Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

In memoriam: Herman Tjuiphof en telefoon uit het Kremlin

Voor de deelnemers uit het seniorenklassement een reis terug in de tijd. De Nestor van het NOS voetbalcommentaar is toch echt Herman Kuiphof. Wie herinnert zich niet zijn ‘Zijn we er toch ingetuind’ van 7 juli 1974? Een klassieker met een gitzwart randje. In de tijd van Herman waren buitenlandse vedetten nog een uitzondering in het Nederlandse voetbal, in Ajax 1 speelden toch gewoon jongens uit de Jordaan (en eentje uit Betondorp) en ook in Rotterdam liep genoeg talent om er een knap voetbalelftal van te formeren. Maar toen Feyenoord eind jaren 60 een Zweedse spits kreeg, besloot Herman zich toch eens te verdiepen in de Scandinavische taal en letterkunde. Zodoende kwam hij tot de onvergetelijke uitspraak Tjindvall als Ove Kindvall aan de bal was. Het duurde niet lang voor Herman dan ook zelf als Tjuiphof door het leven ging.

Daar moest ik aan denken toen vanavond Jan Roelfs aan zijn commentaar begon bij Rusland-Egypte. Jan Roelfs, of zo u wilt Jan Roelfsj (zie mijn beschouwing van Brazilie-Zwitserland van eerder deze week) heeft ongetwijfeld Tolstoj en Solzjenitsyn op zijn nachtkastje liggen en meent op grond daarvan de Russische taal machtig te zijn.
Ik kan u vertellen dat Toto Arie de eerste 10 minuten volledig van slag was. Wat was er aan de hand? Had hij iets gemist? Had Rusland tegen alle regels in een aantal nieuwe spelers mogen oproepen?
Nee hoor, geen paniek, het was Jan Roelfsj die meende de namen van de Russische spelers op een volslagen idiote manier te moeten uitspreken. Wat bezielt deze man toch? Komt ie thuis aandacht tekort? Wil ie ons allemaal laten weten dat ie z’n middelbare school heeft afgemaakt en daarnaast nog een LOI cursusje exotische talen heeft gevolgd?
Ik hou m’n hart vast voor de volgende wedstrijd van Zweden of Zuid-Korea…… laat de NOS ons alsjeblieft Jan Roelfs besparen bij deze landen…… geef hem dan in vredesnaam maar Belgie-Engeland…..

Er schijnt vanavond trouwens in die bezemkast met scheidsrechters in Moskou na de 3-1 van Mohamed Salah een telefoontje te zijn binnen gekomen. Paniek alom: het Kremlin aan de lijn. Verdere details ontbreken, maar de woorden ‘Siberie’ en ‘Goelag’ schijnen te zijn gevallen. U begrijpt het, een tweede strafschop zat er voor de farao’s niet meer in.

Kijkt u wel eens Afrika Cup? Eens in de 2 jaar een niet te missen evenement. Onbegrensd enthousiasme gekoppeld aan een vaak enorme dosis onkunde. En altijd feest op de tribunes en op het veld. ‘So you think you can dance’ moet daar ergens ontstaan zijn. Daar moest ik vanmiddag aan denken toen ik Senegal zag voetballen, al viel het met die onkunde wel mee. Maar de 0-2 van Senegal had absoluut niet misstaan in de Afrika Cup, hilarisch doelpunt.

Tenslotte is vanavond de finale Kroatië-Egypte wel een stukje minder dichtbij gekomen……

De cijfers van de dinsdag:

47. 1-1
48. 1-2
49. 0-1
50. 1-2
51. 0-0
52. 3-1
53. 1
54. 6
55. 10 en 21

Eindelijk ook de 1e rode kaart van het toernooi. Eigen doelpunten en strafschoppen zijn niet aan te slepen, maar een rode kaart, ho maar. Bij vraag 320. noteren we dus Colombia.

Morgen Marokko, Portugal, Uruguay en Spanje. Kijken allemaal!!

One Response to In memoriam: Herman Tjuiphof en telefoon uit het Kremlin

  • Wmge says:

    Mijn god ToroArie houdt in vredesnaam op over Jan Roelfsj..Wie herinnert zich het legendarische sportprogramma op de radio tussen 1900 en 2000 uur Tussen start en Finish van Spaan en Vermeegen uit eind jaren 70. “Vuilinisman? Mag deze zak OOK mee!!????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018