Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Windjack

Cultuurbarbaar!! Louis in zijn Man United windjack. De hele bank in Man United windjack. Frans Hoek in Man United windjack. Waar is Andries Jonker trouwens gebleven? Als iemand mooi een windjack kan dragen, is dat Andries Jonker. Schrijfmap onder de arm, vorsende blik in de ogen onder de wapperende en patent gekapte kuif en dan dat windjack…. Maar ik dwaal af. Louis van Gaal in zijn windjack op de bank bij de eerste en laatste FA-Cup Final die hij mocht meemaken. Mocht zeg ik, want onderdeel zijn van de hoogste hoogmis van het voetbal is een voorrecht, waar weinig aan kan tippen.
Een FA-Cup Final is traditie tot in elke vezel. Van de wekenlange voorbeschouwingen en analyses tot de tienduizenden fans in met bierbuiken gevulde clubshirts, van het “Abide with me” en “God save the Queen” tot het handjes schudden met een Royalty, alles ademt traditie en diep respect voor de grootsheid van deze moeder aller finales.
Maar ja, niets is groter dan Louis: Prins William zal vannacht nog wel eens wakker schrikken van de blik van Koning Louis: wist die William wel wie hij hier de hand mocht schudden? Nee, Louis, het is andersom!
Waar elke zichzelf respecterende voetbalcoach Onze Lieve Heer op zijn blote knieën zal danken voor het bereiken van het slotstuk op Wembley, waar al diezelfde coaches zich als een gentleman weten te kleden in de eeuwenlange traditie van dit stuk voetbalhistorie, komt onze Louis aanwaggelen in een windjack. Een windjack!!!! Alsof ie bij een frisse dag in de Sneekweek z’n zeilbootje heeft aangemeerd en even de stad in gaat.
En toen het hem dan eindelijk te warm en te spannend werd blijkbaar en het windjack eindelijk uit ging, werd het alleen nog maar erger….. Al sinds de 19e eeuw draagt elke coach op deze Nationale Voetbal Feestdag een feestelijke corsage. Zo niet Louis. Een speldje op zijn revers, een speldje, waarschijnlijk met de tekst: “AZ, retteketet!” Cultuurbarbaar.
Truus, Truus, waar was je toen Louis je nodig had? In de wijnkelder, vrees ik.
Ga je schamen, Louis, en schrijf een leuke afscheidsbrief voor José.
Niet dat Louis ooit nog met mij wilde praten, maar in elk geval is die kans nu helemaal verkeken. Nou ja, trainer van Atleti zal ie toch wel nooit worden, dat scheelt.

Maar het zal u allemaal worst wezen, u wilt mijn deskundige toto-advies, heb ik begrepen. Dus ik zeg: alle ballen op Smalling, dan kan Engeland na de poulefase weer met die roestige ferrie van Duinkerken terug naar Dover. tegen zoveel onkunde kunnen zelfs de doelpunten van Vardy en Kane straks niet op. Waar is Phil Jones (Big Phil) gebleven? Oproepen, zeg ik!!

En dan nu op naar San Siro. Atleti!!!!!

2 Responses to Windjack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018