Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Poule C en de koelste afmaker

Sinds Robert Lewandowski 10 jaar geleden bij Znics Pruszkow in de derde Poolse Divisie aan zijn eerste volledige seizoen in het betaald voetbal begon, heeft hij niets anders gedaan dan scoren. De iele spillepoot uit 2006 is uitgegroeid tot een afmaker van ongekend formaat. Via Lech Poznan belandde hij bij Borussia Dortmund, waar hij de “Gelbe Wand” vrijwel 2-wekelijks in extase bracht. Onvergetelijk hoogtepunt: de Champions League halve finale in 2013 tegen Real Madrid. Dortmund vernedert de Koninklijke met 4-1, onder aanvoering van Lewandowski die alle 4 de Dortmunder treffers voor zijn rekening neemt. Vier keer scoren in een Champions League duel; het is slechts aan de allergrootsten voorbehouden (daar is Ruud van Nistelrooy het zonder twijfel mee eens).
Na 4 jaar Dortmund verkast Lewandowski in 2014 naar de Rekordmeister uit Bayern. Ook daar gaat hij gewoon verder met waar hij goed in is, namelijk veel scoren. Legendarisch (en dat moet een wereldrecord zijn op dit niveau) is zijn invalbeurt in de competitiewedstrijd tegen VFL Wolfsburg afgelopen najaar. Tussen de 51e en de 60e minuut presteert Lewandowski het onmogelijke door in 9 minuten tijd 5x (ik herhaal: 5x!!!!) te scoren…..
Ook in de Poolse ploeg is het uiteraard bijna altijd bingo: 34 goals in 75 wedstrijden voor een ploeg die zeker niet tot de top van de wereld behoort, is een geweldig totaal. Zijn scoringspercentage over al zijn wedstrijden is sowieso angstaanjagend hoog: in 10 jaar tijd 0,58 doelpunt per wedstrijd.
Niet voor niets wordt Lewandowski door veel kenners op dit moment gezien als de allerbeste afmaker ter wereld.
De vraag is hoe ver de Polen op dit toernooi gaan komen, maar mocht u nog een kandidaat topscorer zoeken op uw wedstrijdformulier, hier heeft u een belangrijke kandidaat. Kijk niet raar op als Robert er tegen de kroegtijgers uit Noord-Ierland zomaar een stuk of 4 in jaagt. En wie weet prikt ook Arek Milik er nog wel eentje bij.
En let op: volgend seizoen te zien bij Real Madrid.

Met de Noord-Ieren hebben we dan gelijk de wat mindere broeder uit poule C te pakken, al weet je het met dit soort ploegen maar nooit. De mouwen worden opgestroopt, er wordt 95 minuten of langer vol gas gegeven, er wordt gespeeld met het hart en de supporters zijn de mooiste van het toernooi. Zo vaak zijn ze nou ook weer niet van de partij. Hoe de resultaten ook mogen zijn, ik ga er bij alle drie de wedstrijden van de Noord-Ieren eens goed voor zitten. Voetbal zoals het ooit is uitgevonden. Heerlijk. En dat gespeeld door spelers van Doncaster, MK Dons, Fleetwood en Notts County. Zeg maar van het niveau Jamie Vardy een paar jaar geleden.

Is Polen misschien wel een “dark horse”, wat te denken van Oekraïne? Inmiddels ook een vaste gast op de eindtoernooien en met ploegen als Shaktar Donetsk, Dinamo Kiev en Dnjepr Dnjepropetrovsk (of Dnipro Dnipropetrovsk zoals de locals zeggen) ook in de Europese clubtoernooien tegenwoordig vaak nog lang van de partij. En wat als Sevilla aanvaller Konoplyanka het op zijn heupen krijgt? Kortom, ook met deze ploeg kan het alle kanten op. Afijn, u mag het zeggen.

Oh ja, ook de Duitsers zitten in poule C. Die worden natuurlijk gewoon eerste, al zult u wellicht moeten wennen aan namen als Hector, Mustafi, Brandt, Weigl en Sané. En kijk nou eens: zie ik daar de naam Mario Gomez weer opduiken? Aan het cashen bij Besiktas, maar blijkbaar hebben onze Oosterburen niets beters voor de spitspositie. Ja, bij Bayern Munchen speelt een zekere Lewandowski, maar die mag nou eenmaal niet meedoen…..
Duitsland moet overigens vanaf de Viertelfinal wel vol aan de bak: Belgie? En daarna Halbfinal tegen de Fransen. Die Mannschaft staat dus niet zomaar in de finale.

Aadje’s voorspelling:

1. Duitsland
2. Polen
3. Oekraïne
4. Noord-Ierland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018