Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Van FC Knudde tot Rolls Royce

Sport en politiek gescheiden houden? Hou ‘ns ff op, denk je dat dat lukt als je voor een land als Iran voetbalt? Een land waar geen plek is voor Toto Ayatollah, een land waar vrouwen in elkaar gemept worden als hun regenkapje afwaait, een land waar je zelfs in het buitenland op een voetbaltribune nog op je schmink moet letten….
De ontlading na de 0-1 en de 0-2 tegen Wales horen nu al bij de hoogtepunten op dit WK. Sport en politiek gescheiden? Hou ‘ns ff op, dan hadden we deze prachtige hete tranen van Teheran dus moeten missen.

En dat Wales, wat doen die in vredesnaam op een WK? De supporters zijn van Champions League niveau, maar dit elftal…. Het niveau bij, pak ‘m beet, Kidderminster Harriers tegen Accrington Stanley uit de Engelse League Two is toch echt niet minder dan dit, hoor. Leuk dat zo’n Gareth Bale oproept om alle scholen te sluiten om deze wedstrijd te kunnen kijken, maar zou je dan ook zo vriendelijk willen zijn om een beetje opvoedkundig niveau op de mat te leggen? Nu puilen volgende week de wachtkamers van de kinderpsychologen weer uit, allemaal tere kinderzieltjes in de war. Allemaal weer aan de Risperidon. Wat kost dat? Snel terug naar de golfbaan, Gareth, ook voor jou zit het er op.
Nog even voor de meeschrijvers: de 1e rode kaart (vraag 337) is dus voor Wales. Daar kon na de kamikaze actie van Wayne Hennessey weinig twijfel over bestaan. Al zal in de reeds genoemde League Two niet zo snel voor een dergelijke overtreding gefloten worden. De League Two, waar de meeste spitsen zonder voortanden spelen….. U snapt ‘m.

Voor de mensen die het niet gezien hebben, er moet hier en daar natuurlijk ook nog gewerkt worden, hieronder een paar beelden uit de wedstrijd Qatar-Senegal:

Je zal toch een neutrale kijker zijn en Nederland-Ecuador zitten te kijken. Dan ga je toch heel snel wat anders doen, hoor. Je hengeltje uitgooien in de Theems, een bratwurst scoren bij Günter’s Grillbar, het weekend inluiden met een paar stevige ouzo’s in de locale kafeneion, met moeder de vrouw rummikubben of, zoals mijn goede Portugese vriend Horacio vanmiddag deed, een paar pasteis de nata bestellen bij Pastelaria Joao op de boulevard in Estoril.
Over Oranje verder geen woord. Als je enige doelpoging naast dat zondagsschot van Cody Gakpo een mispeer van Teun Koopmeiners is, waarvan de bal later in een plaatselijke bedoeïenentent werd terug gevonden, verdien je ook niet meer.
Wel het vermelden waard: met zijn doelpunt van vanavond staat Enner Valencia nu dus wél in dat historische rijtje van 6 doelpunten op rij op een WK. Eusebio, Paolo Rossi, Oleg Salenko, Enner Valencia. Onthouden die namen, maak je indruk mee op een verjaardag bij die vervelende oom die zogenaamd alles van voetbal weet. Daar hebben we er allemaal wel eentje van toch?

Ondertussen in Riyadh: daar zijn de smeulende resten van het enorme volksfeest van dinsdag en woensdag nog niet helemaal gedoofd. De koning is nog steeds in euforische stemming over de historische zege op de Argentijnen en besloot de beurs nog maar eens te trekken. Elke speler krijgt als beloning voor dit stukje geschiedschrijving namelijk een gloednieuwe Rolls Royce ter waarde van een half miljoen (per auto wel te verstaan). Nou, Wim-Lex, da’s nog eens wat anders dan een lintje.

Ook Engeland bakte er vandaag niet veel van. Wat een heerlijke ploegen hebben de USA en Canada. Dat zijn gewoon volwaardige voetballanden. Die spelen het spelletje zoals het is bedacht, om te winnen dus. En die spelen over 4 jaar dus thuis, he.
Het aantal 0-0 wedstrijden begint ondertussen trouwens wel verontrustende vormen aan te nemen.
Mocht Nederland er in slagen om Qatar maandag aan de zegekar te binden, wat na vanavond overigens geen 100% zekerheidje meer is, dan speelt Oranje dus tegen de nummer 2 uit deze poule. Dikke kans dat dat de USA is. Ik zeg u, dat wordt een kwartfinaleplek voor die Amerikanen. En wij ons met z’n allen maar maandenlang rijk rekenen met die gunstige loting.
Overigens, deze poule B kan nog alle kanten op. Alle 4 de landen kunnen nog door of naar huis. Dus waarom geen Nederland-Engeland in de 1/8e finale? En USA-Ecuador? Goed voor je toto…..

Zoals beloofd
Een stukje Engeland-USA voetbalgeschiedenis uit de oude WK doos.
Engeland was uiteraard de torenhoge favoriet bij het WK van 1950 (althans, dat vonden ze zelf). De uitvinders van het voetbal zouden de Jules Rimet Cup wel even gaan ophalen in Brazilie. Hoe anders liep het. En het ergste was: Engeland werd niet uitgeschakeld door een van de andere “grootheden”, maar door het nietige Amerika, een dwerg op voetbalgebied, zeg maar een soort San Marino, dat zich uiterst verrassend had weten te kwalificeren. In de laatste poulewedstrijd verloren de Britten met 0-1 van de USA, waardoor Spanje doorging en Engeland naar huis mocht.
De uitslag was zo onwaarschijnlijk dat Britse kranten de volgende dag berichten van een 10-1 overwinning voor Engeland. Er zou ongetwijfeld een typefout zijn gemaakt in het betreffende telex bericht, iemand was een 1 vergeten voor de nul te typen.

Held van de dag? Joe Gaetjens, een bordenwasser/student uit New York van Haïtiaanse komaf, een absolute antiheld. Nooit meer werd na deze wedstrijd iets van hem vernomen op voetbalgebied, maar hij zorgde wel voor een van de allergrootste sensaties uit de WK geschiedenis.


Joe Gaetjens (rechts) heeft zojuist de bal langs de verbouwereerde goalie Bert Williams gekopt.

Maar held of niet, het liep slecht met Joe af. Hij keerde terug naar Haïti, waar roerige tijden onder het bewind van Papa Doc Chevalier aanbraken. Omdat de broers van Joe politiek actief waren tegen Duvalier, besloot Papa Doc de hele familie Gaetjens voor het gemak dan maar uit te moorden. En zo gebeurde het dus dat Joe Gaetjens in 1964 door 2 Tontons Macoutes (de doodseskaders van Duvalier) in een auto werd gesleurd en nooit meer werd terug gevonden. Twee jaar later werd Engeland alsnog wereldkampioen; o ironie!

Naast het nietige Amerika had er aan het WK 1950 trouwens nog een ander “San Marino” behoren mee te doen.
Het voetbalontwikkelingsland India had zich zeer verrassend voor het eerst gekwalificeerd voor het WK. Maar niet op Nikes, Adidassen of Puma’s, maar gewoon op blote voeten! Dat ging de Infantino’s van die tijd toch echt te ver. En dus kregen de Indiërs het voorschrift om op het eindtoernooi met schoenen aan te voetballen. Dat weigerden ze en dus trokken de trotse Indiërs zich (met opgeheven hoofd) terug. Het wachten op een WK optreden van India duurt tot de dag van vandaag. En kan nog wel even duren……

Dan tenslotte de cijfertjes van de dag:

57. 0-0
58. 0-2

59. 0-1
60. 1-3

61. 1-0
62. 1-1
63. niemand
64. 10
65. Bergwijn, Koopmeiners, Klaassen, Gakpo
66. 7

67. 0-0
68. 0-0
69. 0
70. 2, 8, 10, 17, 19, 21, 22
71. n.v.t.
72. 7

Gelukkig is ie er nog steeds: de legendarische Heineken hoed. Al sinds het EK 2000 in eigen land doet de hoed dienst als ‘grabbelton’ bij het loten voor een wedstrijdprijs. En daar waar we tot nu toe steeds een unieke winnaar hadden, moeten we vandaag zomaar 2x loten.
Bij Nederland-Ecuador scoorden 4 deelnemers 9 punten. De volgende namen verdwenen in de Heinekenhoed: Carolien de Roode, Mats Hogers, Roel Holvast & Sons en Sam Vendrig

En de gelukkige winnaar bij dit tranentrekkende duel is geworden:

Carolien, gefeliciteerd, hij is je van harte gegund. Al zolang enthousiast meespelen verdient een prijs op zijn tijd.

Zoals gezegd moeten we ook voor Engeland-USA het lot weer laten beslissen. Hier gooien we 3 andere namen in de hoed met ieder 7 gescoorde punten: Lennard den Boer, Sam Vermeij en Youri Verschoor. Een Drechtsteden loterij dus.

Wie pakt hier de 50 euro?

Van harte, Sam, je vader kijkt jaloers toe.

Voor de minder gelukkigen: nog 26 wedstrijdprijzen te gaan, we zijn pas net begonnen.

Morgen 2 absolute krakers met grote belangen. Om 17 uur trappen Frankrijk en Denemarken af en om 20 uur allemaal voor de buis tussen de Latijns-Amerikaanse clash tussen Argentinie en Mexico. Moet Messi morgenavond, tegen alle kampioensvoorspellingen in, zijn koffer alweer inpakken of begint de jacht op de wereldcup morgen pas echt voor hem?
Maar ook de Saudi’s komen morgenmiddag in actie, die kunnen zich gewoon al plaatsen voor de 1/8e finales. Geen idee waar koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed dan mee op de proppen gaat komen. Twee Rolls Royces gaat ook zo vervelen tenslotte.

En wat betreft de toto: 2 wedstrijdprijzen en een winnaar van de 2e periode. Daarnaast zijn we morgen op de helft van de poulewedstrijden en zal ik (in tegenstelling tot de oorspronkelijke planning) een extra tussenstand van het algemeen klassement publiceren. Ik begrijp van vele kanten dat de spanning over de plaats in het klassement groot is. Morgen (of zondagochtend) meer daarover dus.

Ik wens u allen een fijn voetbalweekend en tot morgen.

2 Responses to Van FC Knudde tot Rolls Royce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018