Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Oranjekoorts dankzij de Krommedijk

Gisteren Oranje, morgen Die Mannschaft.
Het leven kan raar lopen. Niet alleen als voetbalsupporter of totodeelnemer, maar zeker ook als voetballer. Robin Gosens, de nieuwste held van Die Mannschaft, was er eentje van ‘ons’. (zie ook het artikel van Toto Arie van afgelopen zaterdag). ‘Ons’ is in dit geval FC Dordrecht. De jongen die het niets uitmaakte op welke positie hij werd neergezet, zolang het maar binnen de lijnen was. Die eigenlijk niet eens de beste speler was, maar die wel altijd ergens een mogelijkheid zag.
Toen ‘we’ kansloos onderaan bungelden in de Eredivisie (jazeker, de Eredivisie), wilde hij ‘Der letzte Strohhalm’ nog grijpen. Ik denk dat er op de Krommedijk een vechtlust is aangewakkerd die bleef branden. Robin Gosens is niet óndanks FC Dordrecht een ster op het EK, hij is dánkzij FC Dordrecht een vedette.

Net zoals Denzel Dumfries. Als jeugdspeler van Barendrecht hoopte hij jarenlang om gescout te worden door FC Dordrecht, maar een plekje bij De Schapenkoppen zat er niet in. Niet goed genoeg. Ik herhaal: niet goed genoeg. Het had ook te maken met logistieke problemen: geen geld voor vervoer van Dordtse kant. Kijk eens op Google Maps en probeer de afstand tussen Barendrecht en Dordrecht (beide met een fatsoenlijk NS station!) in te schatten…….geen geld voor vervoer dus. Maar daar lag het vast niet alleen aan. De ruwe diamant was toen gewoon nog een grijs kiezelsteentje.
Maar een afwijzing van FC Dordrecht raakt je harder dan een bal van 3 meter vol in je gezicht, harder dan een elleboog van Sergio Ramos. Als je weet dat je het kan, maar er is niemand die het ziet, kun je twee dingen doen: afhaken of doorgaan. Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik kan me voorstellen dat Dumfries voor elke wedstrijd een mantra prevelt: ‘Te slecht voor Dordrecht, te slecht voor Dordrecht.’ Het heeft hem verder gebracht dan hij zelf durfde te dromen. Via Spangen, het Friese Haagje en, godbetert, het Philips stadion, mag hij nu als Oranje’s EK-ster dromen van het Giuseppe Meazza…..
De Oranje koorts is misschien nog slechts een lichte verhoging, maar het is een van de leukste toernooien tot nu toe. Dankzij FC Dordrecht.

Mijn betoog voor een 2-jaarlijkse wildcard voor de Schotten staat nog steeds overeind, maar op één voorwaarde: Schotland moet dan wel op elk toernooi in de poule 3x tegen de Engelsen spelen.

Namen en rugnummers van vandaag:

Tsjechie-Engeland
125. 0-1
126. 0-1

Kroatië-Schotland
127. 1-1
128. 3-1
129. nee
130. 6 en 26
131. 35 (33 t/m 37 scoort 3 punten)
132. 77 (met 4 punten voor 74 t/m 80)

Op 1 minuut na zou de dagprijs met 15 punten naar Gijs Holvast zijn gegaan, maar sorry, Gijs, dan had Perisic 1 minuutje eerder moeten scoren. En dus gaat de dagprijs met 12 punten naar Mitch Fransen. Gefeliciteerd, Mitch, het werd ook wel tijd voor een piekmomentje. Keerpunt in je tototoernooi?

Er werden al Kamervragen over gesteld, de nationale kwestie van de afgelopen dagen en van morgen: wie wordt de tegenstander van Oranje zondag a.s.? Het is en blijft van de allerhoogste wiskundegraad, maar als Spanje-Slowakije niet in een gelijkspel eindigt en Polen wint niet van Zweden (wat allebei verre van irreëel is), speelt Oranje zondag tegen Tsjechie en is België de pineut tegen de nummer 3 van poule F. Tenzij Portugal met 3 doelpunten verschil van Frankrijk verliest, want dan gaat de nummer 3 van poule F helemaal niet verder.

Morgen vanaf 18.00 uur dus op het uiterste puntje van de stoel. Bijzonder feitje: de laatste ontmoeting tussen Duitsland en Hongarije die geen oefeninterland betrof, is 67 (!!!) jaar geleden: het Wonder van Bern, de WK finale van 1954, gewonnen met 3-2 door de (West)Duitsers na een 2-0 achterstand en na een nederlaag tegen de Hongaren in de poule met 8-3 (in welke wedstrijd vallen de meeste doelpunten? …. )
Mis het niet, het wordt een bloedstollende en heerlijke voetbalavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018