Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

1974 – De Luipaarden uit Zaïre

Zaïre, het land van de wrede dictator Mobutu, wint in 1974 de Afrika Cup en plaatst zich als eerste land uit donker Afrika voor het WK. Gespeend van elke vorm van realisme is de verwachting in de straten van Kinshasa (en in het paleis van Mobutu) dat Zaïre in West-Duitsland wereldkampioen zal gaan worden. Vlak voor vertrek naar West-Duitsland nodigt de tirannieke Mobutu spelers en technische staf uit in een van zijn megalomane buitenverblijven. Er wordt de spelers gouden bergen beloofd bij terugkomst: geld, status, auto’s vrouwen, het kan niet op. Alleen nog wel even wereldkampioen worden….. Over wat er kan gebeuren bij een eventueel tegenvallend resultaat heeft niemand het.

De tegenstand is niet mis: Schotland, Joegoslavie en wereldkampioen Brazilie staan klaar om De Luipaarden af te slachten. De eerste wedstrijd valt het nog mee: de Schotten spelen niet slim (op z’n Schots zullen we maar zeggen) en het blijft slechts 2-0. Niettemin zijn in Kinshasa de rapen gaar: Mobutu is furieus. De spelers hebben Zaïre, en daarmee Mobutu, te kakken gezet. De meegereisde veiligheidspolitie krijgt strenge instructies: de spelers worden in het hotel gehouden; een verzetje, al is het maar een wandelingetje, zit er niet meer in tijdens hun 1e uitstapje in Europa.
Toch staan de spelers vol goede moed aan de aftrap tegen Joegoslavie; er zijn gewoon nog 2 wedstrijden te winnen. 2 x 45 minuten later druipen ze af: 9-0!!
Bij Mobutu komt de stoom nu uit zijn oren. Zijn natie is het lachertje van de wereld. Een afgang voor honderden miljoenen tv kijkers.
De boodschap naar de spelers is duidelijk: als ze de laatste wedstrijd tegen Brazilie met meer dan 3 doelpunten verschil verliezen, zien ze hun familie nooit meer terug. Dat is duidelijke taal van “De Grote Krijger”.
Nooit zullen we weten of het dreigement van Mobutu werkelijkheid zou zijn geworden: Brazilie wint met exact 3-0.

Maar de wedstrijd is toch vooral de wedstrijd die herinnert aan de hilarische paniekactie van verdediger Ilunga Mwepu. Bij de gevaarlijke stand van 3-0 mogen de Brazilianen 5 minuten voor tijd een vrije trap nemen op 20 meter van het doel. Een brede muur van Zaïrezen stelt zich op, inclusief Mwepu. Maar hij is er niet gerust op. 4-0 is immers een dodelijke score, dus die bal mag er nooit in.
Mwepu wacht het schot dan ook niet af: zodra de scheidsrechter fluit, stormt hij uit de muur en knalt de bal naar de andere helft. De verbouwereerde Braziliaan Rivelino, die klaar staat om de vrije trap te nemen, kan het projectiel nauwelijks ontwijken.

Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=s1L5nLwNqQE
Maar hoe dan ook, wie weet heeft Mwepu met zijn wanhoopsdaad een hoop ellende voorkomen.
Zo mogen de Zaïrezen toch “gewoon” naar hun familie terugkeren, maar geen van hen speelt ooit nog een interland voor De Luipaarden.

3 Responses to 1974 – De Luipaarden uit Zaïre

  • Oboema Sesotokoe says:

    Dear TotoArie, Mwepu Ilunga is a dear friend of mine. It’s a pity you write so foolishly about him. Kicking the ball away was a form of protest, because before the Yugoslavia game the leopards got the message that they wouldn’t get paid at all. Ilunga showed guts by kicking the ball away. He had hoped to be sent off but instead het got a yellow. So now you know what really happened. I have a little footage of him below Yours, Oboema Sesotokoe

  • Carolien says:

    Leuk stukje, leuk filmpje! 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018