Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

22 juni als Nationale Feestdag

Waar wij ooit op een zwoele zomeravond op 21 juni de ultieme bevrijding (van wat eigenlijk?) vierden en het Leidseplein omdoopten tot het Marco van Bastenplein, zal 22 juni voor eeuwig in de annalen staan van de Ierse en IJslandse geschiedschrijving. De ontlading en de ultieme verbijstering bij spelers, staf en supporters na de bevrijdende 2-1, respectievelijk 1-0 was onbeschrijflijk.
Ik schreef het al eerder over Albanië: heroische en historische overwinningen als deze worden door dit soort “kleine” voetballanden gevierd als ware het de EK-titel, meer nog dan dat.
De huilende spelers en supporters…..onvergetelijk…..kijk en luister vooral het interview met matchwinner Robbie Brady direct na de wedstrijd terug. Onverstaanbaar, maar kijk in z’n ogen…..zo ziet het woord “unbelievable” er uit. “Over the moon” was de schitterende beschrijving van zijn stemming.
En dan Kollbein Sigthorsson: het stoïcijnse ijskonijn zoals we die kennen van Ajax straalde met een in zijn hoofd gebeitelde glimlach en ook in zijn blik stond het “mooiste-dag-van-mijn-leven” te lezen.
En als we het dan toch over het naluisteren en nakijken van fragmenten hebben: probeer het winnende doelpunt van IJsland te vinden met IJslands commentaar……daar kunnen ze in Zuid-Amerika een punt aan zuigen. Morgen dan maar naar Studio France kijken, het fragment staat in de EK Top-5.

Historisch is ook de aanwezigheid in de achtste finales van alle vier de Britse deelnemers aan dit toernooi. Daar waar ze in clubverband dit seizoen bijna allemaal vroegtijdig afhaakten, rules Britannia in Frankrijk the waves.
Gelukkig (en dan vooral toch voor hemzelf) is ook Ronaldo er bij. En niet onbelangrijk: aan de “weak side” van het schema.

De paringen voor de achtste finales leveren toch vooral schitterende affiches op, meer dan van tevoren door de kenners ingeschat.

De “weak side”:
Kroatië-Portugal: Ronaldo tegen de schitterende Kroaten. Ik verwacht veel gekleurde kartonnetjes.
Hongarije-Belgie….mwah….ik word persoonlijk niet warm van de Belgen en de Hongaren speelden vandaag een heerlijke wedstrijd, maar dat doen ze vast niet nog een keer….Belgie makkelijk door.
Zwitserland-Polen is ineens een wedstrijd met grote belangen. Aan deze kant van het schema is de halve finale niet uitgesloten. Dat levert vast weer een Nationale Feestdag op…..
De Britse kraker Wales-Noord Ierland !!!! Wie daar 3 weken geleden zijn geld op had gezet, had morgen zijn baan kunnen opzeggen.

Dan de andere kant van het schema:
Wat te denken van Italie-Spanje, de EK-finale van 2012? Waar is Mario Balotelli toch gebleven?
Duitsland tegen erkend reuzendoder Slowakije (een paar weken geleden 1-3 voor Slowakije…..)
Engeland-IJsland, dat is voor de Vikingen een historische wedstrijd, die de Engelsen nog niet zo 1-2-3 hebben gewonnen. Al zullen ze toch liever IJsland treffen dan de Portugezen (die ze op een minuut na misten).
En dan tenslotte Frankrijk-Ierland. De Ieren hoeven normaal al niet gemotiveerd te worden, maar voor deze wedstrijd al helemaal niet. Op 18 november 2009 speelden beide teams in Parijs een play-off wedstrijd voor een plaats op het WK in Zuid-Afrika. Frankrijk had uit in Ierland met 0-1 gewonnen, maar in Parijs kwamen de Ieren al snel op een 0-1 voorsprong. Een verlenging dreigde, Frankrijk wankelde, maar vlak voor tijd nam Thierry Henry de bal zeer opzichtig tweemaal met de hand mee en gaf de assist op de bevrijdende 1-1. De Ieren hebben gezworen deze schande ooit te zullen wreken. Zondag 26 juni lijkt daarvoor de aangewezen dag.

De antwoorden van woensdag 22 juni:

107. 1-0
108. 2-1
109. 1-1
110. 3-3
111. 0-0
112. 0-1
113. 9
114. 4 (2 t/m 6 is juist)
115. 3, 6, 8 en 16 kregen geel
116. 0-0
117. 0-1

Poulevragen poule E:
218. 0
219. Zweden
220. 5
221. Romelu Lukaku

Poulevragen poule F:
222. 2
223. 4
224. 2
225. Nani, Ronaldo, Dsudszak

Nu eerst 2 rustdagen. Gelukkig voor Philip Kooke is er wel Champions Trophy hockey.
Maar geen rustdag voor Toto Arie. Er valt nog heel wat te strepen…..
Morgenavond of uiterlijk vrijdagavond volgt een tussenstand met alle verdiende wedstrijdpunten + de punten van de poulevragen.
Geniet van je rust, beetje op tijd naar bed, wat aandacht voor je omgeving, je sociale leven weer wat leven inblazen en op naar zaterdagmiddag 15 uur: we trappen af met Zwitserland-Polen.

We sluiten af met 2 Toto Ariërs (wedstrijdpunten + bonuspunten voor jokerland/speler):

Norbert Good 55 pnt
Michel v/d Heuvel 60 pnt

Au samedi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018