Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

Helenio Herrera en een WK klassieker

Heeft u hem gezien? De afgelopen weken was ie in 2 delen op de kijkbuis of anders bent u wellicht naar de bioscoop geweest. De documentaire ‘Louis’. Een beeld van de man zoals alleen hij zelf dat zou maken. Inderdaad, geregisseerd door de zonnegod zelf. Niet officieel natuurlijk, maar geloof mij, er zit geen pixel in die niet door Louis zelf is geaccordeerd. Zoals een van de analisten vanavond op tv treffend over Louis zei: ‘Als ie van chocola was, zou ie zichzelf opeten.’
In die documentaire zat ook een fragment, waarbij Louis staand voor zijn boekenkast werd gefilmd. En wie goed keek, had toen al kunnen bevroeden met welke tactiek Oranje op dit WK te werk zou gaan. Op een prominente plek in die boekenkast lag het boek waar Louis zich op dat moment duidelijk aan in het verdiepen was. Opengeslagen op z’n kop, zoals u zelf uw romannetje in het gras naast het zonnebedje legt tijdens uw jaarlijkse zonvakantie. De titel van het boek luidde ‘Catenaccio, dormi bambino dormi’. De schrijver: Helenio Herrera.
U komt deze schrijver niet tegen op het Boekenbal of als winnaar van de NS publieksprijs. Ook de Nobelprijs voor literatuur is hem nooit ten deel gevallen. Wel 3 landstitels, een nationale beker, 3 Europa Cups 1 en 2 wereldbekers. En dat in een tijdsbestek van 4 jaar.
Helenio Herrera is de bedenker van het spelsysteem catenaccio (Italiaans voor grendel), een ultradefensief systeem wat als doel heeft het volledig lamleggen van de aanvallende ambities van de tegenstander door een versterkte verdediging en middenveld en dan maar hopen dat die ene spits de bal er in een spaarzame uitval aan de overkant in legt. Als trainer van het toendertijd grote Inter Milan werd hij hiermee wereldberoemd en boekte hij in de periode 1963-1966 genoemde successen.
Mits perfect uitgevoerd een geweldig systeem, echter de dood voor het voetbal. Al blijft de perfecte uitvoering een vorm van ultieme voetbalkunst. Toto Arie was en is een groot bewonderaar, nogmaals, mits perfect uitgevoerd.

Onze Louis heeft bedacht dat dit systeem ons aan de wereldtitel gaat helpen. Ware kunst als perfect uitgevoerd. En daar wringt hem nu juist de schoen, Louis, Je hebt een gedrocht gecrëerd. Waar heb ik de hele 1e helft vanmiddag naar zitten kijken? Niets wat het prachtige catenaccio zo mooi kan maken, was terug te vinden in jouw systeem. We vallen in slaap, Louis. Maar allez, 2 geweldige aanvallen en een paar prachtreddingen van de Tower van de Jouer verder stond het zomaar 2-0. Scorebordtechnisch een geweldige uitvoering. Maar kunst, alstublieft zeg.
En wat liet je nou allemaal weer spelen vanmiddag? Steven Bergwijn. Louis, die jongen heeft geen zin, is te dik, vind het allemaal maar gedoe en wil gewoon met rust worden gelaten. Laat hem dan toch gewoon lekker onderuit gezakt in z’n multilederen dug-out stoeltje hangen. Niet vergeten wakker te maken na afloop, anders mist ie de bus.
Teun Koopmeiners, daar was ie alweer. Wat zie jij toch in deze gortdroge, veel te trage breedspeler? Gooi desnoods Kenneth Taylor er in. Onervaren, maar wel dynamiek, diepgang, passie. Leven in de brouwerij, kom op Louis. Er zit maar 1 letter tussen passie en passief…..

Maar goed, er werd gewonnen, het land weer blij, de klompen weer op het hoofd, de polonaises weer ingezet, op naar de kwartfinale. Dat is dan wel weer leuk, ik geef het toe. Maar vermaak ons nou gewoon ook een beetje. Het is al zo grauw en grijs hier.
En die kwartfinale wordt een heerlijke ouderwetse WK klassieker. Vijf keer eerder troffen we de Albiceleste op een WK eindronde. Op die ene bloedeloze 0-0 in 2006 na (Tim de Cler en Kew Jaliens in de basis, dan begrijpt u het wel). Maar die andere 4 staan de ware liefhebber nog in detail voor ogen. 1974, 1978, 1998 en 2014. Daniel Carnevali, Hector Yazalde, Ruben Ayala; Daniel Passarella, Alberto Tarantini, Mario Kempes, Leopolde Luque, Jorge Videla, Jorge Zorregieta, de paal……; Nestor Sensini, Diego Simeone, Ariel Ortega. Gabriel Batistuta, Jack van Gelder, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, oooooh, Dennis Bergkamp; Lionel Messi, Ezekiel Garay, Gonzalo Higuain, Javier Mascherano, Tim Krul??……. Alsjeblieft, Louis, verknal het niet en laat ons deze klassieker beleven zoals die beleeft dient te worden. In een stadion vol vurige Argentijnen ga jij met je jongens voetballes geven en de Hollandse School uitdragen als nooit tevoren. En als we dan toch ten onder gaan, dan sterven we in elk geval in schoonheid. Laat je nalatenschap niet bezoedelen door een wanstaltige uitvoering van de ideeën van Helenio Herrera, maar voetbal in de ware brutale en ruimdenkende geest van ons vrijgevochten landje. Opdat de voetbalwereld jou voor altijd zal gedenken als de man die het voetbal liet zegevieren hier in de woestijn.

Beste totospanning trouwens bij die Argentijnen tegen Australie, wat een krankzinnige slotfase. Voorspelde eindstanden waren in het geding, de minuut van het laatste doelpunt. Zeker nu de tussenstand is onthuld, is de spanning onder de deelnemers in het linkerrijtje flink gestegen. En om die spanning nog wat op te voeren zonder al te veel te verklappen: de top 11 staat nu binnen 6 punten van elkaar. Een ongekend spannende toto. Elke punt is goud waard.

De wedstrijdprijzen en de antwoorden.
Allereerst nog even een aanvulling op eerder deze week. Een oplettende deelnemer maakte mij er op attent dat de antwoorden van de vragen 155 en 156 nog ontbraken. Alsnog dus:

155. 0-1
156. 2-4

Zo, zijn we allemaal weer bij.

Dan vandaag:

169. Nederland-USA
170. 2-0
171. 3-1
172. nee
173. 20 en 21
174. 3
175. 10, 45, 76, 81 (9 t/m 11, 44 t/m 46, 75 t/m 77 en 80 t/m 82 leveren 4 punten op)

176. Argentinie-Australie
177. 1-0
178. 2-1
179. nee
180. 5
181. 2
182. 77 (74 t/m 80 levert 4 punten op)

Bij beide wedstrijden vielen aardig wat punten en hebben we dan ook 2 winnaars met maar liefst 16 punten. Er spelen 2 Youri’s mee in deze toto. De ene Youri (Verschoor) pakte al 2 wedstrijdprijzen, dus het werd hoog tijd voor die andere Youri om ook een keer toe te slaan. Gefeliciteerd Youri Vos, deze is verdiend voor jou.

Ook bij Argentinie-Australie een winnaar met 16 punten, al kon dat in de laatste 10 minuten nog aan alle kanten mis gaan. Dus met het zweet in de bilnaad, zijn hoofd verstopt in een kussen, beleefde Marcus Dotinga deze slotfase. Maar het kwam goed. Gefeliciteerd, Marcus, je kunt van de beademing af.

Morgen de eerste 2 achtste finales aan de andere kant van het speelschema. Krijgen we de voorziene kraker Engeland-Frankrijk of kunnen Polen en Senegal voor weer een stunt zorgen? Voor ons staan er in elk geval weer 44 dure punten op het spel.
Veel plezier er vast mee, slaap lekker en tot morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018