Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Een traditionele wedstrijdprijs

En ik maar denken dat Oranje tegenviel. Had ik Denemarken nog niet gezien vanmiddag. Wat een roemloze aftocht van Eriksen & Co. Zo slecht. Verliezen van Australie staat wel heel erg slecht op je CV. En dat voor een land wat door veel ‘kenners’ werd getipt als kansrijkste dark-horse dit toernooi. Afvalcontainers vol inmiddels met achterhaalde analyses en voorspellingen.
Maar wat een enorme stunt van de Aussies. Sydney, Melbourne, Adelaide, het zal er vannacht nog lang onrustig blijven. Zelfs de aboriginals overwegen een schildering van Matthew Leckie op Ayers Rock. In Doha gaan de meegereisde supporters van Down Under massaal aan een alcoholvrije Moussy. Gezellig…..
Australie werd vooraf gezien als een van de vier slechtste deelnemers en op zeker kansloos in een poule met Frankrijk en Denemarken. De plaatsing van de Aussies voor de achtste finale is dan ook zeker vergelijkbaar met de zege van Saoedi Arabie op Argentinie.
Maar wat een bizarre ontknoping had deze poule nog kunnen krijgen als de Denen toch nog 1 doelpunt hadden gemaakt. Dan was het 1-1 geworden en was Tunesie bij een 1-0 overwinning op Frankrijk geplaatst. Maar dan scoren de Fransen nog in minuut 98 en is Australie alsnog door. Dus toch weer enorme vreugde bij de Australiërs en totale ontreddering en een tranendal bij de Tunesiërs. Maar dan ineens: ‘Hallo, u spreekt met de VAR’. Buitenspel voorafgaand aan het doelpunt? Nee toch, nieuwe situatie toch? Maar de scheids gaat kijken en er ontstaat een ondraaglijke spanning bij zowel Australie als Tunesie. Minutenlang staart hij naar het VAR scherm. Hij loopt het veld in, maakt het VAR gebaar en keurt alsnog de treffer af. Waarmee de emoties in één klap wisselen: de Australiërs storten gedesillusioneerd ter aarde en de Tunesiërs weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen en rennen als zotten over het veld. Zo had het kunnen zijn, maar de Denen scoorden niet …… helaas.

De cijfertjes van poule D:

133. 0-0
134. 1-0

135. 0-0
136. 1-0

De poulevragen van poule D:
295. 2
296. 9
297. 3
298. Mbappé

Hij heeft zo’n beetje de moeilijkste naam van alle 831 geselecteerde spelers, Woitek Tsjesnie, maar hij staat nu alvast in het elftal van het toernooi. Twee gestopte strafschoppen en een aantal cruciale reddingen maken hem na vanavond sowieso tot een nationale Poolse held. Waar alle Poolse hoop was gevestigd op Lewandowski, blijkt de verlosser ineens aan de andere kant van het veld te staan.
Maar laten we met z’n allen dolblij zijn dat de Argentijnen door zijn. Niet vanwege het voetbal, al ben ik persoonlijk wel een liefhebber van het vuur en de passie en hun heerlijke vechtvoetbal. Maar het zijn tot nu toe toch vooral de Argentijnse fans die het toernooi maken. Ze hebben hun beleving uit La Bombonera en het Estadio Monumental mee naar Qatar genomen. Zo wordt elke wedstrijd, hoe slecht ook, toch een voetbalfeest? En net als dat geldt voor Oranje: het kan alleen maar beter.
Het sterftecijfer in Polen en Mexico heeft vanavond ongetwijfeld een impuls gekregen die alle records gaat verbreken. Kunt u zich voorstellen hoe dat voelt, die ondraaglijke spanning? Ik doe het niet graag, maar de vergelijking met de laatste 10 minuten van Ajax-Tottenham Hotspur uit mei 2019 dringt zich hier toch op. De enige 10 minuten uit zijn hele leven dat Toto Arie tijdens een serieuze voetbalwedstrijd een ommetje is gaan maken. Dan kun je dus spreken van ondraaglijk.
Dat arme Mexico. Ze willen zo graag een keer naar wedstrijd 5, maar dat wedstrijd 3 het eindstation wordt, was toch ook niet helemaal de bedoeling. Nou ja, worden ze in elk geval niet voor de 8e keer op rij uitgeschakeld in de achtste finales, dat is dan ook wel weer fijn.

En zo liggen we dan toch op koers voor de gedroomde (en veel voorspelde) kwartfinales. Moet Nederland natuurlijk nog wel even van Amerika winnen……
En oh ja, je schrijft het dus als Wojciech Szczęsny.

De statistieke van de avondwedstrijden dan, poule C:

137. 0-0
138. 0-2
139. 0
140. 2
141. 5
142. 46 en 67 (45 t/m 47 en 66 t/m 68 leveren 4 dure punten op)

143. 0-0
144. 1-2

De poulevragen van poule C:
291. Saudi Arabie (overtuigend, mag je zeggen, 14x geel)
292. 2
293. 2
294. Salem el Dawsari en Messi

De spanning in het klassement neemt toe, elk cruciaal totomoment levert steeds meer gejuich en gevloek op. Zo is de penalty van Messi voor sommigen een hele dure, voor anderen een zegening. In Groningen sneuvelde het een en ander bij het doelpunt van Saoedi Arabie in minuut 96, elders ging de vlag uit. Vanmiddag was het her en der ook al donder en bliksem bij het afgekeurde doelpunt van de Fransen, maar voor een aantal toch een heerlijke meevaller. Never a dull moment met Toto Arie.

Maar elke dag weer kans op een of meerdere wedstrijdprijzen. Een zeer overtuigende zege vandaag. Met een juiste eindstand, het juiste aantal gele kaarten en de juiste minuut van een doelpunt verdien je 11 punten en je traditionele wedstrijdprijs, Margreeth van Eersel. Hij komt je meer dan toe. Gefeliciteerd, Margreeth, daar is ie dus weer. En je hebt ‘m nodig, want de poedelprijs is dit jaar ver uit zicht. Het podium is dichterbij.

Morgenmiddag de heerlijke finale Kroatie-Belgie en gaat Japan ’s avonds tegen Spanje deze keer wel gewoon 90 minuten meedoen? De Duitsers kijken met natte handjes toe.
Tot morgen.

One Response to Een traditionele wedstrijdprijs

  • Margreeth says:

    Het zal niemand verbazen maar ik sta met plezier mijn laatste plek af.
    En wat een giller dat ik zoveel punten scoorde, ik zit nog bij te komen:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018