Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Poule E: liever 2e dan 1e?

Toen op 12 december vorig jaar in Parijs het lot uitwees dat België, Italië, Zweden en Ierland bij elkaar in poule E terecht kwamen, verzuchtten de Belgische analisten in de studio dat België wel héél zwaar had geloot. Maar de nuchtere analyse van “onze” Jan Mulder, als halve zuiderbuur en Anderlecht-held een graag geziene gast in de Vlaamse voetbalstudio’s, zette alles in 1 zin in een ander daglicht: “Dat zien jullie helemaal verkeerd”, zei Jan. “Italië, Zweden en Ierland hebben zwaar geloot. Die moeten namelijk tegen België spelen.”
En zo is het maar net. De Belgen hebben een droomselectie. Kijk eens naar de clubs waar de belangrijkste internationals spelen: Chelsea, Tottenham Hotspur, AS Roma, Everton, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Zenit St Petersburg, Barcelona, Atletico Madrid, Napoli. Daar zou elke bondscoach zijn vingers bij aflikken.
De Belgen hebben misschien wel verdedigend een probleem. Met het wegvallen van de geblesseerde aanvoerder Vincent Kompany moet bondscoach Marc Wilmots gaan puzzelen achterin. Centraal kan hij het probleem oplossen door het succesvolle oud-Ajax duo Alderweireld/Vertonghen (nu Tottenham Hotspur) in ere te herstellen. Maar daarmee verliest hij wel zijn beste opties voor de posities aan de zijkanten in de verdediging. Daar heeft België nu juist niet zoveel alternatieven. Afgaande op de oefeninterland tegen Zwitserland van dit weekend (waarin Wilmots zoveel mogelijk met zijn EK opstelling wilde spelen) gaat Wilmots voor een verrassende keuze, namelijk een verdediging met slechts 3 spelers! En waarom ook niet? De aanval is de beste verdediging toch?
Naast de verdedigers Vermaelen (ook al oud-Ajax), Alderweireld en Vertonghen speelden op het middenveld en in de aanval De Bruyne, Witsel, Fellaini, Dembéle, Hazard, Romelu Lukaku en Mertens. Als dat geen doelpunten op gaat leveren! En gaat het achterin een keer mis, dan staat daar altijd nog Thibaut Courtois, een van de beste doelmannen ter wereld.
Maar de vraag is of België ook mentaal klaar is om een groot toernooi te kunnen winnen. Schitterende selectie, prachtige voetballers, maar zijn ze ook winnaar genoeg? Het blijven toch die bescheiden Belgen. Tegen Frankrijk of Duitsland wordt toch ook iets van een killers-mentaliteit gevraagd. En of ze die bezitten….?
Hoe dan ook, de Belgen hebben een van de beste selecties van het toernooi en ik reken ze dan toch ook tot de grootste kandidaat voor de titel, achter Frankrijk en Duitsland.

Sterkste tegenstander in deze poule is zonder twijfel de Squadra Azzurra. De toernooivoetballers bij uitstek, dit keer zonder echt grote sterren afgereisd naar Frankrijk. Geen Pirlo meer, mijn voetbalhart huilt. Niemand van de huidige generatie topvoetballers kan zo mooi een wedstrijd schilderen als “Il Maestro”. Maar het voetballeven gaat verder. De Italianen hebben natuurlijk wel weer hun betonnen verdediging onder leiding van Giorgio Chiellini meegenomen. Een garantie voor weinig tegendoelpunten.

Zweden dan? Wat denken we daar van? Zweden of liever gezegd Zlatan Ibrahimovic. Nooit zal Zlatan een grote prijs gaan pakken. Nooit won hij de Champions League en een landenprijs met Zweden is al helemaal een utopie. Zlatan wordt namelijk omringd door de absolute middelmaat, grijze muizen of gele muizen zo u wilt. Wat zou ik hem een EK finale gunnen, maar nee, Zweden gaat geen rol van betekenis spelen. Maximaal misschien door als een van de beste nummers 3, maar ik heb zelfs mijn twijfels over die prestatie.

Voor die plek 3 dicht ik toch de Ieren meer kans toe. Daar winnen alle drie de andere ploegen niet zomaar van. Gesteund door een ongetwijfeld doldriest legioen van 30.000 landgenoten, zullen de Ieren 3 x 90 minuten stormen en over het veld razen. Probeer dan maar je gewone spelletje te blijven spelen. Wat ik eerder al schreef over de Noord-Ieren in poule C, geldt ook voor de wedstrijden van Ierland: dat wordt genieten.

Op basis van bovenstaande wordt België dus groepswinnaar in deze poule. Maar wat wil nu het lot? De nummer 1 van poule E treft (na een relatief “makkie” in de achtste finale) in de kwartfinale zeer waarschijnlijk Duitsland en vervolgens bij winst in de halve finale zeer waarschijnlijk het gastland.
Nee, dan de route van de nummer 2 in deze poule: achtste finale tegen Portugal? Met een niet fitte en niet al te gemotiveerde Ronaldo (zijn buit is sinds gisteren al binnen) een matig elftal. Daarna in de kwartfinale Engeland? En dan misschien Spanje? Ploegen die misschien niet eens zover komen. Klinkt toch een stuk leuker dan het duo Duitsland/Frankrijk.
Dus sluit ik niet uit dat in speelronde 3 van deze poule berekenend wordt gevoetbald en er heel erg naar de stand in de poule wordt gekeken. Probeer dat dan maar eens goed te voorspellen in uw voetbaltoto….

Maar toch Aadje’s voorspelling:

1. België
2. Italië
3. Ierland
4. Zweden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018