Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Woestijnstof, middelvinger en verbouwing

Het is alweer heel wat jaartjes geleden, maar ooit is Toto Arie toch echt ‘head first’ van een kameel afgestapt….. Hij weet dus als geen ander hoe woestijnstof smaakt. En ik kan je vertellen: dat bestel je niet van harte. Toch zal Toto Arie hier vanavond voor een 2e keer in het woestijnstof moeten happen.
Zoals bekend, is Toto Arie als voetbalromanticus heel erg van de voetbalfeitjes en weetjes, hij kent zijn klassiekers en is een geducht deelnemer aan landelijke voetbalkwissen. Zo werd hij bijvoorbeeld ooit, samen met zoon Thijs en broer Marco, tijdens het Open Fries Kampioenschap Voetbalfreaks slechts geklopt door een team van voetbaljournalisten onder leiding van ESPN coryfee Mark van Rijswijk.
Dus het moet in een vlaag van absolute geestvernauwing of verstandsverbijstering zijn geweest dat Toto Arie gisteren Enner Valencia een unieke WK prestatie heeft toegedicht, nadat hij maar liefst 5 doelpunten op rij voor zijn land tijdens een WK had gescoord. Onmiddelijk na publicatie van het artikel hing Arno Vermeulen, alias de Witte Dominee en vriend van de show, al aan de lijn. Natuurlijk had hij niets opgemerkt over de bijzondere prestatie van Valencia, zo bijzonder was die prestatie nou toch ook weer niet?
En inderdaad, beste toto vrienden en vriendinnen, Arno had voor één keer gelijk.
Vermoedelijk speelt het alcoholverbod Toto Arie parten, want hij zag gisteren gewoon de 3 zo makkelijk voor de hand liggende spelers over het hoofd die maar liefst 6x op rij scoorden voor hun land op een WK.
Om te beginnen is daar de ‘one-day-fly’ Oleg Salenko, de Rus die op het WK 1994 maar liefst 5x scoorde in 1 wedstrijd tegen Kameroen. Dat is dan wel weer een record. Echt waar deze keer. Omdat Oleg ook in de wedstrijd daarvóór tegen Zweden het enige Russische doelpunt verzorgde, scoorde hij dus 6x op rij voor volk en vaderland. Verdiende hij er zomaar ook nog even de Gouden Schoen als topscorer van het toernooi mee. Maar zoals gezegd, nooit meer wat van gehoord verder.
Terug in de tijd van de zwart-wit tv was het de Parel van Mozambique die op het WK 1966 6x op rij scoorde: 2x in de poulefase tegen Brazilie en vervolgens 4x in de kwartfinale tegen Noord-Korea (ja, jongens en meisjes, die mochten toen nog gewoon meedoen van de opa van Kim). Overigens een van de meest legendarische voetbalwedstrijden ooit op een WK eindronde. De volslagen onbekende Koreanen stonden na 25 minuten met 0-3 voor om vervolgens alsnog met 5-3 van Eusebio (en de rest van Portugal) te verliezen.
Over legendarische WK wedstrijden gesproken: het sextet van Paolo Rossi in 1982 begint met een onwaarschijnlijke hattrick in de kwartfinale tegen Brazilie. Als je de kans krijgt, probeer die wedstrijd eens terug te kijken. Daarna is het 2x raak in de halve finale tegen de Polen en scoort Rossi de openingsgoal in de gewonnen WK finale tegen West-Duitsland. Een legende is geboren.
Ik schaam mij diep. Mea culpa. Weg met dat alcoholverbod!

En dan is het nu tijd voor een hele dikke middelvinger naar de FIFA. Ik had me stellig voorgenomen me verre te houden van politiek en discussies over wel of geen toernooi in Qatar, al heb ik daar wel degelijk een duidelijke mening over. Maar nu moet het dan toch maar even. Een gele kaart voor het dragen van een aanvoerdersband met een boodschap….. Dus om te beginnen: kom maar op met die gele kaart!

Hoe diep kun je zinken? De grootheidswaanzin hebben om Rusland en Oekraïne op te roepen tot een wapenstilstand vanwege jouw toernooitje, met droge ogen verkondigen dat er 3 doden zijn te betreuren bij de jarenlange bouw van voetbalstadions, een speech van meer dan een uur afsteken en daarbij alle mensen met een mening over Qatar, mensenrechten en dit toernooi wegzetten als racisten…… en zo kan ik nog wel een heel artikel doorgaan. Vanaf nu gaat onze vriend Gianni door het leven als Infantilo.
En voor ik verder verkeerde dingen ga zeggen, stop ik er mee. Slecht voor mijn gezondheid, deze Infantilo.
Maar waarom pikt iedereen dit allemaal? Waarom wordt er door de grote voetballanden gewoon maar ‘ja’ geknikt als Infantilo en zijn bende zich met zo’n idioot besluit bij de emir en zijn familie blijven inlikken? Wat zou de FIFA gedaan hebben als alle betrokken landen gewoon collectief hadden gezegd: ‘Dan spelen we niet meer’. Nou, Infantilo? Wat had je dan gedaan? Had je dan al die landen maar naar huis gestuurd en een WK finale Tunesie-Qatar geaccepteerd?
Jammer, we zullen het nooit weten. Een gemiste kans, heren voetbalbestuurders, had u gewoon verenigd en een vuist gemaakt. Nu moet de FIFA het doen met een middelvinger van Toto Arie……


Nee, Gianni, de middelvinger!

Over tot de orde van de dag. Er werd namelijk ook gewoon gevoetbald.
Alle voetbalshows en analistentafels zien zich plotseling geconfronteerd worden met een enorm en onvoorzien probleem. Eindelijk wordt er op een fatsoenlijke wijze extra tijd bijgeteld. Niet langer gaat routinematig het bord met 3 of 4 minuten omhoog, nee, we tellen de werkelijk gemiste tijd op en laten die lekker uitspelen. Dus komen alle na- en voorbeschouwingen plotseling in de knel. De paniek en de stress spatte uit de ogen van Rivka op het Veld (bij ons thuis bekend onder de koosnaam de Russische heks) aan de NOS analistentafel, na de wedstrijd Engeland-Iran. Door liefst 27 minuten extra tijd (zeg maar een verlenginkje er aan vastgeknoopt) zat haar moment of fame er plotseling al op en werd er niet meer nabeschouwd. Sterker nog, zelfs de start van het hoofdgerecht, de voorbeschouwing van Oranje, kwam in de knel. Dit gaat op de Hilversumse burelen een kort nachtje worden, want hoe nu verder met alle nauwgezet geplande programma’s en al dan niet deskundige tafelgasten?
Maar even serieus, helemaal prima natuurlijk die reëlere extra tijd, al zal daar ergens in Dordrecht momenteel heel anders over worden gedacht, maar daarover later meer.

Over Engeland-Iran gesproken, vraag 332 lijkt me op dag 2 van het toernooi al wel beantwoord. Maar laten we morgenochtend nog even afwachten en vooruit, ook Nederland-Qatar.
Iets anders werd vanavond ook duidelijk: de finale gaat niet worden gefloten door Abdulrahman Al-Jassim. Hallelujah, wat een dwarsfluiter. En maar praten, en maar praten. Deze man verdient een eigen talkshow, als ie die al niet heeft.

Vanavond weer eens gezien hoe je een volkslied dient uit te voeren. Het door spelers en publiek van Cymru met vuur en passie uitgeschreeuwde ‘Hen Wlad Fy Nhadou’ roep ik bij deze nu reeds uit tot het volkslied van het toernooi. Al kunnen de Portugezen donderdag ook nog een poging wagen. Scheelt natuurlijk wel dat helaas, helaas het Fratelli d’Italia schittert door afwezigheid.
Maar wat een heerlijke fans van Wales. Die mensen gun je toch een kroegentocht door de stad of in elk geval een biertje op de tribune. Hallo, Infantilo, smaakt de champagne?

Dan komen we nu bij waar het leven werkelijk om draait, de toto vragen en antwoorden.
Er heeft vanavond een ongeplande, maar aanzienlijke verbouwing plaatsgevonden in een Dordtse woonkamer. Daar zaten vader en zoon handenwrijvend met hun formulier op schoot met allebei de volle buit van 17 punten. Onafhankelijk van elkaar ingevuld, onwaarschijnlijk, maar waar. Daar waar wij ons gisteren druk maakten over een afgekeurd doelpunt in minuut 3 (overigens met afgrijzen begroet in diezelfde huiskamer), valt dat volledig in het niet bij de ramp die zich daar vanavond heeft voltrokken. Als Davy Klaasen in minuut 99 (in de extra tijd van de extra tijd) alsnog de 0-2 binnenschiet, juicht heel het land, met uitzondering van die ene woonkamer. Weg illusies, weg wedstrijdprijs, een drama voltrekt zich in een paar seconden. De beelden van de woonkamer na afloop zal ik jullie besparen, maar ik verzeker u dat er in die woonkamer de komende weken geen voetbal meer kan worden gekeken. Davy Klaassen, ze weten waar je woont.

Daarentegen voltrok zich het tegenovergestelde in een Groninger studentenwoning. Daar vandaan is inmiddels een fraaie bloemenruiker onderweg naar Huize Klaassen.

De rangen en standen van vandaag:

7. 3-0
8. 6-2

9. 0-0
10. 0-2
11. Sadio Mané speelde niet en scoorde dus ook niet
12. 3, 5 en 6
13. Memphis Depay
14. 7

15. 1-0
16. 1-1

Zoals gezegd voltrok zich een totodrama rondom de wedstrijdprijs. Een vrij unieke prijs, want zelden komt het voor dat iemand de volle 17 punten scoort bij een wedstrijd. Er waren een redelijk aantal spelers met slechts 1 fout antwoord en dus met veel punten, maar de wedstrijdprijs gaat dik verdiend met de volle 17 punten naar Groningen en wel naar Thijs Buma. Gefeliciteerd, jongen, op naar de Grote Markt zou ik zeggen.

Morgen Messi, Eriksen, Lewandowski en Mbappé. Zin in.
Slaap lekker, sweet orange dreams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018