Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

El Sierd stopt met vooruitblikken: poule H

Lest best, zou je bijna zeggen. Samen met poule G is voor mij poule H de poule met de grootste garantie op vermaak. Niet alleen vanwege de belofte aan spectaculair voetbal, maar eerlijk gezegd toch vooral vanwege de garantie op ontsporing. Ik vermoed her en der op uw totoformulier wel wat vragen over gele of rode kaarten. Laat me u aanraden om in deze poule maar eens flink hoog in te zetten. Bloedzuigende en rollende Portugezen; intens gemene Uruguayanen, meesters in het letterlijk slopen van hun tegenstander; zo vriendelijk ogende, maar keiharde Zuidkoreaanse verdedigers; de vliegende Afrikaanse tackles van de Ghanezen.
Ja, mensen, dat wordt genieten, 6 wedstrijden lang.

Twee weken geleden was ik weer eens in Porto om samen met mijn goede vriend Joao Pinto het Portugese PSV-Ajax te bekijken. Joao Pinto, ach, wat een heerlijke speler was dat. Met die lange manen flitsend op de vleugel. Portugese Beatle. Gewoon 2x wereldkampioen, maar ja, wel met de jeugd. Was ik bij trouwens, die finale van dat jeugd WK in 1991. In Portugal, in het ouwe Estadio da Luz met 90.000 idiote Portugezen op de tribunes. Niet gek voor een juniorenpotje. Zelden zoiets meegemaakt. Nou, die Portugezen zouden een paar jaar later dan ook wel wereldkampioen bij de grote mannen gaan worden. Nou, nooit meer wat van gehoord eigenlijk, van die generatie. Ja, goeie spelers natuurlijk, zegt de naam Figo u nog iets? Maar presteren met de nationale ploeg, ho maar. Maar terug naar het heden. Goh, wat is die Neres weer lekker in vorm bij Benfica, zeg. Heb je dat wel gezien, Tite? Moet je die toch maar niet gewoon in de Seleçao meenemen naar Qatar? Speelde die nog maar bij Ajax, zeg. Maar die Conceiçao wordt ook wel wat, hoor, volgend jaar gewoon basis in de Arena.
Terwijl we daar in Tapabento Sao Bento (voor al uw petiscos en andere wereldgerechten, u warm aanbevolen door uw huisanalist) ons vorkje zaten te prikken, kwam het gesprek natuurlijk al snel op de WK kansen voor Portugal. Kijk eens naar die selectie. Ik hoef geen namen te noemen om u te verzekeren dat de Portugezen alles in huis hebben om een serieuze gooi naar de wereldtitel te kunnen doen. Ze hebben echter 1 nadeel: ze beschikken namelijk over Cristiano Ronaldo. Recent nog een wedstrijdje gekeken van Manchester United? U weet wel, in die competitie die je alleen via dat tv kanaal voor enge witte mannen met een bierbuik en een te strak Red Bull shirt kan kijken? Waar Marcel Maijer en Koert Westerman omhoog zijn gevallen tot anchorman en waar de dartsanalyses (wat valt er in godsnaam te analyseren?) worden geleid door een mevrouw die je er van verdenkt in de beduimelde pin-up kalender bij garagebedrijf van Swieten model van de maand mei te zijn. Die zender, ja.
Manchester United dus, waar CR7 af en toe nog mee mag hobbelen. Want ja, meer is het inmiddels niet meer. Aan alles komt een eind. Het probleem is alleen dat Cristiano dat zelf nog niet weet. En dus is Cristiano Ronaldo straks de man waar alles weer om zal draaien bij Portugal. Want ondanks dat ook zijn medespelers doorhebben dat het einde verhaal is, zullen zij de beslissing om dit aan Cristiano duidelijk te gaan maken toch echt aan hun coach overlaten. En laat dat nou net een van de lafste en bangste wezels in de geschiedenis van het Portugese voetbal zijn. Fernando Santos zit nog steeds op zijn stoel, enkel en alleen omdat Portugal in 2016 heel erg per ongeluk Europees Kampioen wist te worden en hij daar toevallig toen als coach op de bank zat. Nou, één ding is zeker, deze man gaat slaafs achter de grote vedette aanlopen en daarmee de Portugezen van hun grote kans op wereldgoud beroven. Tenzij, tenzij….. Ronaldo is niet meer de fitste en is geen inspanningen van 90 minuten op dit niveau meer gewend. Een hamstringetje is zo verrekt of gescheurd. Eerst zal Portugal collectief wenen en zal er nationale rouw worden afgekondigd. Totdat blijkt dat vanaf dat moment de Portugese machine op gang gaat komen en onstuitbaar op weg gaat naar de WK-finale. Om die vervolgens toch te verliezen van het Argentinie van Messi. Zou het dan toch niet leuk zijn als CR7 in die wedstrijd kan starten om zo van dichtbij te ervaren wie nu werkelijk de grootste speler van deze (en aller) tijden is?

Oscar Washington Tabarez is geen bondscoach meer van Uruguay. Ja, u leest het goed, de man die meer dan 17 (!!) jaar aan het roer stond bij de eerste wereldkampioen uit de historie. Volgens mij was ie daar toen al bij. Oscar werd nu toch echt te oud, en laten we eerlijk wezen, een bondscoach met een stok, die zich elke keer in en uit de dugout moest laten hijsen…… het houdt een keer op, he.
Inmiddels loopt ook zowat de helft van de selectie bijna met een stok. Uruguay heeft met voorsprong de oudste selectie van het toernooi, het woord bejaard is hier zeker niet misplaatst. Maar de ervaren en sluwe vossen kunnen nog steeds een best balletje trappen en een tegenstander lachend door midden schoppen gaat de heren nog steeds probleemloos af. Wat dacht u van een voorhoede met Luis Suarez, Edison Cavani en junior Darwin Nunez? Die gaan er straks toch gewoon weer genoeg ballen inschieten om nog een rondje mee te mogen doen. Achtste finale Uruguay-Brazilie? Dat wordt een heerlijk laatste kunstje van de senioren.

Son, Lee, Pak, Kim …. Het zal weer een hele puzzel worden voor mijn gewaardeerde hockeyvriend Philip Kooke om de juiste spelers straks te benoemen als hij een wedstrijd van Zuid-Korea op zijn bordje krijgt. En ik schat zo in dat dat gaat gebeuren. Dit zijn de landen waarvoor Philip naar een WK afreist. Brazilie-Argentinie zal ie niet krijgen van chef voetbal Vermeulen, maar Zuid Korea-Ghana lijkt mij nou typisch een wedstrijd voor Philip. Heung Min-Son is natuurlijk de grote sterspeler, maar die schijnt gisteren heel hard zijn hoofd te hebben gestoten tegen een Fransman, dus heel Zuid Korea is aan het bidden geslagen. Heung-Min moet wel meedoen, anders wordt het plek 4. Maar mag ik u toch nog even wijzen op het toernooi van 4 jaar geleden. In een poule met Duitsland, Mexico en Zweden gingen de Zuidkoreanen gewoon vrolijk door naar de volgende ronde. Kijkt u op YouTube nog eens rustig het wanhoopsoffensief van de Duitsers na in de laatste minuten tegen Korea. En geniet nog maar een keer van de 2 dodelijke counters van onze Aziatische vrienden…. 2-0. En voor alle duidelijkheid: ook mét Heung-Min wordt het plek 4.

Met de onvermijdelijke broertjes Ayew als blikvangers zullen de Ghanezen gaan proberen om hun stunt uit 2010 te gaan verbeteren. Het is dat Luis Suarez in minuut 120 als een volleerd keeper de bal uit het doel werkte en dat Asamoah Gyan de aansluitende strafschop miste, anders had Ghana als eerste Afrikaanse land de halve finale (en misschien wel meer) van een WK bereikt. En zo werd niet Asamoah Gyan, maar Luis Suarez een nationale held, als ie dat al niet was. Vrijdag 2 december om 14.00 uur dé kans op revanche. De moeite van het kijken waard.
En wat gaat Mohamed Kudus laten zien op een WK? Op zijn geliefde plek op het middenveld (zet die Brobbey nou toch gewoon lekker in de spits, mijnheer Schreuder) kan ie ouderwets draaien en keren. Een doodschop ligt op de loer, Mo. Met Thomas Partey van Arsenal staat er nog een andere geweldenaar op het middenveld. En achterin? De gebruikelijk kleerkasten om een paar blokjes voor om te lopen. Gevaarlijke outsider, die Black Stars.

Mijn voorspelling:
1. Portugal
2. Uruguay
3. Ghana
4. Zuid-Korea

Koekoek!

Beste mensen, het was me een waar genoegen u allen deelgenoot te maken van mijn visie op de diverse deelnemers. Doe er al dan niet uw voordeel mee. De doos Rioja is inmiddels binnen, waarvoor dank. Van de beloofde glühwein nog geen spoor, Arie. Deze volgt nog, neem ik aan? Ik wens u allen veel spelplezier bij Toto Arie.
Met vriendelijke groet, uw Sierd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018