Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Poule A: de poule van de “warme ballen”

Met dank aan mijn goede vriend Sierd uit de Sport-1 bezemkast mag ik u als deelnemer aan Toto Arie dit jaar van deskundig advies voorzien. Als columnist en analist voor mij iets nieuws en als opvolger van mijn goede vriend Co Adriaanse en voorheen Hugo Borst (een iets minder goede vriend) rust er een zware last op mijn schouders.
Maar laat mij mezelf eerst even aan u voorstellen, voor zover nog nodig:
Aad de Mos is dus de naam, ook wel bekend onder de bijnaam ‘De stalen snor” of “De Meistermacher”. En even voor alle duidelijkheid: nog nooit ergens een cent ontvangen bij vertrek! Laat u dus niet misleiden door mijn “nickname”.
Na een verdienstelijke spelerscarriere bij ADO Den Haag en Excelsior, begreep ik al snel dat er in mij een toptrainer kon huizen. Tactisch hoefde niemand mij wat te vertellen en gezag en uitstraling heb ik van moedertje natuur in de wieg al meegekregen. Ajax, KV Mechelen, Anderlecht, PSV, Werder Bremen, Standard Luik, Sporting Gijon, Urawa Red Diamonds, Al-Hillal, Verenigde Arabische Emiraten, Vitesse, Kavala en last but not least Sparta Rotterdam.
Need I say more?? Jazeker:  5 landstitels, 2 nationale bekers, 1 Europa Cup II, 1 Europese Supercup. Ik zou a la mijn Haagse maatje Dickie Dick ook nog wel eens een eindtoernooitje willen doen. Wie weet een leuk donker Afrikaans landje straks in 2018. Wat die Hervé Renard kan, kan Aadje natuurlijk ook wel. Zelfde looks, maar toch wel wat meer klasse, als ik eerlijk mag zijn.

Maar genoeg kennismaking, u wilt mijn mening over de 24 landen van dit EK horen. Nou, dat kan.
Laten we maar eens beginnen met poule A, de poule van gastland Frankrijk. Nou niet bepaald de poule des doods, althans, voor Frankrijk. Eerder de poule van de “warme ballen”. Jazeker, Aadje kent z’n klassiekers. U ook?
Bij de loting voor het WK 1990 in Italie werd de loting verricht door de goddelijke Sophia Loren. En maar graaien en grabbelen in die bak met ballen. Ja, ja, dat was La Loren wel toevertrouwd. Op zoek naar de warme ballen die vóór de loting even in de magnetron hadden gelegen. En zo kwam thuisland Italie terecht in een poule met de zwakke broeders (toen althans) USA, Tsjechoslowakije en Oostenrijk.
Ik denk zomaar dat ze in december in Parijs ook een paar “ballons de micro-ondes” hadden klaar liggen…..

Heel simpel: Frankrijk gaat dus zonder een enkel probleem met 9 punten verder naar de knock-out fase. Alleen oppassen voor kaarten en blessures. En dat laatste zal nog niet meevallen tegen de slagers van de Balkan uit Roemenië en Albanie.
En dan een makkie tegen een nummer 3 en een kwartfinale tegen een nummer 2 uit ook al een niet zo sterke poule. Frankrijk hoeft dus pas in de halve finale aan de bak. Sterspelers: Griezmann (topscorer van het toernooi?) en Paul Pogba. Maar ook de andere 9 basisspelers kun je er bij hebben. Ook lekker: een topkeeper, Hugo Lloris van de Spurs.
Gelukkig gaat ook de nummer 2 door en dat worden de Zwitsers. Dat zijn inmiddels ervaren toernooivoetballers, hebben clubs die het ook Europees leuk doen en zijn toch echt een tikkie beter dan de al genoemde Balkan slagers.
Van Roemenië moet ik echt gaan googelen welke spelers daar op ons beeldscherm zullen verschijnen. Hagi en Popescu zijn er in elk geval niet bij, dat waren nog eens tijden.
Dat ik van Albanië alleen Milot Rashica van Vitesse kan noemen, zegt ook genoeg. Maar wat een feest voor deze voormalige voetbaldwerg dat ze er bij zijn. Albanie op een eindtoernooi. Ik herhaal: Albanie op een eindtoernooi. En Nederland niet…….   
De winnaar van het duel Roemenië-Albanie eindigt op 3 punten en dat zou best eens genoeg kunnen zijn voor een plek bij de beste vier nummers 3. Om daarna roemloos te sneuvelen, maar dat mag, het doel is dan bereikt voor deze voetbalminima. Feest zal er gevierd worden! Ik tip Albanie, omdat die met het hart zullen spelen. De Roemenen, hoe slecht en onbekend ook, blijven toch altijd misplaatste primadonna’s
.
Aadje’s voorspelling:
1. Frankrijk
2. Zwitserland
3. Albanie
4. Roemenie

One Response to Poule A: de poule van de “warme ballen”

  • Tedje van Es says:

    Beste Aadje. Ik heb met veel genoegen het relaas tot mij genomen. Graag lees ik hier meer opwindende anekdotes, zoals die over de warme ballen uit magnetrons van Sophia Loren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018