Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

45 minuten, Bintje en een losse veter

Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar ik heb vanmiddag met stijgende verbazing naar het optreden van de Japanse stuntploeg gekeken. Ik heb geen idee wat de brave bondscoach Hajime Moriyasu op dit toernooi bezielt, maar een volledig revolutionaire benadering van een voetbalwedstrijd is het wel. Maar succesvol zou ik het dan weer niet willen noemen. De goede man laat zijn ploeg elke eerste helft als een soort van warming-up met de handrem aan spelen om zo eens rustig te kunnen kijken hoe de tegenstander staat en speelt en of hij wel met de juiste opstelling aan de wedstrijd is begonnen. Vervolgens wisselt hij in de rust 2 of 3 spelers en laat zijn elftal dan pas aan de echte wedstrijd beginnen. Ik weet niet hoe lang de wedstrijden normaal in de Japanse J-League duren, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ook daar een speelduur van 2 x 45 minuten als normaal in de spelregels staat.
Aangezien deze benadering tegen de Duitsers succes opleverde, ben je geneigd te denken dat dit een hele slimme manier van aanpakken is. Maar laten we wel wezen, die Duitsers dachten met 2 vingers in die Nase dat duel uit te kunnen spelen. Als die een beetje normaal gas hadden gegeven, waren de Japanners nu al op weg naar huis geweest.
Wat doe je als coach als je weet dat je bij een 3-punter tegen het met voorsprong slechtste land op dit WK vrijwel zeker bent geplaatst voor de achtste finale? Juist, je start in je sterkste opstelling, geeft gas en zorgt dat je de wedstrijd snel naar je hand zet en beslist. Kun je daarna mooi je beste spelers wat extra rust gunnen. Maar nee hoor, onze goede vriend Moriyasu (overigens gestoken in een te ruim zittend ‘2 kostuums voor 100 euro’ Gako-pak) besluit wederom slechts 45 minuten te gebruiken om deze wedstrijd te winnen.
En dan stel je ook nog eens een keeper op met de naam Gonda, die vervolgens als een 5 kilo zak iets kruimige aardappels van de grond komt bij het enige schot van Costa Rica dit toernooi. Die gaat bij ons in de familie vanaf nu door het leven onder de naam Bintje.
Tja…. dan mag je als coach gaan nadenken over een tactiek waarmee je tegen de Spanjaarden 3 noodzakelijke punten gaat halen. Ik zou er persoonlijk 90 minuten de tijd voor nemen.
En dus gaan toch onze oosterburen weer gewoon naar de achtste finale en wie weet hoeveel verder nog. En bedankt, Moriyasu-san.

Of de oproep van onderstaande supporter nog nodig is, weet ik dus niet, persoonlijk denk ik dat ie wel weer op tijd thuis is om aan te schuiven voor de teriyaki eind deze week. Maar schattig is het natuurlijk wel, deze brave borst.

Voetbal opportunistisch? Welnee, joh. Waar de spelers van Costa Rica zich na de 7-0 nederlaag tegen Spanje serieus af moesten vragen of het leven nog zin had en of ze überhaupt nog het risico moesten nemen om na dit toernooi naar huis af te druipen, wordt er nu in het thuisland al gefilosofeerd over de mogelijke tegenstander in de achtste finale. Duitsland mag later deze week geen probleem meer zijn voor Los Ticos, zo is men aldaar van mening.

Vanavond genoten van het WK junioren: Pedri, Gavi, Musiala, wat een heerlijke toekomst.
Wat u misschien niet allemaal weet, is dat die Gavi dus gewoon al zijn hele leven met losse veters voetbalt. Moet u ook eens proberen. Die jongen heeft waarschijnlijk ooit een keer de legendarische warming up van Pluisje bekeken (verplichte kost voor elke voetballiefhebber, zeg ik, dus hieronder de unieke beelden). Vast wel, maar de echte reden? Hij heeft serieus nooit geleerd om zijn veters te knopen. Alles op het voetbal van jongs af aan, dus geen tijd voor het halen van een veterdiploma. En dat is geen grap.

Inmiddels is de Arabische lente (of herfst, zo u wilt) in Qatar compleet met de fantastisch overwinning van Marokko op onze uitgerangeerde zuiderburen. En dat met 4 jongens van de gestampte pot in de Marokkaanse ploeg. Dat doelpunt wat de 0-2 betekende had niet misstaan in een WK halve finale van Oranje. En dat had gewoon gekund, he, met een beetje doortastende voetbalbond.
Ach, onze voetbalbond, die van een goed gesprek, van ‘geen daden, maar woorden’, onder aanvoering van hopman Gijs de Jong, die van een 1-Love speldje op het revers, ja, wij mogen spreken van een daadkrachtige vertegenwoordiging. Wat een lef! Als dat maar goed gaat en we Gijs en zijn bobo-collega’s straks maar niet met een oranje overall en een kussensloop over het hoofd op een wazige video ergens in de woestijn terugzien….

Er bereikten ons vanavond ook berichten dat er een grote groep Kroatische voetbalfans is opgepakt in Qatar. De Qatarese veiligheidsdiensten zagen de gebruikelijke waterpolo badmutsen van de Kroatische fans aan als een duidelijk statement voor de lhbti gemeenschap. Tja, wat moet je anders denken van een man met een badmuts op straat? Weten zij veel, ik geloof niet dat waterpolo een erg populaire sport is in de woestijn.
Makkelijke overwinning voor de Kroaten vanmiddag, maar toch eentje met een heel vervelend smetje. Een halve minuut voor hij werd gewisseld pakte Luka Modric een ontzettend domme gele kaart. Die speelt de rest van het toernooi dus met een rugzakje. Niet slim, zeg maar netjes.

Heel bijzonder overigens: in 6 poules zijn er nu 2 wedstrijdrondes gespeeld en er staat pas 1 achtste finalist vast en er zijn pas 2 ploegen uitgeschakeld. Hoezo spannende poules? Een van de redenen is ook dat de FIFA (ze doen heel af en toe wel iets goed) heeft besloten om, in tegenstelling tot vorige toernooien, bij een gelijk aantal punten het doelsaldo beslissend te laten zijn in plek van het onderlinge resultaat. Dat maakt het tot het eind toe een stuk spannender.

Genoeg geklets, de punten van vandaag. Twee wedstrijdprijzen en het begin van een nieuwe periode. Allemaal weer op 0 punten.

89. 0-0
90. 0-1

91. 0-0
92. 0-2
93. hele wedstrijd/scoort niet
94. 14
95. 1
96. Dit verdient enige toelichting, voordat anders vannacht de brievenbus van Toto Arie volstroomt met geklaag van de Eden Hazard fanclub. Ten eerste werd bij deze vraag gevraagd naar een speler die wordt gewisseld oftewel een speler die uitvalt. Ten tweede: in minuut 60 wisselde Belgie 2 spelers, Onana en Eden Hazard. Duidelijk was te zien dat Onana de 1e speler was die het veld verliet, gevolgd door Hazard. Het enige juiste antwoord is dus Onana. Als de wissels niet in beeld waren geweest, zou ik beide antwoorden goed hebben gerekend, nu echter niet. Om aan te geven hoe streng, doch rechtvaardig Toto Arie is: op het formulier van Toto Arie himself stond als antwoord bij deze vraag….. Eden Hazard. Vier hele dure gemiste punten. I rest my case.

97. 2-1
98. 4-1

99. 0-0
100. 1-1
101. Nederland
102. 3, 5, 9, 10, 11, 13, 18, 21
103. 62 en 83 (61 t/m 63 en 82 t/m 84 zijn juist). Zit minuut 64 er weer precies naast……
104. 4

De scores bij Belgie-Marokko waren werkelijk dramatisch. Zo kom je zomaar met 6 punten aan een wedstrijdprijs. David Alderdice, gefeliciteerd / congratulations, je verdient ‘m / well deserved!!

Ook bij Spanje-Duitsland hield het, ondanks de zeer gangbare 0-0 / 1-1 stand, niet over. Een paar deelnemers met 10 en eentje met 11 punten . Hier is je traditionele wedstrijdprijs weer, Mitch Fransen. Een topvoetballer piekt natuurlijk in de topwedstrijden. Geleverd op het juiste moment. Gefeliciteerd, Mitch.

Morgen nog 1 marathondag in het verschiet, maar wel een hele mooie. Vanaf dinsdag wordt het helaas met de laptop naast de tv 4 dagen lang 2 wedstrijden tegelijk kijken. Maar dat het de moeite waard is, is wel zeker.
Veel plezier morgen en slaap lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018