Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

VOORBESCHOUWING 19: GRIEKENLAND

Voetbalminnend Griekenland was na de laatste transferwindow trots op Konstantinos Mitroglou (26). Diens overstap van Olympiakos Piraeus naar Fulham, voor ruim dertien miljoen euro, was de duurste transfer van een Griekse voetballer ooit.
Maar intussen zijn er vooral vraagtekens rondom de aanvaller. Bij het sportief zwalkende Fulham kwam Mitroglou, mede door een knieblessure, zelden in actie. En Griekenland zit daarmee met een groot probleem. Zo belangrijk als Robin van Persie voor Nederland is, is Mitroglou voor Griekenland. Maar als je vanaf eind januari zó weinig hebt gespeeld, kan het nooit goed zitten met de conditie en het wedstrijdritme. En gezien de omstandigheden in Brazilië kun je straks als spits niet zonder.
Mitroglou, 28-voudig international, baarde dit seizoen opzien met zijn drie goals voor Olympiakos in de Champions League-wedstrijd tegen Anderlecht. Nóg belangrijker was zijn inbreng voor de Griekse ploeg tijdens de play-offs om een WK-ticket waarin zij Roemenië uitschakelde (3-1 thuis, 1-1 uit). Mitroglou nam drie van de vier goals voor zijn rekening. Bondscoach Fernando Santos zal Mitroglou daarom ook sowieso meenemen naar het WK, ook al omdat er niet echt goede alternatieven voor de spitspositie zijn. Gekas (33, Konyaspor) en Salpingidis (32, PAOK Saloniki) zijn beiden op leeftijd en hebben niet meer de snelheid en fysieke kracht. In de zestien is Gekas nog steeds een killer, maar hoe vaak zal Griekenland tijdens het WK daar komen? Het meest logische is dat Salpingidis op rechts zal voetballen en Samaras (ex-Heerenveen, nu Celtic) vanaf links.
Achter de aanval zal Santos opteren voor een driemansmiddenveld, waar recordinternational Giorgos Karagounis geen basisplaats meer heeft.
Achterin baart vooral het centrale verdedigingsduo zorgen. Kyriakos Papadopoulos (Schalke ’04) heeft ruim een jaar knieblessureleed achter zich en is niet opgenomen in de Griekse WK-selectie. Voor Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund) zal derhalve een nieuw maatje moeten worden gezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018