Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Poule G volgens San Marco

Kan België doen wat Nederland nooit lukte: wereldkampioen worden? Kan België wereldkampioen worden? Zou het kunnen? Het zou wat zijn.
Wie topspelers heeft van Manchester City (Kevin de Bruyne en Vincent Kompany), Chelsea (Eden Hazard en Thibaut Courtois), Manchester United (Romelu Lukaku), Tottenham Hotspur (Jan Vertongen en Toby Alderweireld), Napoli (Dries Mertens) en Borussia Dortmund (Michy Batshauyi) kan de hele wereld aan. Wat een lichting!
Maar die Belgische mentaliteit, hè. Exemplarisch was de kwartfinale van 4 jaar geleden tegen Argentinië. De Argentijnen hadden tot dan toe totaal nog geen indruk gemaakt en speelden ook tegen de Belgen na een vroege openingsgoal bijzonder stroef. Als er ooit een kans was op een nieuwe Belgische stunt tegen een voetbalgrootmacht, dan was het nu wel. Het bleef echter bij 1-0 voor Argentinië. Ik wachtte met interesse de komst van de Belgische spelers naar camera en microfoon af. Diep ontgoocheld zouden ze zijn, gebroken, kapot van een gemiste kans voor open doel. Maar wat schetste mijn totale verbazing: ze waren trots! Ze hadden toch maar mooi de kwartfinale van een WK gehaald! Ja, jongens, zo word je dus nooit wereldkampioen.
We zijn inmiddels 4 jaar verder en Marc Wilmots is ingeruild voor Roberto Martinez. Dat is op zich een vooruitgang, want Kampfschwein Wilmots had in groep 6 al moeite met 4-3-3 of 4-4-2 rekensommetjes. Martinez laat echter Radja Nainggolan thuis. Wat een zwaktebod! Guus Hiddink durfde het aan om in 1998 bad boy Edgar Davids binnen boord te halen, waarna in de daaropvolgende weken alle puzzelstukjes op zijn plaats vielen.
Een diepgewortelde landsmentaliteit verander je niet in 4 jaar. Ik ga de verrichtingen van de Belgen met grote interesse volgen, maar wereldkampioen worden ze denk ik niet.
 
Bij ieder eindtoernooi na 1966 (inmiddels al weer meer dan een halve eeuw geleden) verwacht de hele Engelse pers dat de nu afgevaardigde selectie wel even de 2e titel gaat ophalen. Het resultaat sindsdien: 1x een halve finale WK (1990) en 1x een halve finale EK (1996). Nergens is de druk zo immens groot als op de schouders van een Engelse nationale voetbalploeg. Want bij iedere misstap wachten ook de Engelse tabloids: opgehemelde helden kunnen binnen 24 uur verworden tot uitschot van de natie.
Ook dit Engeland wordt natuurlijk geen wereldkampioen.
 
Wie overigens in Toto Arie zijn kans op meerdere wedstrijdprijzen wil verhogen, moet af en toe eens een afwijkende uitslag invullen. Doe eens gek en voorspel dat België-Engeland 6-1 wordt. Bijna alle Belgische basisspelers spelen in de Premier League en zullen in het duel tegen het land van hun werkgever enorm gebrand zijn op een topprestatie. Alle Engelse schijnwerpers staan op dat duel. En als het gaat lopen met deze spelers, is er geen houden aan.
 
Hebben we ook nog Tunesië en Panama. Tunesië: aanstellers van het ergste soort. Huilen, janken, zeuren, schwalbes. Missen ze ook nog 2 van hun beste spelers. Technisch best aardig, hoor, maar dit wordt helemaal niks.
 
Iedereen denkt dat Panama kanonnenvoer wordt, maar dan heeft iedereen het helemaal mis. Panama kent geen sterspelers, maar Panama kent wel Midden-Amerikaanse passie. En wat je met passie kunt bereiken, kun je zien bij Atletico Madrid en het Zuid-Korea van 2002. België en Engeland gaan slechts met kleine cijfers winnen van Panama.
 
Mijn voorspelling:
1) België
2) Engeland
3) Panama
4) Tunesië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018