Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 27: MEXICO

Wie 2 jaar geleden de verwachtingen had mogen uitspreken over de Mexicaanse prestaties op het WK 2014, zou ongetwijfeld hebben geroepen dat de Mexicanen wel eens de verrassing van het toernooi zouden kunnen worden en zomaar heel ver zouden kunnen reiken. Maar het is geen zomer 2012 meer, het is (bijna) zomer 2014.
Vier jaar geleden, op het vorige WK, kondigde zich al een nieuwe bloeiperiode voor de Mexicanen aan. Onder leiding van het nieuwe supertalent Javier Hernandez (toen net getransfereerd naar Manchester United) overleefde men met gemak een toch loodzware poule met Frankrijk, Uruguay en thuisland Zuid-Afrika (onder meer door een volkomen verdiende 2-0 zege op Frankrijk). Uitschakeling volgde in de achtste finales door het Argentinië van Messi en Tevez, maar de opgang was ingezet.
In Londen werd in 2012 die opgang bekroond. Mexico werd Olympisch voetbalkampioen door in de finale Brazilië te verslaan. Een tot op het bot gemotiveerd Brazilië, want de Zuid-Amerikaanse voetbalgrootmacht pakte nog nooit de Olympische titel en deze generatie moest dat nu eindelijk maar eens gaan doen. Nee, dus.
Maar het is nu dus 2014 en Mexico is weer vele tredes naar beneden gekelderd op de voetballadder. Met de grootst mogelijke moeite wist men zich überhaupt te plaatsen voor dit WK. In misschien wel de minst sterke kwalificatiezone (Noord- en Midden-Amerika) eindigde Mexico slechts als vierde (achter Costa Rica, de Verenigde Staten en Honduras). Via een play-off tegen Nieuw-Zeeland werd alsnog Brazilië bereikt.
Javier Hernandez speelt nauwelijks meer bij ManUnited, een andere begenadigde speler, Carlos Vela (ex-Arsenal), heeft niet eens zin meer om voor het Mexicaanse elftal te spelen en richt zich lekker op zijn club Real Sociedad en het voormalige supertalent van Barcelona Giovanni dos Santos, is inmiddels al weer jaren bezig aan een rondreis langs Europese middenmoters. De teloorgang is verklaard.
Wie zijn Toto nog moet invullen en vertrouwt op statistieken, doet er echter toch verstandig aan om Mexico in de achtste finales te plaatsen. Op de laatste 4 WK-toernooien werden de Azteken steevast uitgeschakeld in de ronde van de laatste 16.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018