kwalificatie voor het WK 2006 miste de befaamde international Pierre Webo een beslissende strafschop, waardoor Kameroen plaatsing voor dit WK op het laatste moment misliep. Diezelfde avond nog stond de kapsalon van mevrouw Webo in lichterlaaie. Aangestoken uiteraard. Moet je maar raak schieten, Pierre.

Er wordt weer heel wat afgebeden tijdens dit toernooi op de tribunes. Het lijkt er op dat de gemiddelde niet Europese voetbalsupporter diep religieus is. Met name tijdens het spektakelstuk Zuid Korea-Ghana was het geroep aan de hemel niet van de lucht. Al kunnen de Brazilianen er ook wat van. En dan mag ik altijd graag weer terugdenken aan een wijsheid van onze eigen voetbalgod, onze eigen nummer 14, het orakel van Betondorp. ‘Ik doe daar niet aan. Als ze daarboven al die schietgebedjes moeten verhoren, eindigt elke wedstrijd in een gelijkspel’.

Ik vermoed dat de Braziliaanse keeper Allison ook meeleest met de artikelen op deze website. Of anders wel iemand in zijn entourage. Waarom zou hij anders die fantastische jaren 70 pornosnor toch maar weer hebben afgeschoren?

Zelden een speler zo blij gezien met een doelpunt van een medespeler als vanavond. Een echte teamspeler die Ronaldo. Hij overweegt hoger beroep tegen het niet toekennen van het doelpunt aan hemzelf. Die fotoshopt nog wel een paar haren tussen zijn vetkuif en de bal.

Dan hebben we nu alle landen 2x in actie gezien. Tijd voor een kleine tussenbalans.
Frankrijk is in vorm, sterker nog, Mbappé is in vorm. En met het sterker wordende gerucht dat Benzema wellicht toch nog kan aansluiten in de eindfase van het toernooi, mogen we de titelverdediger toch weer gaan opschrijven op het selecte lijstje favorieten.
Het positiespel van Spanje is adembenemend mooi. Volgens mij kun je zonder problemen een paar spelers geblinddoekt mee laten spelen in die grote rondo. Maar het afmaken blijft het grote probleem. Volgens mij merken ze het niet eens als ze de doelen weghalen, ze tikken gewoon vrolijk verder.
De Duitsers gaan ondanks het dramatische begin gewoon de 2e ronde halen, die gaan groeien in het toernooi en ver komen. En zo krijgen we in elk geval ook nog een paar wedstrijdjes Musiala voorgeschoteld.
Brazilie, de grote favoriet? Ik vraag het me toch ernstig af. Het is een vrij onsamenhangend geheel van zeer getalenteerde voetballers. De aanvallende keuze is waanzinnig, zelden vertoond. Maar het is allemaal erg voorzichtig en voorspelbaar, het swingt absoluut (nog) niet en het wachten is op een briljante ingeving van vooral Vinicius (Vini junior voor vrienden). Achterin staat het potdicht, maar tegen landen als Zwitserland en Servië is dat niet zo’n kunst. Wat gebeurt er straks als Spanje of Frankrijk vroeg op voorsprong komen en Brazilie risico’s moet gaan nemen? Dan zit het achter ineens niet meer zo potdicht en komen er ruimtes waarvan ik nog moet zien hoe die vier achterin die gaan belopen en verdedigen. Het is bidden en smeken dat Neymar snel terugkeert. Dat zal voor die achterste linie niet uitmaken, maar er komt meer verrassing en swing voorin.
Argentinie dan? Eerst maar eens de groep overleven. Voorlopig is het tot nu toe niet veel meer dan heel voorspelbaar vechtvoetbal en hopen op dat ene moment van Messi. Dat blijft niet nog eens 5 wedstrijden goed gaan.
Portugal schittert zeker nog niet, maar win er maar eens van. Ik denk dat deze ploeg heel ver gaat kunnen komen.
Verder zie ik voor andere landen geen rol weggelegd verder dan de kwartfinale. Oranje? De achtste finale tegen de USA lijkt mij in de huidige vorm al een te zware kluif. Ik hoop van harte dat ik me vergis.

Laten we maar overgaan tot de totogetallen, uiteindelijk is dat toch wat ons het meest interesseert. Vanmiddag heel weinig punten, 3-3 en 2-3 zijn nu eenmaal niet de meest voorspelde standen, al zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen natuurlijk.
In het klassement vinden elke dag weer flinke verschuivingen plaats, ik voorzie een bloedstollende editie dit jaar.

105. 1-2
106. 3-3

107. 0-2
108. 2-3

109. 0-0
110. 1-0

111. 0-0
112. 2-0
113. 0
114. 5, 6, 8, 9, 10, 15, 17, 18, 23, 26
115. 5
116. valt niet

En zo variëren de puntentotalen bij deze wedstrijdprijs van 0 tot 16 punten. 16 punten? Jazeker, alweer een zeer hoge score bij een wedstrijdprijs op een maximum van 17 punten. En het is een bijzondere: de winnaar stuurde mij vanavond 5 minuten voor de aftrap van Portugal-Uruguay een appje met de volgende tekst: ‘Die dagprijs is zo meteen voor mij. Ik kan hem al ruiken.’
Bij de wedstrijd Senegal-Nederland eerder dit toernooi ging de wedstrijdprijs met het maximum van 17 punten naar Thijs Buma. En laat deze dagprijs met 16 punten nou toch ook weer voor Thijs zijn. Gefeliciteerd, jongen, een bijzondere prestatie. Wat staat er nog meer in die glazen bol van je? Vanavond nog even naar het Groninger casino, stel ik voor.

Morgen Nederland-Qatar, hopelijk met telraam. Vanaf nu dus 4 dagen lang 2 x 2 wedstrijden tegelijk. Kijkbuis aan en laptop op schoot. Spanning verzekerd met pas 3 geplaatste ploegen, er zijn nog 13 plaatsen te vergeven. Speciale attentie voor USA-Iran, toch ook voor Engeland-Wales (helaas tegelijk), Argentinie-Polen, Belgie-Kroatie, Servie-Zwitserland en Ghana-Uruguay (de revanche voor 2010). Maar bij Toto Arie is elke wedstrijd natuurlijk het kijken waard.
Veel voorpret en plezier alvast en tot morgen.

45 minuten, Bintje en een losse veter

Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar ik heb vanmiddag met stijgende verbazing naar het optreden van de Japanse stuntploeg gekeken. Ik heb geen idee wat de brave bondscoach Hajime Moriyasu op dit toernooi bezielt, maar een volledig revolutionaire benadering van een voetbalwedstrijd is het wel. Maar succesvol zou ik het dan weer niet willen noemen. De goede man laat zijn ploeg elke eerste helft als een soort van warming-up met de handrem aan spelen om zo eens rustig te kunnen kijken hoe de tegenstander staat en speelt en of hij wel met de juiste opstelling aan de wedstrijd is begonnen. Vervolgens wisselt hij in de rust 2 of 3 spelers en laat zijn elftal dan pas aan de echte wedstrijd beginnen. Ik weet niet hoe lang de wedstrijden normaal in de Japanse J-League duren, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ook daar een speelduur van 2 x 45 minuten als normaal in de spelregels staat.
Aangezien deze benadering tegen de Duitsers succes opleverde, ben je geneigd te denken dat dit een hele slimme manier van aanpakken is. Maar laten we wel wezen, die Duitsers dachten met 2 vingers in die Nase dat duel uit te kunnen spelen. Als die een beetje normaal gas hadden gegeven, waren de Japanners nu al op weg naar huis geweest.
Wat doe je als coach als je weet dat je bij een 3-punter tegen het met voorsprong slechtste land op dit WK vrijwel zeker bent geplaatst voor de achtste finale? Juist, je start in je sterkste opstelling, geeft gas en zorgt dat je de wedstrijd snel naar je hand zet en beslist. Kun je daarna mooi je beste spelers wat extra rust gunnen. Maar nee hoor, onze goede vriend Moriyasu (overigens gestoken in een te ruim zittend ‘2 kostuums voor 100 euro’ Gako-pak) besluit wederom slechts 45 minuten te gebruiken om deze wedstrijd te winnen.
En dan stel je ook nog eens een keeper op met de naam Gonda, die vervolgens als een 5 kilo zak iets kruimige aardappels van de grond komt bij het enige schot van Costa Rica dit toernooi. Die gaat bij ons in de familie vanaf nu door het leven onder de naam Bintje.
Tja…. dan mag je als coach gaan nadenken over een tactiek waarmee je tegen de Spanjaarden 3 noodzakelijke punten gaat halen. Ik zou er persoonlijk 90 minuten de tijd voor nemen.
En dus gaan toch onze oosterburen weer gewoon naar de achtste finale en wie weet hoeveel verder nog. En bedankt, Moriyasu-san.

Of de oproep van onderstaande supporter nog nodig is, weet ik dus niet, persoonlijk denk ik dat ie wel weer op tijd thuis is om aan te schuiven voor de teriyaki eind deze week. Maar schattig is het natuurlijk wel, deze brave borst.

Voetbal opportunistisch? Welnee, joh. Waar de spelers van Costa Rica zich na de 7-0 nederlaag tegen Spanje serieus af moesten vragen of het leven nog zin had en of ze überhaupt nog het risico moesten nemen om na dit toernooi naar huis af te druipen, wordt er nu in het thuisland al gefilosofeerd over de mogelijke tegenstander in de achtste finale. Duitsland mag later deze week geen probleem meer zijn voor Los Ticos, zo is men aldaar van mening.

Vanavond genoten van het WK junioren: Pedri, Gavi, Musiala, wat een heerlijke toekomst.
Wat u misschien niet allemaal weet, is dat die Gavi dus gewoon al zijn hele leven met losse veters voetbalt. Moet u ook eens proberen. Die jongen heeft waarschijnlijk ooit een keer de legendarische warming up van Pluisje bekeken (verplichte kost voor elke voetballiefhebber, zeg ik, dus hieronder de unieke beelden). Vast wel, maar de echte reden? Hij heeft serieus nooit geleerd om zijn veters te knopen. Alles op het voetbal van jongs af aan, dus geen tijd voor het halen van een veterdiploma. En dat is geen grap.

Inmiddels is de Arabische lente (of herfst, zo u wilt) in Qatar compleet met de fantastisch overwinning van Marokko op onze uitgerangeerde zuiderburen. En dat met 4 jongens van de gestampte pot in de Marokkaanse ploeg. Dat doelpunt wat de 0-2 betekende had niet misstaan in een WK halve finale van Oranje. En dat had gewoon gekund, he, met een beetje doortastende voetbalbond.
Ach, onze voetbalbond, die van een goed gesprek, van ‘geen daden, maar woorden’, onder aanvoering van hopman Gijs de Jong, die van een 1-Love speldje op het revers, ja, wij mogen spreken van een daadkrachtige vertegenwoordiging. Wat een lef! Als dat maar goed gaat en we Gijs en zijn bobo-collega’s straks maar niet met een oranje overall en een kussensloop over het hoofd op een wazige video ergens in de woestijn terugzien….

Er bereikten ons vanavond ook berichten dat er een grote groep Kroatische voetbalfans is opgepakt in Qatar. De Qatarese veiligheidsdiensten zagen de gebruikelijke waterpolo badmutsen van de Kroatische fans aan als een duidelijk statement voor de lhbti gemeenschap. Tja, wat moet je anders denken van een man met een badmuts op straat? Weten zij veel, ik geloof niet dat waterpolo een erg populaire sport is in de woestijn.
Makkelijke overwinning voor de Kroaten vanmiddag, maar toch eentje met een heel vervelend smetje. Een halve minuut voor hij werd gewisseld pakte Luka Modric een ontzettend domme gele kaart. Die speelt de rest van het toernooi dus met een rugzakje. Niet slim, zeg maar netjes.

Heel bijzonder overigens: in 6 poules zijn er nu 2 wedstrijdrondes gespeeld en er staat pas 1 achtste finalist vast en er zijn pas 2 ploegen uitgeschakeld. Hoezo spannende poules? Een van de redenen is ook dat de FIFA (ze doen heel af en toe wel iets goed) heeft besloten om, in tegenstelling tot vorige toernooien, bij een gelijk aantal punten het doelsaldo beslissend te laten zijn in plek van het onderlinge resultaat. Dat maakt het tot het eind toe een stuk spannender.

Genoeg geklets, de punten van vandaag. Twee wedstrijdprijzen en het begin van een nieuwe periode. Allemaal weer op 0 punten.

89. 0-0
90. 0-1

91. 0-0
92. 0-2
93. hele wedstrijd/scoort niet
94. 14
95. 1
96. Dit verdient enige toelichting, voordat anders vannacht de brievenbus van Toto Arie volstroomt met geklaag van de Eden Hazard fanclub. Ten eerste werd bij deze vraag gevraagd naar een speler die wordt gewisseld oftewel een speler die uitvalt. Ten tweede: in minuut 60 wisselde Belgie 2 spelers, Onana en Eden Hazard. Duidelijk was te zien dat Onana de 1e speler was die het veld verliet, gevolgd door Hazard. Het enige juiste antwoord is dus Onana. Als de wissels niet in beeld waren geweest, zou ik beide antwoorden goed hebben gerekend, nu echter niet. Om aan te geven hoe streng, doch rechtvaardig Toto Arie is: op het formulier van Toto Arie himself stond als antwoord bij deze vraag….. Eden Hazard. Vier hele dure gemiste punten. I rest my case.

97. 2-1
98. 4-1

99. 0-0
100. 1-1
101. Nederland
102. 3, 5, 9, 10, 11, 13, 18, 21
103. 62 en 83 (61 t/m 63 en 82 t/m 84 zijn juist). Zit minuut 64 er weer precies naast……
104. 4

De scores bij Belgie-Marokko waren werkelijk dramatisch. Zo kom je zomaar met 6 punten aan een wedstrijdprijs. David Alderdice, gefeliciteerd / congratulations, je verdient ‘m / well deserved!!

Ook bij Spanje-Duitsland hield het, ondanks de zeer gangbare 0-0 / 1-1 stand, niet over. Een paar deelnemers met 10 en eentje met 11 punten . Hier is je traditionele wedstrijdprijs weer, Mitch Fransen. Een topvoetballer piekt natuurlijk in de topwedstrijden. Geleverd op het juiste moment. Gefeliciteerd, Mitch.

Morgen nog 1 marathondag in het verschiet, maar wel een hele mooie. Vanaf dinsdag wordt het helaas met de laptop naast de tv 4 dagen lang 2 wedstrijden tegelijk kijken. Maar dat het de moeite waard is, is wel zeker.
Veel plezier morgen en slaap lekker.

2 wedstrijdprijzen, een periodetitel en een tussenstand

De dag van:
– de slimme overtreding van scheidsrechter Siebert, Australië komt op 0-1
– de retouractie van 26 Rolls Royces in Riyadh
– de vermoedelijke kandidaatstelling van Saoedi Arabië voor de organisatie van het WK 2030, het land waar de teller van de ter dood gebrachten dit jaar op 144 staat, de meesten op originele wijze met het zwaard.
– het angstzweet bij de Saoedische spelers; onthoofding dreigt na nog een volgende nederlaag
– het besef bij Mathijs van Nieuwkerk dat er toch nog een toekomst is na het zien van de speech van Hervé Renard in de rust van Saoedi Arabië-Argentinie; hij kan altijd nog bondscoach worden van een Arabisch land
– de tranen van Robert Lewandowski
– de eerste achtste finalist
– de zoveelste misser van een zogenaamde expert/analist op tv over het mogelijke speelschema; op naar het UWV, zeg ik, maar nee hoor, allemaal vrolijk met elkaar mee lachen
– de toto frustratie bij deelnemers die bij vraag 82 minuut 64 hadden ingevuld. Voer voor psychologen: waarom vult ruim 20% van de deelnemers (12 stuks) hier minuut 64 in? Bizar feitje.
– het failliet van de NOS: Argentinie-Mexico met Philip Kooke
– de sollicitatie van Daniele Orsato naar een finaleplaats
– Meeeessi, Meeeessi, Meeeessi

Tot hier, want veel werk aan de winkel voor Toto Arie: 2 wedstrijdprijzen, een periodetitel en een tussenstand. Het telraam maakt overuren.

Eerst de antwoorden van vandaag maar eens op een rijtje:

73. 0-1
74. 0-1

75. 1-0
76. 2-0

77. 0-0
78. 2-1
79. 0
80. 2
81. 5, 6, 21
82. 68 (dus 65 t/m 71 is correct)

83. 0-0
84. 2-0
85. nee
86. 2
87. 5
88. 6 (Uriel Antuna speelde in het seizoen 17/18 in 20 wedstrijden voor FC Groningen)

Daar waar we gisteren bij beide wedstrijdprijzen de Heineken hoed tevoorschijn moesten toveren, zijn er vandaag 2 afgetekende winnaars. We noteren vandaag ook de eerste tweevoudige wedstrijdprijswinnaar.
Om te beginnen Frankrijk-Denemarken. De pot gaat hier naar de man die de Toto Arie bokaal met hand en tand verdedigt: Joost Buma met 11 punten. Vandaag op de lat gekopt en een wereldgoal afgekeurd zien worden, maar deze maakt je dag toch nog goed. Gefeliciteerd, jongeman, lekker bezig.
De wedstrijprijs bij Argentinie-Mexico is voor iemand wiens naam ook in de Toto Arie bokaal staat gegrift én die eerder dit toernooi al een keer 50 euro meepakte. Met 10 punten pakt Kirsten Bach Nielsen haar tweede wedstrijdprijs. Gefeliciteerd, Kirsten, ook jij bent lekker op dreef.

Dan besluiten we vandaag ook de 2e periode, die gaat over alle behaalde punten bij de vragen 45 t/m 88. De eindstand in deze periode is als volgt:
1. Mats Hogers 48 pnt
2. Tjerk Nauta 44 pnt
3. Joost Buma 40 pnt
We worden hier met z’n allen afgetroefd door 3 junioren. Klasse, mannen, en Mats, gefeliciteerd, volgens mij pakte je vorig jaar ook al een periodetitel mee.

En dan nu waar jullie allemaal natuurlijk voor opgebleven zijn. De duster of de badjas al aan, het haarnetje al in, de tanden al gepoetst, of wellicht nog een glaasje whiskey of een koud biertje om de spanning wat te verdrijven?
De tussenstand na 88 vragen (inclusief eventuele bonuspunten voor jokerland en/of jokerspeler, exclusief eventueel reeds behaalde punten bij jokerwedstrijd, poulevragen en/of algemene vragen).

* = gewonnen wedstrijdprijs of periodetitel
JK = ook deelnemer in het Jongerenklassement

1. Tjerk Nauta (JK) 79 punten
2. Mats Hogers (JK) 76 *
3. Thijs Buma 74 *
4. Martijn Naaktgeboren 73 *
5. Peter Hogers 68
6. Rene Naaktgeboren 67
7. David Alderdice 66
Joost Buma (JK) 66 *
Toto Arie 66
10. Ton Vendrig 65
11. Marcus Dotinga 64
Sander de Heus 64
13. Jessy Siemonsma 63
Lennard den Boer 63
Mitch Fransen 63
16. Roel Holvast & Sons 62
17. Sam Vendrig 60
18. Kirsten Bach Nielsen 58 **
19. Jens Bogaard (JK) 57
Sam Vermey 57 *
21. Anthony de Jong 56
22. Marije de Roode 54
23. Jasper Steenhuis 52
Yerren Handgraaf 52 *
25. Erik Vos 51
26. Inge van der Donk 49
Lida & Vanessa 49
Vernanda Appelman 49
Youri Vos 49
30. Adri den Hamer 48
Max Vendrig (JK) 48
Niels van der Woude 48
33. Johan Spaans 47
Leonie & Rene 47
Lisanne Naaktgeboren 47
Margreeth van Eersel 47
Myriam Hendriks 47
38. Richard Driessen 46
Yoerin & Angelique 46
Youri Verschoor 46
41. Art van Onselen 45
Richard Dobbe 45
43. Bjorn Dam 44
Joost Koppelaar 44 *
Nino Pen (JK) 44
46. Ad Vermeij 42
47. Carolien de Roode 41 *
48. WM Gé 40
49. Corine Leijen 39
50. Sjoerd van der Werff (JK) 38
Sandra & Justin 38
52. Lars Deiman 37 *
53. Niels van Haperen 35
Silvia van de Reep 35
55. Eva Mulder 32
Tim Valkhof (JK) 32
57. Annelies van Turenhout 30 *
58. Maryse Eggink 21

Een kopgroep van 4 met een grote groep achtervolgers dicht op elkaar. De Sneker Westereems aan kop, zo mogen we het zien, Tjerk, een ijzersterk begin. De verschillen zijn klein, 1 goede of slechte dag en je stijgt of daalt zomaar een plek of 10. Wat opvalt: 2 jongeren aan kop, de familie Hogers in topvorm, de familie Naaktgeboren idem dito, net als de Buma’s. De eerste vrouw pas op plek 13, kom op dames, dat kan beter. Daar waar het vorig jaar in het Bergerbos wedstrijdprijzen regende, is er tot nu toe sprake van een grote droogte. Maar er zijn nog 24 wedstrijdprijzen te gaan.
De 10 wedstrijdprijzen tot nu toe zijn mooi verdeeld: 2 in de kopgroep (en daarnaast vanzelfsprekend ook de 2 periodetitels), 4 in de grote middenmoot en 4 in de achterkant van het peloton. Zo zie je maar: wedstrijdprijzen kunnen echt door iedereen gewonnen worden, elke wedstrijd begint nu eenmaal voor alle 58 deelnemers op 0 punten bij de aftrap.
Onderaan doet Maryse nu al een verwoede poging om afstand te nemen voor het winnen van de poedelprijs, maar het is nog veel te vroeg om je rijk te rekenen, Maryse.

Zo, iedereen weet nu waar ie op dit moment staat, maar zoals gezegd, het is nog veel te vroeg voor conclusies, we hebben precies 25% van de vragen gehad.
Ik hoop dat iedereen toch rustig gaat slapen, al kan ik me voorstellen dat in de kopgroep de nachten wat onrustiger gaan worden. De volgende tussenstand komende vrijdagavond, na de laatste poulewedstrijden.

Morgen dus allemaal weer met je boekje voor de buis met als ongetwijfeld spetterend sluitstuk Spanje-Duitsland om 20 uur.
Voor nu truste en tot morgen.

Finale WK2018