Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

So you think you can dance en een eenzame koploper

Vroeger, toen Toto Arie in de Dordtse polders als linkshalf (we spraken toen nog niet over 6, 8 of 10 en speelden gewoon jaar in jaar uit 4-3-3) het spel vorm gaf, werd er gewoon door elke speler op zwarte kicksen gevoetbald. Adidas, Puma of Quick, de keuze was bepaald niet reuze. Het was de tijd dat er heel voorzichtig wel eens een speler, ongetwijfeld de locale vedette, op witte muiltjes het veld betrad. Die had lef, maar niet voor lang. Die haalde meestal binnen 10 minuten het einde van de wedstrijd. Want u begrijpt dat wij als tegenstander zo’n primadonna natuurlijk op z’n nummer dienden te zetten. Dansen doe je maar op je witte lakschoentjes, voetballen is voor kerels. Dus zoals gezegd, die lag binnen een paar minuten kermend op de grond en als het moest een paar minuten later nog een keer. De tijden zijn veranderd, zeg maar.
Daar moest ik aan denken toen ik vanavond die enge Braziliaantjes al die ingestudeerde dansjes zag uitvoeren. Ik had nog net de tijd om een teiltje te pakken. Wat een stelletje verwende kleuters. Gewoon allemaal een gele kaart, volgens mij staat dat ook in de spelregels voor provocerend gedrag. Je zal toch maar de tegenstander zijn. Zo jammer dat die Koreanen zo braaf zijn opgevoed dat ze zelfs buigen naar het vijandelijke publiek bij een wissel. U denkt toch niet dat deze dansmariekes in onze tijd heelhuids het veld hadden verlaten?
Ik kan niet wachten op de halve finale. Oranje zal niet opgewassen zijn tegen Messi en zijn neefjes en dus wacht de Brazilianen de Zuidamerikaanse kraker tegen de Argentijnen. Met het mes tussen de tanden en in de voetbalkous gaat die vechtmachine dat stelletje kanariemietjes met een dikke grijns op het ongeschoren gezicht helemaal slopen. Wat zullen ze rollen, dat vinden ze toch ook zo heerlijk? Wat een fijn vooruitzicht.
Ach, hadden we maar een Brazilie als in 1970 of in 1982. Ik weet het, vroeger was alles heus niet beter, maar het Brazilie uit die jaren, ach, wat een voetbal, wat een passie en wat een voetbalvreugde. En zonder rare ingestudeerde danspasjes!! Kijkt u de beelden vooral toch eens een keer terug.
Maar vooruit, er zaten vandaag natuurlijk ook een paar juweeltjes tussen, zo eerlijk moet ik dan toch ook wel weer zijn.

En zo speelde Kroatie vanmiddag dan zijn 6e (!!) verlenging op vier achtereenvolgende eindtoernooien. Na de achtste finale op het EK van 2016, de achtste, de kwart en de halve finale in 2018 en de krankzinnige 3-5 tegen Spanje in de achtste finale op het EK van vorig jaar, mochten de Kroaten vanmiddag weer een half uurtje extra ballen. Heb je dus gewoon 2 extra wedstrijden gespeeld bij elkaar opgeteld. De enige knock-out wedstrijd vanaf 2016 van de Kroaten die niet in een verlenging eindigde was de WK finale van 4 jaar geleden. En oh, wat hadden ze die graag verlengd. Zo langzamerhand toch iets om rekening mee te houden bij het invullen van je toto formulier. Een knock-out wedstrijd van Kroatie altijd op een gelijkspelletje invullen dus.
Maar het loonde, Modric & Co zullen er ondanks de vermoeienissen staan tegen de Brazilianen. Rekent u daar maar op. Ervaren en geslepen ploeg met spelers die weten hoe je zulke wedstrijden speelt. Ik beloof u een kraker van een wedstrijd. Met een half uurtje verlenging uiteraard.

Over naar de totocijfers van vandaag.
Maar eerst nog even een fragment uit het Toto Arie wetboek, ook wel reglement genoemd, om daarmee vragen van vanmiddag van een aantal deelnemers over vraag 200 en 201 te beantwoorden:
* Bij vragen over doelpunten worden geldige doelpunten bedoeld, tenzij anders vermeld (geen doelpunten in strafschoppen-series).

197. Japan-Kroatie
198. 1-0
199. 1-1
200. nee
201. 0
202. 0
203. 55 (52 t/m 58 is juist)

Dat levert met 12 punten een bijzondere wedstrijdprijs op. En weer valt die in het gisteren al uitgebreid beschreven Bergerbos. Het hek lijkt daar nu toch echt van de dam te zijn. Bijzonder, waarom dan? Vanmorgen sprak ik een van mijn collega’s en zij vertelde mij dat het totoformulier inmiddels was verworden tot een opgefrommeld speelattribuut voor het peuternageslacht. Normaal altijd goed voor minimaal een subtop positie, is de klassering in de staart 5 dit jaar een forse tegenvaller. Hopende dat mijn opbeurende woorden dat elke wedstrijdprijs weer voor iedereen met 0 punten begint, haar weer enigszins de zin van het totoleven zouden doen inzien, hing ik op.
Maar wat nou opbeurende woorden? Gewoon direct de eerste de beste wedstrijdprijs pakken, Leonie & Rene. Wat wil je nou nog meer op pakjesavond? Gefeliciteerd, het formulier toch maar weer gladstrijken en naast de tv leggen.

204. Brazilie-Zuid Korea
205. 4-0
206. 4-1
207. geen van allen
208. 7, 8, 9, 10, 20
210. 1

Een lage wedstrijdprijs zult u denken. Nou, dat valt nog mee. Want 10 punten is toch een fatsoenlijke score. Als je met een 4-1 eindstand hier 5 punten pakt, ben je een grote speler. Dat je daarmee dan ook nog eens je 3e wedstrijdprijs van het toernooi verovert, maakt je zelfs een hele grote speler. Kirsten Bach Nielsen, gefeliciteerd, je speelt na 2008 het toernooi van je leven.

Zoals beloofd dan ook nog een tussentijdse Top 10 (een Top 11 vandaag). Er is gedemarreerd en flink ook. Zien we hier de eerste tekenen van een Vorentscheidung? Het eerste gat is geslagen, maar we weten inmiddels allemaal dat de koploper met een mindere dag zomaar weer in de schoot van de kopgroep kan terugzakken. Of speelt hij nog op reserve en heeft hij de definitieve eindsprint ingezet? Nog maar 10 wedstrijden te gaan tenslotte.

1. Peter Hogers 192
2. Toto Arie 185
3. Joost Buma (JK) 181
Max Vendrig (JK) 181
5. Martijn Naaktgeboren 180
6. Lennard den Boer 179
Thijs Buma 179
8. Mats Hogers (JK) 178
9. Marcus Dotinga 177
Rene Naaktgeboren 177
Ton Vendrig 177

De strijd om de poedelprijs toont nog steeds dezelfde Top 3:
58. Eva Mulder 92
57. Maryse Eggink 97
56. Silvia van de Reep 103

Morgen nog 2 heerlijke potjes. Kan Spanje ook in de ongetwijfeld kolkende Hel van Rabat de grote ronde spelen of gaat Hakim Ziyech historie schrijven? De Zwitsers zijn dit jaar eindelijk niet meer dat saaie Alpenwei ensemble, maar spelen heerlijk offensief en technisch verzorgd voetbal. Nieuwe bondscoach, he, de boekhouder zit thuis zijn administratie te doen, die heeft waarschijnlijk geen eens tijd om te kijken, kasverschilletje. Portugal gaat er een hele kluif aan krijgen. Wordt een intense Europese kraker, zeg ik u. Kijken dus. Want daarna, oh, zwart gat, 2 dagen zonder voetbal…. Nou ja, gaan we de economie maar weer even een paar dagen draaiende houden.
Slaap lekker, tot morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018