Toto Arie * Aadje’s Afkoopsom * Koekoek * WM Gé

El Sierd blikt vooruit: poule C

Kent u hem nog? Mono Burgos? Mono wie? German “Mono” Burgos, de vroegere assistent trainer van “Atleti”. U weet wel, die dikke aap. En pas op, dat bedoel ik niet verkeerd, want “Mono” betekent gewoon ” aap”.
Mono Burgos. Als die op je ging zitten, moesten ze je daarna uitgraven. Mono Burgos. Als hij samen met hoofdtrainer Diego Simeone in de auto naar de training kwam, moest ie achterin zitten, anders kon Diego niet schakelen. Als je Mono Burgos 4x omrolde, had je er 50 meter asfalt bij. Mono Burgos. Heel vroeger was ie keeper, maar in zijn tijd bij ‘Atleti’ sprong ie niet eens meer over de zaterdagkrant heen. U begrijpt het al, geen ruzie maken met Mono.

Ik zei nog zo: geen ruzie maken met Mono!!

Zelden heb ik iemand hartstochtelijker zien wenen dan mijn goede vriend Mono Burgos. In 2014 keek ik samen met deze Argentijnse knuffelbeer (geloof het of niet, maar 35-voudig internationaal keeper voor de Albiceleste) de WK finale van de Argentijnen tegen onze oosterburen. Ook in het gezelschap van mijn andere goede Atleti-vriend Diego Costa (hadden de Spanjaarden nu maar weer zo’n afmaker in de selectie) prikten wij eerst een heerlijk vorkje in ‘Albondiga Calienta’. Specialiteit van het huis: de warme ballen met pikante rode saus, vergezeld door een verkoelende Bahia de Denia. Een paar uur later sloeg de stemming compleet om, toen Mario Götze besloot om Leo Messi van zijn welverdiende WK-titel te beroven. Hete tranen werden er gehuild aan tafel. Mono was ontroostbaar. Hoe vaak krijg je de kans om je land wereldkampioen te zien worden? Ik weet het, wij weten er alles van, maar wij zijn nuchtere Hollanders, we drinken een biertje na een verloren WK finale, bergen de oranje klomphoed in de mottenballen voor de komende 4 jaar en gaan langs een gracht met z’n allen idioot staan doen om een zilveren medaille te vieren. Moet je in Zuid-Amerika mee aankomen….
Maar ik heb geweldig nieuws voor Mono: dit jaar gaat hij weer hete tranen plengen. Van vreugde. Dit jaar gaat het namelijk lukken!! Messi is herrezen uit zijn Barca graf en in de vorm van zijn leven. Omringd door krijgers als Lisandro Martinez, Rodrigo de Paul, Leandro Paredes en Cristian Romero en voorin gesteund door sterren als Angel di Maria, Lautaro Martinez (kijk die eens in zijn ogen….), Paulo Dybala (als fit) en Papu Gomez gaan de Argentijnen voetbalgeschiedenis schrijven in de woestijn. Maradona gaat eindelijk zijn troonopvolger krijgen. Eindelijk is er een bondscoach die er in is geslaagd Messi en de andere Albicelesti op elkaar af te stemmen en een geweldige voetbalmachine te creëren. Lionel Scaloni is de naam. Enig probleem: volgens planning noteren wij een kwartfinale Argentinie-Nederland. Jammer jongens, maar Messi dendert door. Voor eeuwig de beste ooit.

De poulewedstrijd van de Argentijnen tegen de Mexicanen zou ik als ik u was met rood omcirkelen. Dat wordt wat hoor. Hoog eredivisie gehalte. Geel kaartje of 10. Helemaal leuk als de FIFA daar aan voetbalontwikkelingssamenwerking gaat doen en er een fluitist uit Guinee Bissau of Nieuw Zeeland op zet. De Mexicanen gaan uiteraard weer voor plek 2 om er vervolgens voor de 8e (!!!!) opeenvolgende keer uit te worden gekegeld in de achtste finale…. La maldicion de los octavos de final……

U heeft natuurlijk Valencia-Barca gekeken gisteravond, u aangeboden door Ziggo, altijd een speciale wedstrijd in dat schitterende Mestalla. Dan heeft u ook de derde deelnemer uit poule C in actie gezien. Want deze poule bestaat zoals u weet uit Argentinie, Mexico, Saoedi Arabie en Robert Lewandowski. Omdat je nu eenmaal met 11 spelers aan de aftrap moet staan, zijn er nog 10 andere spelers met de Poolse nationaliteit opgetrommeld, maar Robert zal het toch echt in zijn eentje moeten doen. En dat gaat hem, net als in alle vorige edities, weer niet lukken. Wat een droeftoeterploeg….. gaaaaaap……Noteert u in elk geval Gregorz Krychowiak als rode kaarten pakker, dan levert de deelname van de Polen u in elk geval nog een paar punten op. Waarschijnlijk meer punten dan de Polen zelf in deze poule bij elkaar gaan voetballen. Snel vergeten deze ploeg, maar dat zal geen moeite kosten. Sorry, Robert, snel terug naar Camp Nou.

Saeed Al-Owairan. Rinkelt er al een belletje? Kijk, dan bent u een serieuze kandidaat voor de Toto Arie wisselbokaal. Of u bent een deelnemer met de Belgische nationaliteit. Rinkelt er geen belletje? Er zijn volgens mij heel veel wedstrijdprijzen te winnen, dus ook zonder Saeed Al-Owairan is er hoop.
De historische dribbel van de speler van Al Shabab tegen de Belgen op het WK 1994 snoerde zelfs mijn legendarische BRT collega Rik de Saedeleer (moge zijn voetbalziel rusten in vrede) de mond. “Da’s eenen klasbak” was het enige wat hij na een paar seconden nog wist uit te brengen. Het doelpunt (de beslissende 1-0) staat te boek als een van de meest legendarische WK doelpunten uit de rijke historie van het toernooi. Gewoon even terugkijken op YouTube, mensen.
Ondanks het feit dat Saeed al ruimschoots met voetbalpensioen is, lijken de Saoedi’s ook deze keer wel in staat om niet roemloos als laatste te eindigen. Altijd handig, want je weet anders maar niet wat kroonprins Mohammed bin Salman bij thuiskomst voor je heeft bedacht. Vraag dat maar aan Jamal Khashoggi ……
Aan de coach zal het niet liggen. De ervaren playboy Hervé Renard heeft na een aantal lucratieve avontuurtjes op het Afrikaanse continent deze keer voet aan de grond gevonden in de woestijn. Met 2 Afrika Cups op zijn CV (Zambia in 2012 en Ivoorkust in 2015) moet hij in staat worden geacht om ook de Saoedi’s tot grote daden te inspireren. En met een stadion vol witte jurken zal elke wedstrijd voelen als een thuiswedstrijd in Riyadh. Onderschat dat niet.

Mijn voorspelling:
1. Argentinië
2. Mexico
3. Saoedi-Arabië
4. Polen

Koekoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Finale WK2018